TASR/Jane Barlow
StoryEditor

Namiesto Veľkej Británie malé Anglicko? Hrozí nám zrútenie, myslí si expremiér Brown

25.01.2021, 12:16
Autor:
brobroČTKČTK
Škótsko a Severné Írsko sú rovnako ako Anglicko a Wales súčasťou Spojeného kráľovstva. Majú však vlastný zákonodarný zbor a vládu, ktorá má do určitej miery obmedzené právomoci.

Bývalý britský premiér Gordon Brown uviedol, že ak v Británii nedôjde k zásadným reformám, mohla by sa krajina zrútiť.

Príliš veľa ľudí podľa neho stratilo vieru v spôsob, akým je krajina riadená. K nezhodám v krajine tiež prispieva otázka referenda o nezávislosti, ktoré plánuje požadovať škótska vláda.

"Verím, že teraz máme na výber medzi reformovaným štátom a zlyhávajúcim štátom," napísal labouristoa Gordon Brown v denníku The Daily Telegraph.

"Je to práve Škótsko, kde je nespokojnosť tak hlboká, že ohrozuje existenciu Spojeného kráľovstva," dodal Brown.

Brown pochádza zo Škótska a je zástancom federálneho systému, ktorý by dal viac právomocí jednotlivým častiam Británie, pripomína BBC News. Britský parlament podľa neho nepozná krajinu, ktorej má vládnuť. Teraz však podľa Browna nie je vhodná chvíľa na nezhody ani na škótske referendum.

"Ľudia v Škótsku sa teraz obávajú vírusu, majú obavy o prácu, o budúcnosť mladých ľudí, to sú ich súčasné priority. Čokoľvek, čo by odklonilo pozornosť inam, konanie referenda v tomto roku, uprostred koronavírusu, keď nemôžete usporiadať verejné stretnutia ani obchádzať voličov od dverí k dverám, to mi pripadá ako nespravodlivé k demokratickému procesu," cituje Gordona Browna agentúra Reuters.

Škótsko a Severné Írsko sú rovnako ako Anglicko a Wales súčasťou Spojeného kráľovstva. Majú však vlastný zákonodarný zbor a vládu, ktorá má do určitej miery obmedzené právomoci.

V Škótsku sa už referendum o nezávislosti konalo v roku 2014, väčšina Škótov (55 percent) si vtedy priala zostať súčasťou Spojeného kráľovstva.

Otázka nezávislosti Škótska na Británii sa však opäť dostala do popredia záujmu po vystúpení Británie z Európskej únie. Podľa prieskumov teraz zástancovia osamostatnenia mierne prevažujú. Brexit, ktorý veľa Britov podporil z nostalgie po dávnych časoch britskej veľkosti, tak paradoxne môže viesť k ďalšiemu "scvrknutiu" kráľovstva.

Bojíte sa demokracie, vyčíta Johnsonovi Sturgeonová

Škótska prvá ministerka a šéfka Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeonová v sobotu skritizovala britského ministerského predsedu Borisa Johnsona kvôli tomu, že nechce Škótom umožniť ďalší plebiscit.

"Bojí sa demokracie," povedala Sturgeonová televízii BBC. "Ak SNP za niekoľko mesiacov vyhrá v Škótsku voľby s návrhom, aby sme ľuďom dali túto možnosť si vybrať, tak aký demokrat sa tomu môže právoplatne postaviť?" Dodala.

Johnson tvrdí, že SNP referendum o nezávislosti roku 2014 prezentovala ako záležitosť, ktorá sa dáva na posúdenie ľudu len raz za generáciu. Nemôže preto podľa neho po necelých desiatich rokoch trvať na vypísaní ďalšieho plebiscitu.

SNP však teraz s odkazom na brexit sľubuje, že ak voľby, ktoré sa budú konať v máji, vyhrá, schváli v škótskom parlamente zákon, podľa ktorého bude možné referendum usporiadať, akonáhle odznie pandémia covidu-19. Britská vláda s tým potom môže buď súhlasiť, alebo sa snažiť zákon napadnúť na súdoch, proti čomu sa však chce škótska strana vehementne brániť.

Otvára sa aj otázka zjednotenia Írska

Brexit tiež oživil diskusie o nezávislosti aj v Severnom Írsku, kde sa ľudia v roku 2016 tiež vyjadrili väčšinovo pre zotrvanie v EÚ. Tamojší republikáni presadzujú pripojenie k Írsku, zatiaľ čo unionisti chcú zotrvať vo zväzku s Britániou.

Podľa prieskumu, ktorý v sobotu zverejnil britský denník The Times, teraz podporuje vypísanie referenda o budúcnosti krajiny v nasledujúcich piatich rokoch 51 percent obyvateľov Severného Írska oproti 44 percentám, ktorí sú proti. Pre spojenie s Írskom sa pritom vyjadrilo 42 percent respondentov, zotrvanie v Spojenom kráľovstve ich podporuje 47 percent.

"Pokračuje u nás nezastaviteľná debata o našej ústavnej budúcnosti," napísala na Twitteri severoírska politička a zástupkyňa prvej ministerky Michelle O'Neillová z republikánskej strany Sinn Féin. "Je čas, aby írska vláda zintenzívnila prípravy. Dokážeme prekonať bariéry, ktoré nás rozdeľujú, a vybudovať nové Írsko," dodala.

Prvá ministerka Fosterová z Demokratickej unionistickej strany (DUP) však jej výroky kritizovala s tým, že nie je čas na debaty o ústavných zmenách v čase pandémie. "Všetci vieme, ako dokáže hlasovanie o hraniciach rozdeľovať, a v Severnom Írsku sa teraz musíme zjednotiť v boji proti covidu," povedala Fosterová televízii Sky News.

01 - Modified: 2020-10-20 15:26:30 - Feat.: 0 - Title: Koľko Škótov chce nezávislosť od Británie? 02 - Modified: 2020-10-20 15:26:38 - Feat.: 0 - Title: Čo Škóti vyčítajú premiérovi Johnsonovi? 03 - Modified: 2020-12-18 13:27:23 - Feat.: 0 - Title: Poklad v krabici od cigár. V Škótsku našli vzácny egyptský artefakt 04 - Modified: 2021-01-02 17:35:45 - Feat.: 0 - Title: Škótsko už chystá návrat do Európskej únie. Ako samostatná krajina
01 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli 02 - Modified: 2024-03-15 12:00:00 - Feat.: - Title: Erotická show v prírode s tajnou jaskynnou párty. Na povrch vyplávalo kontroverzné verejné financovanie v Škótsku 03 - Modified: 2024-02-03 15:11:18 - Feat.: - Title: Na čele severoírskej vlády je prvýkrát zástupkyňa republikánskej strany Sinn Féin 04 - Modified: 2024-01-31 13:19:53 - Feat.: - Title: Silný vietor v Škótsku narušil vlakovú aj lodnú dopravu, počasie sa má ešte zhoršiť 05 - Modified: 2024-01-30 08:40:57 - Feat.: - Title: Unionistická strana v Severnom Írsku ukončila svoj bojkot a vracia sa do vlády
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:06