Reuters
StoryEditor

Európa bola v piatok na pokraji masívneho výpadku elektriny, podarilo sa mu vyhnúť len tesne

11.01.2021, 13:06
Autor:
ČTKČTK
Počet núdzových zásahov stúpa, keďže obnoviteľné zdroje nesú so sebou kolísanie vo výrobe elektriny v závislosti na slnečnom svite či na vetre.

Kvôli silnému poklesu frekvencie v elektrickej prenosovej sústave hrozil v piatok Európe masívny výpadok dodávok elektriny, takzvaný blackout.

S odvolaním sa na dodávateľa energie Wien Energie a EVN o tom informovala agentúra APA.

Na stabilizáciu siete museli rakúske elektrárne okamžite dodať energiu. Podľa EVN však Rakúsku situáciu pomohla zvládnuť aj elektrina z jadrových a uhoľných elektrární v susedných krajinách.

"Rovnako ako hasiči sú naše elektrárne 24 hodín denne v pohotovosti a pomáhajú, keď v našej elektrickej sieti horí," uviedol riaditeľ spoločnosti Wien Energie Michael Strebl.

Táto firma je najväčším dodávateľom elektrickej energie v Rakúsku. Takéto "požiarne zásahy", aké museli dodávkou energie do siete v piatok urobiť energetici z Wien Energie, sú podľa Strebla dlhodobo neudržateľné.

Obnoviteľná energia robí problémy 

Problémom je podľa riaditeľa Wien Energie rozvoj obnoviteľnej energie, s ktorým súvisí kolísanie vo výrobe elektriny v závislosti na slnečnom svite či na vetre.

"Počet núdzových zásahov dramaticky narastá. Zatiaľ čo ešte pred niekoľkými rokmi musela Wien Energie kvôli stabilizácii siete ročne zvýšiť výrobu elektriny krátkodobo len asi pätnásťkrát, v posledných rokoch to bolo až 240-krát," povedal Strebl. Pre jeho firmu sú pre stabilizáciu zásadné elektrárne na zemný plyn.

Tiež dolnorakúsky dodávateľ energie EVN uviedol, že blackoutu sa podarilo v piatok zabrániť len tesne. K stabilizácii siete tam pomohla elektráreň v obci Theiss.

Podľa hovorcu EVN Stefana Zacha by avšak sama situáciu nezvládla. "Rakúsko sa v energetickej bezpečnosti stále viac spolieha na jadrové a uhoľné elektrárne v okolitých krajinách," uviedol.

Výstavba nových elektrární na plyn 

EVN preto dnes vyzvala rakúsku vládu, aby podporila výstavbu nových plynových elektrární, ktoré sú schopné rýchlo dodať energiu na stabilizáciu sústavy.

Solárne, veterné a vodné elektrárne nie sú podľa Zacha schopné elektrickú energiu vyrobiť dostatočne rýchlo. "Aj keď samozrejme budúcnosť patrí prírodnej energii," dodal.

Rakúsko sa už pred rokmi vydalo nejadrovou cestou výroby elektrickej energie. Na základe referenda z roku 1978 sa rozhodlo nespustiť už dokončenú elektráreň Zwentendorf a trvalo sa zrieklo výroby energie z jadra. Na odmietaní jadra pritom panuje zhoda naprieč politickými stranami.

Rakúsko dlhodobo kritizuje výstavbu a rozvoj jadrových elektrární v susedných krajinách, tŕňom v oku sú napríklad aj slovenské Mochovce, Paks v Maďarsku či Krško v Slovinsku.

01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Jadro je slepá ulica energetiky (komentár) 03 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 04 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 05 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:04