Ťažko poškodená budova v Mariupole pri oceliarňach Azovstaľ. FOTO: Reuters
StoryEditor

Slovensko a ďalšie tri krajiny vyzývajú, aby boli zmrazené ruské aktíva použité na obnovu Ukrajiny

23.05.2022, 16:09
Autor:
ČTKČTK

Pobaltské krajiny a Slovensko v liste poznamenávajú, že Európska únia a jej podobne zmýšľajúci spojenci už zmrazili aktíva ruských fyzických a právnických osôb a rezervy centrálnych bánk vo výške približne 300 miliárd dolárov.

Slovensko, Litva, Lotyšsko a Estónsko v utorok vyzvú na zhabanie ruských aktív zmrazených Európskou úniou. Chcú, aby nimi bolo možné financovať obnovu Ukrajiny po ruskej invázii. S odvolaním sa na spoločný list týchto štyroch krajín to dnes uviedla agentúra Reuters.

Ukrajina 3. mája odhadla sumu potrebnú na obnovu infraštruktúry a nápravu ekonomiky na približne 600 miliárd dolárov. Táto čiastka však pravdepodobne ešte vzrastie vzhľadom na to, že vojna je stále v plnom prúde, uvádza sa v liste.

"Podstatnú časť nákladov na obnovu Ukrajiny, vrátane odškodnenia obetí ruskej vojenskej agresie, musí uhradiť Rusko," píšu štyri krajiny v liste, ktorý v utorok predloží ministrom financií členských krajín. V dokumente, s ktorým sa Reuters zoznámil, je tiež výzva, aby úniová dvadsaťsedmička začala pripravovať ďalšie sankcie voči Kremľu.

"Ak Rusko nezastaví vojenskú agresiu proti Ukrajine, nemali by medzi EÚ a Ruskom zostať žiadne ekonomické väzby, aby žiadne naše finančné zdroje, výrobky či služby nepodporovali ruskú vojnovú mašinériu," uvádza sa vo vyhlásení.

Slovensko, Litva, Lotyšsko a Estónsko v liste poznamenávajú, že EÚ a jej podobne zmýšľajúci spojenci už zmrazili aktíva ruských fyzických a právnických osôb a rezervy centrálnych bánk vo výške približne 300 miliárd dolárov.

"Teraz musíme nájsť legálne spôsoby, ako maximalizovať využitie týchto zdrojov na financovanie pokračujúceho úsilia Ukrajiny čeliť ruskej agresii aj pre povojnovú obnovu krajiny," uviedli.

"Skonfiškovanie štátneho majetku, ako sú rezervy centrálnych bánk, alebo aktív spoločností vlastnených štátom, má v tomto ohľade priamu súvislosť a vplyv," píšu štyri členské štáty v liste.

Európska komisia minulý týždeň uviedla, že by mohla preveriť, či je možné podľa vnútroštátnych právnych predpisov a zákonov EÚ zhabať zmrazené ruské aktíva na obnovu povojnovej Ukrajiny. Nezmienila sa však o rezervách centrálnych bánk. Rôzni predstavitelia EÚ upozornili, že konfiškácia ruského majetku je právne ošemetná, pretože na to neexistuje vhodná úniovná právna úprava.

"V prípadoch, keď nebudú nájdené legálne spôsoby konfiškácie majetku, by mal byť tento majetok použitý ako páka a uvoľnený až po tom, čo Rusko nahradí Ukrajine všetky spôsobené škody," uvádzajú podľa Reuters štyri úniové krajiny vo svojom liste.

01 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 02 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 03 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 04 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 05 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:07