TASR/AP
StoryEditor

Nemecko vyhlásilo poplach. Chystá sa na výpadky plynu z Ruska

30.03.2022, 08:51
Autor:
ČTKČTK
Poplach súvisí s ruskou požiadavkou, aby európski odberatelia platili za dodávky energií v rubľoch.

Nemecko očakáva problémy s dodávkami ruského plynu. Minister hospodárstva a ochrany klímy Robert Habeck dnes oznámil, že vyhlásil stupeň včasného varovania, čo je prvé z troch varovných stupňov.

Habeck uviedol, že teraz bude o energetickej bezpečnosti Nemecka rokovať krízový štáb. Berlín zhoršenie zásobovania očakáva v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu a ruskou požiadavkou platiť za plyn v rubľoch.

Preventívne opatrenie

"Je to preventívne opatrenie," povedal Habeck a dodal, že Nemecko musí byť pripravené na akýkoľvek vývoj.

"Musíme byť nachystaní pre prípad, že Rusko situáciu vyhrotí," vyhlásil. Uviedol, že Nemecko je teraz energeticky zaistené. "Nie sú ani problémy s dodávkami plynu," povedal.

Západ potrestal režim ruského prezidenta Vladimira Putina za vojenské napadnutie Ukrajiny tvrdými hospodárskymi sankciami, ktorých vplyv sa šéf Kremľa podľa Habecka snaží oslabiť okrem iného požiadavkou na platbu za plyn v rubľoch. To Západ odmieta, pretože zmluvy s ruskou menou nepočítajú.

"Porušenie súkromných dodávateľských zmlúv neprijmeme," povedal minister hospodárstva. Rusko však varovalo, že rozhodnutie v rubľoch neplatiť nezostane bez následkov. Podľa Habecka tak nie je vylúčené výrazné zhoršenie dodávok, preto minister vyhlásil stupeň včasného varovania.

Na ministerstve hospodárstva však koná krízový tím, ktorý pracuje na rôznych možnostiach vývoja.

"Ak by to bolo nutné, prikročili by sme k ďalším opatreniam na zabezpečenie zásobovania," uviedol.

Solidárny mechanizmus

Pripravení musia byť podľa Habecka aj odberatelia, od ktorých sa teraz očakáva úspora spotreby. "Sme v situácii, keď musím konštatovať, že každá ušetrená kilowatthodina energie pomôže," povedal.

Stupeň včasného varovania na odberateľa priamy vplyv nemá. Ak sa ale situácia zhorší, môže nasledovať vyhlásenie stavu ohrozenia, prípadne najvyššieho stupňa, ktorým je stav núdze.

V takom prípade by Spolková agentúra pre siete Bundesnetzagentur rozhodovala, ktorých odberateľov plynu uprednostní. "Toto však zatiaľ nehrozí," uistil Habeck.

Nemecko je podľa Habecka pripravené aj na tie najčiernejšie scenáre, kedy by Rusko zastavilo dodávky plynu aj ropy. Varoval však, že za takejto situácie nie je možné vylúčiť zdraženie a obmedzenie zásobovania.

Minister spomenul aj existenciu solidárneho mechanizmu, ktorý má Nemecko so susednými štátmi dohodnutý pre prípad, keď energetické zásobovanie niektorej krajiny bude ohrozené. Dodal tiež, že Európska únia musí postupovať jednotne.

Nemecko je pre túto zimu zaistené

Habeck už krátko po začiatku ruskej invázie povedal, že Nemecko je pre túto zimu energeticky zaistené, na tú nadchádzajúcu sa však musí pripraviť. Jednou z ciest je diverzifikácia dodávok a plné zásobníky plynu, ktoré pred súčasnou zimou naplnené neboli.

Nemecký Spolkový snem minulý týždeň v piatok schválil zákon, ktorý vyžaduje, aby prevádzkovatelia nemeckej zásobníky plynu k 1. augustu naplnili zo 65 percent, do 1. októbra z 80 percent a k 1. decembru z 90 percent.

Cieľom opatrenia je predísť problémom v zime v prípade prerušenia dodávok a tiež zaistenia cenovej stability.

Habeck pred týždňom oznámil, že Nemecko sa do jesene môže zbaviť závislosti na ruskom uhlí a do konca roka možno na ruskej rope, do polovice roku 2024 potom môže byť krajina nezávislá aj na ruskom plyne.

V prípade plynu dnes spomenul, že Nemecko v posledných týždňoch znížilo dovoz plynu z Ruska z 55 na 40 percent.

01 - Modified: 2022-03-27 20:02:29 - Feat.: 0 - Title: Ukrajina chce krajinám EÚ pomôcť vymaniť sa zo závislosti na Rusku. Ponúka vlastné zásobníky plynu 02 - Modified: 2022-03-28 14:15:22 - Feat.: 0 - Title: Odmietnutie platiť za ruský plyn v rubľoch bude znamenať zastavenie dodávok, znie z Moskvy 03 - Modified: 2022-03-29 10:03:06 - Feat.: 0 - Title: Nemecko potrebuje k nezávislosti na ruskom plyne ešte tri roky, hovorí šéf E.ON 04 - Modified: 2022-03-29 17:00:24 - Feat.: 0 - Title: Plyn je už len za ruble. Pred energetickými hrozbami Moskvy sa Slovensko narýchlo predzásobilo
01 - Modified: 2024-04-26 09:30:58 - Feat.: - Title: Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú 02 - Modified: 2024-04-26 08:44:26 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 03 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 04 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 05 - Modified: 2024-04-26 05:47:46 - Feat.: - Title: Zamestnanci nemeckých supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:36