Reuters
StoryEditor

Robinhood dostal rekordnú pokutu, maklérska spoločnosť mala poškodiť tisíce klientov

30.06.2021, 19:56
Autor:
ČTKČTK
Kritike vlastných užívateľov Robinhood čelil po tom, čo bol nútený tento rok pozastaviť obchodovanie s niektorými akciami v reakcii na šialenstvo, ktoré vyvolali používatelia sociálnej siete Reddit.

Internetová maklérska spoločnosť Robinhood musí zaplatiť 70 miliónov dolárov kvôli "systematickým zlyhaniam v dohľade", ktoré poškodili tisíce klientov.

Informoval o tom dnes americký úrad pre reguláciu finančného sektora. Spomínaná suma je zatiaľ najvyšší postih, ktorý úrad udelil.

Spoločnosť zaplatí pokutu 57 miliónov dolárov a 12,6 milióna dostanú poškodení klienti ako náhradu škody.

Klamala spotrebiteľov

Regulátor FINRA uviedol, že firma spotrebiteľov klamala a vystavila ich príliš riskantným obchodným nástrojom, napríklad opciám. Drobní investori tiež čelili početným výpadkom služieb.

"Sme radi, že máme túto záležitosť za sebou. Tešíme sa, že sa aj naďalej môžeme sústrediť na svojich zákazníkov a demokratizáciu finančného sektora pre všetkých," uviedol hovorca spoločnosti v e-mailovom vyhlásení.

Dodal, že maklérska spoločnosť výrazne investovala do klientskej podpory a do funkcie compliance, teda do kontroly dodržiavania právnych predpisov.

V decembri Robinhood pristúpil na to, že zaplatí 65 miliónov dolárov americkej Komisii pre cenné papiere a burzy. Urovnal tak obvinenia, že klientom klamal ohľadom zdrojov svojich príjmov.

Spoločnosť Robinhood založili v roku 2013 spolubývajúci zo Stanfordovej univerzity Vladimir Tenev a Baiju Bhatt. Firma užívateľom umožňuje obchodovať s akciami, fondmi obchodovanými na burze, opciami a s kryptomenami.

Kauza Gamestop

Kritike vlastných užívateľov Robinhood čelil po tom, čo bol nútený tento rok pozastaviť obchodovanie s niektorými akciami v reakcii na šialenstvo, ktoré vyvolali používatelia sociálnej siete Reddit.

Tí sa dohovárali na obchodovaní vybraných akcií a v niektorých prípadoch pripravili o veľké peniaze veľké hedgeové fondy, ktoré špekulovali na poklese cien. Objavili sa aj hlasy, že firma so zaistenými fondami spolupracuje, čo Robinhood odmietol.

Špekulatívne obchodovanie s akciami podnikov, ako je správca kín AMC či predajcu videohier GameStop, pritiahol k platforme pozornosť regulačných orgánov i zákonodarcov.

01 - Modified: 2024-04-16 21:22:41 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výnosy pri dlhopisoch vlády USA stúpli 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 03 - Modified: 2024-04-10 11:47:51 - Feat.: - Title: Akcie v Spojených štátoch uzavreli bez väčších zmien, čaká sa na dáta o cenách a výsledkoch firiem 04 - Modified: 2024-04-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Aký má dvojpercentný rast vplyv na ekonomiku 05 - Modified: 2024-03-26 22:29:56 - Feat.: - Title: Americké akcie mierne oslabili, čaká sa na nové údaje o ekonomike
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:17