PPF. FOTO: MAFRA/Michal ŠulaSNÍMKA: Michal Šula
StoryEditor

PPF a Home Credit končia v Rusku, ich podnik kúpia tamojší investori

17.05.2022, 10:41
Autor:
redredČTKČTK

PPF sa tak zbavila významnej väčšiny aktív v Rusku. Zostali jej tam životná poisťovňa PPF Life Insurance a komerčné nehnuteľnosti.

Skupiny PPF a Home Credit podpísali dohodu so skupinou individuálnych investorov na čele s Ivanom Tyryškinom o predaji svojich bankových aktív v Rusku, vrátane dcérskych spoločností. Znamená to odchod skupiny Home Credit z ruského trhu. PPF a Home Credit to v utorok oznámili v tlačovej správe.

Cenu transakcie nezverejnili. PPF sa tak zbavila významnej väčšiny aktív v Rusku. Zostali jej tam životná poisťovňa PPF Life Insurance a komerčné nehnuteľnosti.

V rámci transakcie bude kazašská Bank Home Credit, ktorá je dcérskou spoločnosťou HCFB predaná akcionárom a manažérom zo skupín PPF a Home Credit. Transakcie sa uskutočnia podľa platných právnych predpisov s cieľom zabezpečiť kontinuitu pre zamestnancov a klientov Home Creditu v Rusku aj Kazachstane.

„HCFB a jej dcérske spoločnosti vykazujú dobré ekonomické výsledky a pôsobia v súlade s regulačnými a právnymi podmienkami platnými v Ruskej federácii a Republike Kazachstan. Cena transakcie nebude po dohode oboch strán zverejnená,“ uviedla PPF.

image

Investovanie do realít, kryptomien, či startupov je na vzostupe. Slovákov lákajú malé investičné fondy

Tyryškin podľa PPF výrazne prispel k budovaniu základov moderných finančných trhov v Rusku ako generálny riaditeľ burzy RTS. Investoval tiež do mnohých popredných ruských fintechových spoločností, ktoré dokázal rozvíjať.

Je jedným zo zakladateľov SPB burzy. Teraz stojí na čele jej správnej rady a patrí k významným akcionárom tejto burzy, ktorá je jednou z najväčších platforiem pre verejné obchodovanie fintechových firiem v regióne.

Finančná skupina PPF podniká v 25 krajinách v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Investuje do finančných služieb, telekomunikácií, médií, biotechnológií, nehnuteľností či strojárstva. Do skupiny patrí napríklad splátková spoločnosť Home Credit, skupina nehnuteľností PPF Real Estate Holding, Air Bank, telekomunikačné firmy Cetin a O2, mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises, strojárska firma Škoda Transportation alebo prevádzkovateľ mýta v ČR CzechToll.

PPF už predtým oznámila stiahnutie z niektorých podnikateľských projektov v Rusku. V apríli odpredala cez 200 hektárov pozemkov v Moskve aj ruských regiónoch. Novým vlastníkom sa stala skupina IST ruského miliardára Alexandra Nesisa.

01 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 04 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 05 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:17