Reuters
StoryEditor

Historický krok: Najvyspelejšie štáty schválili minimálnu daň pre giganty, chcú ísť ďalej

05.06.2021, 13:52
Autor:
ČTKČTK
Cieľom dohody je odradiť nadnárodné spoločnosti od presúvania svojich sídiel do krajín s nižšou úrovňou zdanenia.

Členovia skupiny najvyspelejších krajín sveta G7 sa dnes dohodli na zavedení dane zo zisku globálnych firiem v minimálnej výške 15 percent. Informovala o tom agentúra Reuters.

Cieľom dohody je odradiť nadnárodné spoločnosti od presúvania svojich sídiel do krajín s nižšou úrovňou zdanenia.

Štáty G7 budú tiež usilovať o to, aby nadnárodné korporácie platili viac daní na trhoch, kde predávajú svoj tovar a služby.

Britský minister financií Rishi Sunak a nemecký minister financií Olaf Scholz uviedli, že ide o historický krok. "Je to dobrá správa pre daňovú spravodlivosť a solidaritu a zlá správa pre daňové raje na celom svete," vyhlásil Scholz.

"Ďalším krokom bude prediskutovať dohodu skupiny G7 s väčším množstvom partnerov v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a v skupine najväčších svetových ekonomík G20," dodal.

"Dohoda by mala viesť k reforme daňového systému tak, aby zodpovedal digitálnej ére a aby správne firmy platili správne dane na správnom mieste," vyhlásil britský minister financií Sunak.

Chcú zahrnúť aj ďalšie štáty

Jeho americká kolegyňa Janet Yellenová uviedla, že ide o dôležitý posun na ceste "k dosiahnutiu globálnej dohody, ktorá by mala zabezpečiť spravodlivosť pre strednú triedu a pracujúci ľud v USA aj na celom svete".

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire daň zo zisku globálnych firiem vo výške najmenej 15 percent nazval "východiskovým bodom" a sľúbil, že bude bojovať za jej ďalšie zvýšenie. "Je to východiskový bod a v ďalších mesiacoch sa budeme snažiť zabezpečiť, aby táto daň bola čo najvyššia," napísal Le Maire na twitteri.

Na tom, ako zlepšiť výber daní od nadnárodných korporácií a veľkých technologických firiem typu Facebook či Google, sa bohaté krajiny snažili bez úspechu dohodnúť niekoľko rokov.

Súčasná dohoda bola uzavretá v Londýne na stretnutí ministrov financií skupiny G7, ktorá zahŕňa Spojené štáty, Kanadu, Japonsko, Britániu, Nemecko, Taliansko a Francúzsko.

Dohoda tiež sľubuje ukončiť výber digitálnej dane, ktorú jednostranne zaviedli napríklad v Británii, Taliansku, Rakúsku alebo Turecku, v prospech globálnej dohody.

Firmy dohodu vítajú

Tieto jednostranné digitálne dane v minulosti odsúdili ako nekalú praktiku Spojené štáty, pretože opatrenia prevažne zasiahli americké technologické giganty.

Firma Google v reakcii uviedla, že "prácu na modernizácii medzinárodných daňových pravidiel rozhodne podporuje." "Dúfame, že krajiny budú aj naďalej spolupracovať na skorom dokončení vyváženej a trvalej dohody," povedala hovorkyňa českej pobočky Alžbeta Houzarová.

Spoločnosť Amazon dohodu označila za vítaný krok vpred a vyjadrila nádej, že budú rokovania pokračovať aj na širšej úrovni, napríklad v rámci G20.

Kladne dohodu hodnotí tiež firma Facebook. "Chceme, aby medzinárodné daňová reforma pokračovala a uspela, pričom si uvedomujeme, že to pre Facebook môže znamenať platenie viac daní na rôznych miestach," povedal viceprezident firmy Nick Clegg. "Je to prvý krok k istote pre podniky a k posilneniu dôvery verejnosti v globálny daňový systém," dodal.

Krok vpred

Dohoda podľa analytika Capitalinked.com Radima Dohnala na globálnej úrovni nepochybne zjednoduší boj proti medzinárodnej daňovej konkurencii v situácii, kedy veľa vyspelých krajinách zaznamenáva veľké deficity a dlhy.

"Bude tiež dobre, ak táto dohoda umožní jednoduchšiu dohodu o digitálnej dani na úrovni OECD. To, že priemyselné krajiny ako Čína, Južná Kórea alebo Mexiko nie sú signatármi, je nevýhoda, ale aj tak ide o pokrok," dodal Dohnal.

01 - Modified: 2019-06-19 14:48:23 - Feat.: 0 - Title: Regulátori si našli novú korisť: Prelomový projekt, ktorý sa môže dotknúť miliárd ľudí 02 - Modified: 2019-08-24 17:32:38 - Feat.: 0 - Title: Francúzi vedia ako na to. Na najmocnejších ľudí sveta povolali elitných šéfkuchárov, chcú ich "spracovať" 03 - Modified: 2019-08-27 05:49:08 - Feat.: 0 - Title: Brazília odmietla pomoc skupiny G7 v boji proti požiarom v amazonskom pralese 04 - Modified: 2020-04-24 16:21:27 - Feat.: 0 - Title: Čína šíri dezinformačnú kampaň o koronavíruse, zhodli sa ministri G7
01 - Modified: 2024-02-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Lídri G7 budú pokračovať v podpore Ukrajiny a Putin bude pokračovať v jej ničení 02 - Modified: 2022-06-30 09:30:15 - Feat.: - Title: Putin vracia úder. Vidieť lídrov G7 nahých by bol odpudivý pohľad, hovorí 03 - Modified: 2022-06-30 10:04:19 - Feat.: - Title: Ich vidieť nahých? Nechutné. Putin reagoval na vtipy lídrov G7 04 - Modified: 2021-07-30 09:47:24 - Feat.: - Title: Na ceste k spravodlivému plateniu daní 05 - Modified: 2021-07-01 18:03:50 - Feat.: - Title: Preteky o dno sú bližšie ku koncu, tvrdí Yellenová. 130 krajín podporilo dohodu o minimálnej dani
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 15:09