Ceny plynu v hlavných mestách EÚ. FOTO: www.mekh.eu
StoryEditor

Účty maďarských domácností za plyn sú najnižšie v Európe. Bratislava tiež patrí k najlacnejším

11.05.2022, 13:29
Autor:
ČTKČTK

Úrad zistil, že v porovnaní s 24 metropolami členských krajín Európskej únie a Belehradom sú v Budapešti ceny plynu pre domácnosti najnižšie.

Aprílové účty maďarských domácností za dodávku energií boli najnižšie v porovnaní s inými mestami v Európe. Uviedla to dnes agentúra MTI, ktorá sa odvoláva na porovnanie vypracované maďarským regulačným úradom MEKH. Bratislava je na tom v porovnaní s inými mestami dobre, v cenách plynu je piata najlacnejšia, čo sa týka elektriny, uzatvára prvú desiatku.

Úrad zistil, že v porovnaní s 24 metropolami členských krajín Európskej únie a Belehradom sú v Budapešti ceny plynu pre domácnosti najnižšie a v prepočte predstavujú 2,79 eurocentu za kilowatthodinu. Priemerná cena v porovnávaných metropolách je štyrikrát vyššia a dosahuje 12,69 eurocentu.

V porovnaní cien elektriny pre domácnosti v metropolách dvadsaťsedmičky plus Londýn a Belehrad vyšla Budapešť ako druhá najlacnejšia, po hlavnom meste Srbska. Maďarskí spotrebitelia platili o 60 percent menej, než predstavoval európsky priemer.

image

Bez ruského plynu do roku 2027? Treba stavať LNG terminály, hovorí odborník

Praha v porovnaní vychádzala výrazne drahšie: v cene plynu predčila aj Paríž alebo Luxemburg, v cene elektriny za sebou zanechala napríklad Madrid a Dublin.

image

Ceny elektrickej energie v európskych metropolách. Zdroj: mekh.hu 

V Maďarsku je cena elektriny a zemného plynu, ktorú platia spotrebitelia, pevná a stanovená legislatívou. Obyvatelia Maďarska sú teda ochránení pred rastom cien na trhoch.

Maďarská vláda teraz blokuje zamýšľané embargo EÚ na dovoz ruskej ropy. Budapešť, v minulosti v rámci EÚ k Rusku obvykle ústretová, sa teraz odvoláva na svoju vlastnú energetickú bezpečnosť, ktorú podľa nej bez ruskej ropy nepôjde zaistiť. Argumentuje tým, že bez kľúčovej suroviny z Ruska nebude fungovať maďarská ekonomika.

01 - Modified: 2022-05-11 12:49:53 - Feat.: 1 - Title: Dodávky plynu sú stabilné. Nemáme indície, že by malo prísť k ich obmedzeniu, hovorí Sulík 02 - Modified: 2022-05-11 09:24:51 - Feat.: 1 - Title: Dodávky ruského plynu do Nemecka sú stále zabezpečené, cena plynu v EÚ klesla 03 - Modified: 2022-05-10 17:32:59 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina preruší tranzit ruského plynu do Európy cez stanicu Sochranovka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:38