Reuters
StoryEditor

Marshallov plán Bruselu: povojnovú obnovu Ukrajiny zaplatí Európska únia

19.04.2022, 20:11
Autor:
ahaaha
Európska komisia počíta s tým, že Únia ponesie hlavnú ťarchu nákladov na rekonštrukciu a teraz pracuje na mechanizme, ktorý by mal pokrývať dlhodobé potreby Ukrajiny.

Európska komisia sa chystá založiť fond solidarity, z ktorého chce financovať povojnovú obnovu Ukrajiny. Členským štátom podľa agentúry Bloomberg už dala najavo, že väčšinu dlhodobých nákladov znáša Európska únia.

Na Ukrajine síce stále hrmí artiléria a ruské ozbrojené zložky začali dlho očakávanú ofenzívu v Donbase, v Bruseli sa však už teraz diskutuje o povojnovej rekonštrukcii štyridsaťmiliónovej krajiny.

Hlavná ťarcha nákladov

Európska komisia podľa agentúry Bloomberg počíta s tým, že Únia ponesie hlavnú ťarchu nákladov na rekonštrukciu a teraz pracuje na mechanizme, ktorý by mal pokrývať dlhodobé potreby Ukrajiny.

Inštrument by sa vraj mal podobať bezprecendnému fondu na podporu ekonomiky zasiahnutej pandémiou, na ktorú si európska dvadsaťsedmička celkovo požičia 800 miliárd eur.

Ukrajinský fond by mal slúžiť na financovanie investícií a reforiem schválených vládou v Kyjeve. Na koľko tento únijný Marshallov plán vyjde, nie je zatiaľ jasné.

Podľa agentúry Bloomberg je však reč o stovkách miliárd eur. Z iniciatívy Európskej komisie je zrejmé, že téma povojnovej rekonštrukcie Ukrajiny je čím ďalej aktuálnejšia.

Západní diplomati chystajú niekoľko schôdzok, na ktorých budú prerokúvať plány finančnej podpory Ukrajiny a snažia sa vymyslieť spôsoby ako zabezpečiť, aby pomoc zo Západu nebola zneužitá.

S predvojnovou Ukrajinou bola totiž spojená chronická korupcia a veľmi slabá úroveň právneho štátu, ktorý by rozkrádaniu mohol zabrániť. Napríklad Holandsko preto už dalo najavo, že akékoľvek investície do obnovy musia byť spojené so zavádzaním štruktúr vládnutia, ktoré by Ukrajinu priblížili Európskej únii a uľahčili jej cestu do Únie.

Spojenie európskej perspektívy Ukrajiny s povojnovou obnovou je dôležité aj pre české predsedníctvo EÚ, ktoré štartuje v júli. „Ak sa Európa bude zásadne podieľať na rekonštrukcii Ukrajiny, tak to musí chápať ako investícia do svojho budúceho člena. Investície by sme mali smerovať do krajiny, ktorá má európsku perspektívu,“ uviedol pre iDNES.cz diplomat Jaroslav Kurfürst.

Škody za bilión dolárov

Ukrajinská vláda odhaduje škody doteraz napáchané ruskou agresiou na približne bilión dolárov. Väčšina zahraničnej pomoci by spočiatku mala smerovať do obnovy infraštruktúry a zabezpečenia verejných služieb.

Náklady na platy štátnych zamestnancov a sociálne služby sú podľa prezidenta Zelenského päť až sedem miliárd dolárov mesačne.

Európska komisia tiež zvažuje, ako pomôcť ukrajinským firmám. Podľa Kyjeva asi tretina spoločností musela úplne zastaviť prevádzku a 45 percent z nich výrazne obmedzilo produkciu.

Bojové akcie a obmedzenia vývozu obzvlášť citeľne zasiahli poľnohospodárstvo, ktoré patrí ku kľúčovým sektorom ukrajinskej ekonomiky.

Pomoc s povojnovou rekonštrukciou sľúbila na začiatku apríla v Kyjeve predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová. „Pomôžeme vám znova vybudovať vaše mestá, až táto ilegálna, nevyprovokovaná a zbytočná vojna skončí. Už sme poskytli finančnú, vojenskú a humanitárnu pomoc. To bude pokračovať a ešte sa navýši,“ uviedla.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 05 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:01