Topi Paananen prevzal spoločnosť Peikko od svojho otca Jala v roku 2005.Peikko
StoryEditor

Šéf fínskeho stavebného impéria Peikko pre HN: Slovenskí manažéri sú pre nás veľmi dôležití, riadia naše podniky aj na Blízkom východe

03.09.2021, 00:00
Vaša vláda musí prijať účinný mechanizmus, ktorý zabráni aktivitám spojeným s vydieraním investorov, tvrdí pre HN Topi Paananen, šéf fínskeho producenta stavebných materiálov Peikko.

Vedenie firmy Peikko ste prevzali od svojho otca pred 16 rokmi a odvtedy ste z nej vybudovali veľkého hráča v produkcii stavebných dielcov a materiálov. Aký je váš recept na úspech?
Môj recept je jednoduchý. Ak máte v živote nejaké sny a chcete ich splniť, tak je nevyhnutné, aby ste sa chopili všetkých príležitostí, ktoré sa vám práve tu a práve teraz ponúkajú. Musíte skrátka využiť všetky šance a pozerať sa na veci z pohľadu big picture. Nesmiete však zabúdať, že je to vždy komplexný proces, ktorý vás privedie k úspechu. Ja som prevzal rodinný biznis Peikko po svojom otcovi Jalovi v roku 2005. Avšak ešte pred tým, než som sa pripojil k firme, som s niektorými kolegami navštívil Slovensko.

Čo vám táto návšteva dala?
Jednu dôležitú vec. Uvedomil som si, že ak chceme z našej spoločnosti vybudovať skutočne veľkú firmu, potrebujeme sa vydať práve na také miesta, aké v tom čase bolo tiež Slovensko. A od úplne prvých mesiacov, čo som firmu Peikko viedol, som plne chápal, že musíme poskytovať dobré a kvalitné služby, inžiniersky servis aj výrobu v lokalitách strednej Európy, pretože práve tam sa nám otvárajú veľké možnosti.

Dnes na Slovensku zamestnávate zhruba 400 ľudí. Môžete povedať, ako sa táto investícia rodila?
Ešte pred tým, než sme sa rozhodli na Slovensko vstúpiť, sme absolvovali niekoľko stretnutí. V Peikko som oficiálne začal v auguste 2005. Bol asi koniec júna, keď sme prišli so spolupracujúcimi partnermi z jednej strojárskej spoločnosti do vašej krajiny. Uvažovali sme nad projektmi, na ktorých budeme robiť spoločne. Oni mali už v tom čase v hľadáčiku jednu veľmi maličkú lokáciu v obci Kráľová nad Váhom v okrese Šaľa. Bola to pre nás úplne ideálna poloha. A práve tam teraz sídli naša pobočka v rámci Slovenska.

Certifikovanú výrobu máte v 12 krajinách, lokálne pobočky v 34 štátoch, zamestnávate takmer dve tisícky ľudí. Ste aktívni len v Európe alebo po celom svete?
Väčšinu našej výrobnej operatívy a prevádzok máme aktuálne v Európe. Mimo nej to je v štyroch krajinách – nejaké operácie máme v Austrálii, Číne, Spojených arabských emirátoch a napokon v USA. Musím však povedať, že 70 alebo 80 pe...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. apríl 2024 15:15