Reuters
StoryEditor

Tesla chce na budúci rok uviesť na trh humanoidného robota. Bude určený na nudnú prácu

20.08.2021, 17:10
Autor:
TASRTASR
Tesla Bot bude využívať rovnakú technológiu ako poloautonómne vozidlá.

Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk vo štvrtok oznámil, že jeho firma pravdepodobne už na budúci rok uvedie na trh prototyp humanoidného robota.

Robot s názvom „Tesla Bot“ bude určený na nebezpečnú, opakujúcu sa alebo nudnú prácu, ktorú ľudia neradi robia.

Musk, ktorému sa podarilo dosiahnuť dominantnú pozíciu na trhu s elektrickými vozidlami a zapojil sa aj do vesmírnych pretekov, tak predstavil svoju ďalšiu métu: humanoidné roboty.

Do budúceho roka chce mať prvý prototyp. Tesla Bot bude využívať rovnakú technológiu ako poloautonómne vozidlá.

Robot bude schopný vykonávať základné opakujúce sa úlohy, od upevnenia skrutiek v aute cez manipuláciu s potravinami v obchodoch.

Cieľom je eliminovať potrebu ľudí a zvládať nebezpečnú alebo nudnú prácu, povedal Musk na on-line podujatí o pokroku spoločnosti Tesla v oblasti umelej inteligencie.

„Tesla je pravdepodobne najväčšou robotickou spoločnosťou na svete,“ vyhlásil a poukázal na autá, ktoré sú napoly robotmi, odkiaľ je podľa neho len krok k humanoidom.

Robot bude mať podľa neho veľký vplyv na ekonomiku pri riešení nedostatku pracovnej sily v niektorých odvetviach. Dodal, že je dôležité, aby nebol „superdrahý“.

Podujatie AI Day spoločnosti Tesla sa uskutočnilo v čase, keď americké úrady skúmajú bezpečnosť a schopnosti pokročilého systému plne autonómneho riadenia vozidla (Full Self-Driving) po niekoľkých nehodách, pri ktorých autá Tesla narazili do stojacich policajných a hasičských áut.

Musk nekomentoval toto vyšetrovanie, ale povedal, že si je istý tým, že vďaka kamerám a počítačom môžu byť autonómne autá bezpečnejšie ako vozidlá riadené človekom.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím 03 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 04 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 05 - Modified: 2024-04-15 09:40:44 - Feat.: - Title: Tesla zvažuje prepustenie až pätiny pracovnej sily, tvrdia zamestnanci. Má problémy s predajom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:22