plynovod, plynReuters
StoryEditor

V prípade vojny s Ukrajinou by mala Únia zastaviť dovoz ropy a plynu z Ruska, znie z Bruselu

29.04.2021, 19:42
Autor:
TASRTASR
Europarlament sa na zasadnutí vyjadril aj ku kauze Vrbětice.

Poslanci Európskeho parlamentu vyjadrili hlboké znepokojenie ohľadom nedávneho posilňovania ruskej vojenskej prítomnosti na hraniciach s Ukrajinou a odhaleniami o úlohe agentov ruských spravodajských služieb pri výbuchoch v českých Vrběticiach.

Nelegislatívne uznesenie, za ktoré vo štvrtok zahlasovalo 569 poslancov, 67 bolo proti a 46 sa zdržali hlasovania, potvrdilo vysokú mieru znepokojenia v radoch europoslancov v súvislosti s nedávnym posilňovaním ruských vojenských kapacít v blízkosti hraníc s Ukrajinou a na protiprávne okupovanom Kryme.

Ak by zvyšovanie vojenskej prítomnosti malo viesť k ruskej invázii na Ukrajinu, EÚ musí dať podľa europoslancov jasne najavo, že cena za takéto porušenie medzinárodného práva a noriem by bola veľmi vysoká.

Za takýchto okolností by mal byť okamžite zastavený dovoz ropy a plynu z Ruska do EÚ, Rusko by malo byť vylúčené z platobného systému SWIFT a všetky aktíva oligarchov blízkych ruským orgánom a ich rodín v EÚ by mali byť zmrazené a ich víza zrušené, uvádza sa v uznesení.

Parlament sa tiež vyjadril k odhaleniam, podľa ktorých boli za výbuch zbrojného skladu vo Vrběticiach v Českej republike v roku 2014 zodpovední páchatelia z radov ruských spravodajských služieb. Poslanci toto konanie, pri ktorom zahynuli dvaja českí občania, dôrazne odsúdili a označili ho za neakceptovateľný nepriateľský akt.

Zákonodarný zbor EÚ vyjadril obyvateľom a orgánom Českej republiky hlbokú solidaritu v súvislosti s týmto útokom, ale aj s neodôvodneným vyhostením 20 českých diplomatov z Ruska. Poslanci zároveň zdôraznili, že EÚ stojí v diplomatickom spore s Ruskou federáciou pevne za Českou republikou, a vyzvali vlády členských štátov Únie, aby pristúpili ku koordinovanému vyhosteniu ruských diplomatov.

V neposlednom rade EP zopakoval svoju výzvu na okamžité a bezpodmienečné prepustenie ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorého odsúdenie bolo podľa poslancov politicky motivované a v rozpore s medzinárodnými záväzkami Ruska v oblasti ľudských práv.

Uznesenie pripomína ruským orgánom a osobitne ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že nesú plnú zodpovednosť za život a telesnú integritu Alexeja Navaľného a že musia prijať všetky potrebné opatrenia na ochranu jeho telesného a duševného zdravia.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:19