Reuters
StoryEditor

Rusko v stredu ukončí dodávky plynu do Poľska, uviedla poľská plynárenská firma

26.04.2022, 18:03
Autor:
ČTKČTK
Gazprom informoval, že od stredy 08:00 hod. zastavuje dodávky zemného plynu do Poľska prostredníctvom plynovodu Jamal.

Poľská plynárenská spoločnosť PGNiG uviedla, že ju ruský Gazprom informoval, že od stredy 08:00 hod. zastavuje dodávky zemného plynu do Poľska prostredníctvom plynovodu Jamal.

Potvrdili sa tak neoficiálne informácie, ktoré predtým dnes zverejnili poľské médiá. Poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwová uviedla, že Poľsko je pripravené zaobísť sa bez ruských energetických surovín.

Gazprom poľskú stranu neinformoval, prečo s dodávkami plynu končí. Avšak portál onet.pl napísal, že minulý piatok vypršal termín, do ktorého malo Poľsko zaplatiť za surovinu v rubľoch, ako žiada Kremeľ.

To však Varšava odmieta, premiér Mateusz Morawiecki prístup Ruska označil za vydieranie. Spoločnosť PGNiG tiež uviedla, že Gazprom porušil dlhodobú zmluvu o dodávkach plynu a že podnikne kroky na obnovenie dodávok tak, ako je to v zmluve, napísala agentúra Reuters.

Kontrakt vyprší ku koncu tohto roka a poľský vládny splnomocnenec pre strategickú energetickú infraštruktúru Piotr Naimski uviedol, že si krajina poradí s tým, že dodávky končia už teraz.

Dodal, že výpadok dodávok z Ruska môže nahradiť plyn prúdiaci z iných smerov. Podľa ministerky Moskwovej sú poľské zásobníky zemného plynu naplnené zo 76 percent a nie je v súčasnosti nutné využívať jeho rezervy.

"Poľsko má potrebné rezervy plynu aj zdroje dodávok, ktoré chránia našu bezpečnosť," povedala ministerka. Uistila, že v poľských domácnostiach plyn chýbať nebude.

Už popoludní, keď poľské médiá priniesli neoficiálne informácie o ukončení dodávok plynu z Ruska, cena plynu v Európe vzrástla o 17 percent, uviedla agentúra Bloomberg.

Podľa think tanku Forum Energiu Poľsko asi 55 percent svojej spotreby zemného plynu kryje z dodávok z Ruska. Už dlhší čas, bez ohľadu na terajší konflikt na Ukrajine, pracuje na ich nahradení z iných zdrojov.

Tento rok na jeseň sa má skončiť stavba plynovodu Baltic Pipe, ktorým do Poľska potečie plyn z Nórska.

01 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 02 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 03 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 04 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 05 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 21:11