Reuters
StoryEditor

Malá súčiastka trápi svetovú ekonomiku. Pri jej výrobe sa ľudstvo spolieha len na jednu firmu

25.06.2021, 15:00
Autor:
ČTKČTK
Technológie spoločnosti sú natoľko vyspelé, že firma vyrába okolo 92 percent všetkých najzložitejších čipov na svete.

Väčšinu z najdômyselnejších čipov na svete a veľkú časť z tých bežnejších vyrába pre celú planétu jedna taiwanská spoločnosť - Taiwan Semiconductor Manufacturing. Jej dominantné postavenie na globálnom trhu, ktorý už dlhšiu dobu sužuje veľký nedostatok čipov, tak stavia svet do zraniteľnej pozície, píše denník The Wall Street Journal. Ostrov je navyše predmetom rastúceho napätia medzi Spojenými štátmi a Čínou, ktorá ho považuje za svoju vzbúreneckú provinciu.

Závislosť na taiwanských čipoch "predstavuje pre globálnu ekonomiku hrozbu," napísala nedávno výskumná spoločnosť Capital Economics. Spoločnosť TSMC za uplynulý rok ohlásila tržby 45,5 miliardy dolárov, zisk dosiahol 17,6 miliardy dolárov. Technológie spoločnosti sú natoľko vyspelé, že firma vyrába okolo 92 percent všetkých najzložitejších čipov na svete. Niektoré z nich obsahujú tranzistory tenšie ako jedna tisícina ľudského vlasu. Zvyšok vyrába kórejský gigant Samsung Electronics.

​Taiwanská firma vyrobila aj väčšinu zo zhruba 1,4 miliardy procesorov pre chytré telefóny. Produkty TSMC využívajú miliardy zariadení od iPhonov cez osobné počítače po autá, bez toho, aby o tom spotrebitelia vedeli - TSCM vykonáva zmluvnú výrobu pre známejšie značky, ako je napríklad Apple.

Nedobehnuteľný náskok

Pre ostatných výrobcov v odvetví, ktoré vyžaduje veľký investičný kapitál, bude veľmi ťažké TSMC dohnať, domnievajú sa analytici. Polovodiče sú natoľko komplexné a závislé na investíciách, že akonáhle ich výrobca zaostane, je pre neho veľmi ťažké udržať s ostatnými krok. Spoločnosti môžu obetovať roky úsilia a miliardy dolárov, len aby zistili, že je pre nich technologický horizont stále v nedohľadne.

Jedna továreň na výrobu polovodičov môže stáť až 20 miliárd dolárov, čiastkové nástroje môžu vyjsť až na 100 miliónov dolárov. Ostatné krajiny by museli každý rok po dobu najmenej piatich rokov vynaložiť 30 miliárd dolárov, aby mali "aspoň nejakú šancu" dohnať TSMC a Samsung, napísala v správe spoločnosť IC Insights.

TSMC zároveň nemôže vyrobiť dostatok čipov, aby uspokojila dopyt. Ich aktuálny celosvetový nedostatok sa prejavil okrem iného vyššími cenami pre spotrebiteľov alebo nútenými dovolenkami zamestnancov, najmä v automobilovom priemysle. Obmedziť výrobu kvôli ich nedostatku museli už viackrát aj automobilky na Slovensku.

Taiwanská spoločnosť nedávno oznámila, že kvôli nedostatku podnikla bezprecedentné kroky a oproti minulému roku zvýšila výrobu jednočipových počítačov o 60 percent.

Geopolitické napätie

WSJ súčasnú situáciu v niektorých ohľadoch prirovnáva k niekdajšej svetovej závislosti na rope z Blízkeho východu - pokiaľ v oblasti okolo Taiwanu bude nestabilita, prejaví sa to v odvetviach naprieč planétou.

Práve o geopolitické napätie okolo Taiwanu nie je núdza - Čína ostrov považuje za svoju súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany.

Podľa amerických úradov je určitá pravdepodobnosť, že spory medzi Taiwanom a Čínou prerastú v konflikt, vzhľadom k tomu, že Čína zvýšila pri ostrove vojenskú aktivitu. Peking na začiatku júna kritizovali tiež lídri ekonomicky najvyspelejších krajín zo skupiny G7 a zdôraznili dôležitosť mieru a stability v oblasti Taiwanského prielivu.

Časť analytikov však neverí, že by sa Čína pokúsila v najbližšej dobe Taiwan získať späť - už len preto, že by tým ohrozila vlastnú dodávku čipov. Politickí predstavitelia ostrova preto miestnu výrobu označujú za takzvaný kremíkový štít, ktorý konfliktu s Pekingom bráni. Aj preto vláda Taiwanu v posledných rokoch poskytla spoločnostiam vyrábajúcim čipy nemálo dotácií.

01 - Modified: 2021-03-11 19:46:52 - Feat.: 0 - Title: Únia s čipmi zaspala, Brusel si dal nový cieľ 02 - Modified: 2021-03-17 21:20:45 - Feat.: 0 - Title: Celý trh pociťuje výpadok čipov. Dve automobilky rozhodli o stopnutí liniek
01 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 02 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 03 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 04 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 05 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:37