Reuters
StoryEditor

Amazon preberá cloudový šampión s vášňou pre šport. Vlastní aj časť hokejového klubu

06.02.2021, 23:00
Autor:
altalt
Zakladateľa Amazonu Jeffa Bezosa nahradí Andy Jassy. Vo firme pracuje takmer od jej vzniku.

Andy Jassy. Meno, ktorého donedávna takmer nikto nepoznal, v posledných dňoch plní titulky svetových médií.

53-ročný milionár totiž nahradí na stoličke výkonného riaditeľa internetového gigantu Amazon, jeho zakladateľa a druhého najbohatšieho človeka planéty Jeffa Bezosa, ktorý sa presunie do čela správnej rady podniku. Čo sa o novom šéfovi Amazonu zatiaľ vie?

​Ako informuje britský server BBC, Jassy sa k Amazonu pripojil len tri roky po jeho vzniku, nastúpil hneď po dokončení Harvardovej univerzity.

"Prvý piatok v máji roku 1997 som dokončil záverečnú skúšku a hneď v pondelok nastúpil do Amazonu," povedal Jassy v podcaste svojej alma mater s tým, že ani netušil, o akú prácu a pozíciu pôjde.

Po 24 rokoch, kedy Bezosovi asistoval v technických záležitostiach, sa Jassy dostáva až na úplný vrchol.

"Som taký vďačný za príležitosť Amazon viesť. Nemôžem sa dočkať toho, čo nás čaká v budúcnosti," napísal Jassy v liste, v ktorom zamestnancom novinku oznamoval.

Tretina svetového cloudu

Jassy si už vo firme pripísal niekoľko úspechov. V rámci svojho pôsobenia založil dcérsku spoločnosť Amazon Web Services (AWS), ktorá poskytuje cloudové služby a webhosting.

AWS pod Jassyho vedením vyrástol na najväčšieho hráča na svetovom trhu s cloudovými službami. So zhruba tretinovým podielom poskytuje dátové úložisko velikánom, ako sú napríklad McDonalds alebo Netflix. Kto ho vo vedení AWS nahradí sa zatiaľ nevie.

Tvrdá práca v Amazone sa Jassymu vypláca, jeho majetok bol k vlaňajšiemu novembru odhadnutý na 394 miliónov dolárov. Navyše je isté, že mu vo funkcii riaditeľa bude jeho majetok rásť ešte o poznanie rýchlejšie.

Jassy sa príliš netají svojím súkromím. Okrem toho, že je ženatý a má dve deti, je známe, že je veľkým fanúšikom športu. Takým veľkým, že v Seatle vlastní menšinový podiel hokejového klubu Seattle Kraken, ďalšími vlastníkmi sú okrem neho už len filmový producent Jerry Bruckheimer a miliardový investor David Bonderman.

"Čiastočnú vášeň", ako sám hovorí, vkladá aj do hudby a objavovania nových interpretov. "Keď som bol mladý, neustále som chodil na koncerty. Na strednej som miloval Rolling Stones, Brucea Springsteena, Elvisa Costella a skupinu Traffic. Neskôr potom Nirvanu, Guns N 'Roses a mnoho ďalších," povedal časopisu CRN.

V súčasnosti sa podieľa aj na výbere hudby pre firemné prezentácie. A nezostáva ticho ani na sociálnych sieťach, kde sa čas od času vyjadruje k aktuálnemu dianiu, zastáva sa práv imigrantov alebo ľudí z komunity LGBTQ.

Amazon trhá rekordy

Výmena na poste výkonného riaditeľa by sa mala uskutočniť počas tretieho štvrťroka. "Ako výkonný predseda sa budem naďalej zúčastňovať dôležitých aktivít Amazonu," upozornil 57-ročný Bezos.

Bezos však z vedenia odchádza v najlepšom: štvrťročné tržby Amazonu prvýkrát prekonali hranicu sto miliárd dolárov, za posledný kvartál 2020 tak firma medziročne zvýšila tržby o 44 percent a dosiahla 125,6 miliardy dolárov.

Štvrťročný čistý zisk firma viac ako zdvojnásobila na 7,2 miliardy dolárov. Za celý minulý rok tak podľa agentúry DPA zarobila rekordných 21,3 miliardy dolárov. Počas pandémie prudko vzrástol záujem o nákupy na internete.

Jeff Bezos založil Amazon v roku 1994 a postupne z neho vytvoril najväčší internetový obchod na svete, zo svojej funkcie teda odchádza po 27 rokoch.

V súčasnosti je podľa indexu miliardárov agentúry Bloomberg s majetkom v hodnote 188 miliárd dolárov druhým najbohatším človekom na svete, nedávno ho predstihol šéf Tesly Elon Musk.

01 - Modified: 2021-01-07 15:38:49 - Feat.: 0 - Title: Musk sa stal najbohatším človekom sveta. Z vrcholu rebríčka zosadil Bezosa 02 - Modified: 2021-02-02 21:29:40 - Feat.: 0 - Title: Druhý najbohatší človek na svete Jeff Bezos odstúpi z pozície šéfa Amazonu 03 - Modified: 2021-02-03 20:38:23 - Feat.: 0 - Title: Jeff Bezos chce viac ako ekonomickú svetovládu
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-03-27 14:12:07 - Feat.: - Title: Obchodný gigant Amazon prehral v Európskej únii súd o pozastavení platnosti ustanovení o reklame 03 - Modified: 2024-03-23 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá manželka majiteľa Amazonu rozdáva peniaze. Neziskovkám darovala stovky miliónov, mohla by inšpirovať aj slovenskú vládu 04 - Modified: 2024-03-05 07:58:01 - Feat.: - Title: Musk už nie je najbohatší človek na svete, vystriedal ho Bezos 05 - Modified: 2024-02-21 11:37:26 - Feat.: - Title: Tretí najbohatší muž sveta predal miliardové akcie. Prilepšil si aj presťahovaním do Miami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:55