StoryEditor

Murdoch začal novú éru: Noviny len pre iPad (video)

03.02.2011, 08:24
Spoločnosť miliardára Ruperta Murdocha začala vydávanie denníka výlučne pre tablety Applu.

Záchrana žurnalistiky a médií sa volá "digitálna renesancia". Menovite je v tablete, malom prenosnom počítači s dotykovým displejom. Uviedol to mediálny magnát Rupert Murdoch, majiteľ desiatok denníkov vrátane Wall Street Journal, keď v stredu predstavil svoj projekt pre tablet iPad nazvaný jednoducho "The Daily", teda Denník.

Na rozdiel od všetkých podobných projektov, ktoré využívajú väčšinou len "preklopenie" tlačených médií do digitálnej podoby, je skutočne iný a má vlastnú redakciu. Môže ale Murdoch sa svojím nápadom skutočne dlhodobo uspieť?

Noviny "za babku"
Väčšine tlačených novín klesá náklad. Na internete len málo novín dokáže nájsť model, ako si nechať za svoje správy zaplatiť. Ľudia totiž neradi platia za to, čo boli zvyknutí dostávať celé roky zadarmo. Platia ale za rôzne aplikácie, vrátane tých prinášajúcich informácie, ktoré sa používajú v tabletoch a mobilných telefónoch.

Zavedené médiá ale do tejto oblasti prenikajú pomaly a záujem je malý. Nové prístroje totiž pre využitie všetkých svojich funkcií potrebujú iný prístup. Presne taký predviedol Murdoch pri stredajšej prezentácii The Daily.

Nové noviny vyzerajú ako mix seriózneho týždenníka s dlhými analýzami a rýchlymi správami z internetu alebo napríklad z blogov z Twitteru. Všetko doplnené veľkými fotografiami na úrovni magazínu National Geographic. Obrázkami je možné navyše pohybovať a vidieť 360 stupňovú panorámu. Všetko doplnené množstvom videí. A navyše "interaktivita".

Na dotykovej obrazovke je možné stlačením šiat modelky zistiť, kto ich navrhol a kde sa predávajú. Z článku o futbale je možné prejsť na históriu zápasov alebo vybraného futbalového klubu. Nechýba ani krížovka a sudoku.

Náklady na výrobu sú "veľmi v pohode", oznámil Murdoch a sú výrazne nižšie ako u tlačeného média. Počiatočná investícia do The Daily bola 30 miliónov dolárov (Murdochovo imanie je cez 6 miliárd dolárov), a to bol ešte ostrý štart novín odložený a vyrábali sa šesť týždňov "do steny". Náklady na prevádzku sú vraj 500 tisíc dolárov týždenne.

Preto možno The Daily predávať lacnejšie než tlač. Jedno číslo stojí 14 centov denne a predplatné na rok necelých 40 dolárov. Murdoch predpokladá, že si ich predplatí zhruba milión čitateľov. Nie je to nereálne, budúci rok by mohlo mať iPad 50 miliónov Američanov.

Mýliaci sa vizionár
Murdoch je nepochybne priekopník v obore, ale je pravdepodobné je, že z jeho revolúcie nakoniec bude ťažiť niekto úplne iný. Projekt má totiž niekoľko úskalí. "Je neodhadnutelné, ako ľudia namiesto papiera prijmú nové médium," upozorňuje mediálny odborník Ondřej Aust.

Tu môže pomôcť nízka cena aj ponuka odberu na prvé dva týždne zadarmo, ktoré zaplatí sponzor - telekomunikačná spoločnosť Verizon. Lenže nízku cenu neudrží Murdoch nadlho. Po prvé mu z nej zrejme dosť ukusne Apple, cez ktorého AppleStore sa bude The Daily predávať. Apple si väčšinou z predaných aplikácií účtuje 30 percent.

Ak Daily nebude mať dosť čitateľov, bude musieť zdražieť. Pritom celý denník bude k dispozícii len pre tabliet iPad od Applu a nie pre konkurenčné tablety a dokonca nie ani pre chytré mobily a ďalšie zariadenia. Tým je výrazne obmedzený okruh možných zákazníkov.

Zatiaľ sa ale Murdoch nemusí báť. The Daily bude nejaký čas najlepší, pretože bude jediný. Nebude to ale trvať dlho. The New York Times a internetová firma AOL chystajú podobné projekty.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:40