Logo ruskej spoločnosti Rosnefť. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rosnefť výrazne zasiahli sankcie. Spoločnosť zaznamenala prudký pokles produkcie

24.05.2022, 13:16
Autor:
ČTKČTK

Na ďalšie veľké ropné firmy v Rusku nebol vplyv reštrikcií významný. Druhý najväčší ruský producent Lukoil dokázal udržať ťažbu takmer na rovnakej úrovni.

Ruská štátna ropná spoločnosť Rosnefť, ktorú riadi blízky spojenec prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin, zaznamenala od invázie ruských vojsk na Ukrajinu najväčší pokles produkcie v porovnaní s ostatnými ťažiarmi.

Na celkovom znížení ťažby v krajine od invázie sa Rosnefť spolu so svojimi dcérskymi spoločnosťami podieľala dvoma tretinami, ukazujú podľa agentúry Bloomberg údaje ruského ministerstva energetiky. Je to zhruba dvojnásobok podielu firmy na celkovej ťažbe, čo znamená, že Rosnefť bola zasiahnutá neúmerne.

"Je to pravdepodobne firma, ktorú posledné etapy medzinárodných sankcií zasiahli najviac," povedal analytik trhu s ropou zo spoločnosti Kpler Viktor Katona. "Rosnefť sa stala hlavným zdrojom znižovania ťažby v Rusku. "

Väčšina západných krajín, s výnimkou Spojených štátov a Británie, zákaz dovozu ruskej ropy neoznámila. Množstvo ďalších faktorov - od obmedzenia prepravy cez poistenie až po slabý domáci dopyt a verejné odmietanie Putinovho režimu zahraničnými spoločnosťami - ale donútili krajinu znížiť ťažbu ropy.

Pokles ťažby

Ťažba ropy v Rusku bola podľa údajov ministerstva v polovici mája o 830-tisíc barelov denne nižšia ako vo februári. Z toho pri projektoch spoločnosti Rosnefť, vrátane tých prevádzkovaných dcérskou spoločnosťou Bašnefť, bola ťažba nižšia o 560-tisíc barelov denne.

Pokles ťažby v Rusku bol rozdelený nerovnomerne z rôznych dôvodov. "Hlavným faktorom, ktorý určuje vývoj ťažby u všetkých ruských spoločností, je ich schopnosť predávať ropu na vývoz a zvyšovať jej spracovanie vo vnútri krajiny," uviedla analytička firmy Rystad Energy Daria Melniková.

Problematický sa stal americký zákaz dovozu, pretože sa dotkol predovšetkým dodávateľov ruského vykurovacieho oleja. Bez významného odbytiska začali zásoby ropy v rafinériách rýchlo narastať, čo ich prinútilo dočasne prerušiť činnosť. Rosnefť je zároveň najväčšou rafinérskou spoločnosťou v krajine.

Negatívne dopady mal aj odchod veľkých medzinárodných ropných spoločností. Odísť sa rozhodol americký ExxonMobil, prevádzkovateľ rozsiahleho projektu Sachalin-1 na základe dohody o zdieľaní produkcie s partnermi, vrátane spoločnosti Rosnefť.

Ťažba tam kvôli odchodu Exxonu do polovice mája v porovnaní s februárom klesla o viac ako 145-tisíc barelov denne, čo je o 71 percent.

Taktiež súkromná firma Surgutneftegaz má problémy s predajom svojej ropy v zahraničí. Jej ťažba do polovice mája sa znížila zhruba o 72-tisíc barelov denne.

Na ďalšie veľké ropné firmy v Rusku nebol vplyv reštrikcií významný. Druhý najväčší ruský producent Lukoil dokázal udržať ťažbu takmer na rovnakej úrovni.

Národný šampión

Firma Gazprom Nefť, ktorá je súčasťou štátnej plynárenskej skupiny Gazprom, bola jedinou poprednou ruskou ropnou firmou, ktorej sa podarilo ťažbu zvýšiť. Podľa analytikov firme zrejme pomohlo, že je menším producentom a má relatívne sofistikované rafinérie a solídne vývozné kontrakty.

Vzostup spoločnosti Rosnefť na vrchol ruského ropného priemyslu zodpovedá Putinovmu upevňovaniu moci. Pred dvadsiatimi rokmi to bola malá spoločnosť s iba desatinou súčasnej produkcie.

Národným šampiónom sa stala prostredníctvom série mnohomiliardových akvizícií - štátom zhabaného majetku firmy Jukos na začiatku tisícročia, dohody s TNK-BP v roku 2013 a privatizácie spoločnosti Bašnefť o tri roky neskôr.

Vďaka týmto obchodom je Rosnefť prevádzkovateľom niektorých najstarších a najviac zdanených ložísk na západnej Sibíri, čo by podľa analytikov mohlo súvisieť s rozhodnutím firmy znížiť ťažbu v tejto oblasti. Podľa údajov ministerstva práve na Sibíri klesla ťažba firmy Rosnefť od februára do apríla najviac.

Tento mesiac sa ale ruský ropný priemysel začína prispôsobovať obmedzeniam a ťažba sa zvyšuje. Na čele tohto rastu je Rosnefť, ktorá doháňa pokles malých spoločností. "Zvýšenie produkcie firmy Rosnefť v máji by mohlo byť dôsledkom nových vývozných dohôd v Ázii a tiež oživenia dopytu po pohonných hmotách," uviedol Katona.

Podpredseda ruskej vlády Alexander Novak uviedol, že ťažba ropy sa bude v Rusku zotavovať aj v júni. Výrobcovia totiž diverzifikovali svoje vývozné destinácie.

01 - Modified: 2022-05-24 11:34:17 - Feat.: 1 - Title: Hlasovanie o Matovičovej dani pre Slovnaft preložili. Poslanci budú rozhodovať v stredu 02 - Modified: 2022-05-24 08:36:55 - Feat.: 1 - Title: Dohoda o stopke pre ruskú ropu sa blíži, očakáva Nemecko. Maďarsko však stále cúva
01 - Modified: 2024-04-03 11:26:01 - Feat.: - Title: Stovky kontajnerov s preglejkou. Nemecké úrady zablokovali loď s nákladom z Ruska, ktorý podlieha sankciám 02 - Modified: 2024-03-18 15:37:52 - Feat.: - Title: Šéfovia diplomacií EÚ schválili ďalšie sankcie voči Rusku. Zasiahnu ľudí z justičného systému 03 - Modified: 2024-03-14 14:12:49 - Feat.: - Title: Rusko tento rok očakáva zvýšenie vývozu ropy pre neplánovanú údržbu v rafinériách 04 - Modified: 2024-03-08 18:51:09 - Feat.: - Title: Vyvlastnenie Rosnefťu je podľa nemeckej vlády stále na stole. Berlín tlačí na rýchly predaj 05 - Modified: 2024-02-23 13:34:24 - Feat.: - Title: Biely dom pred výročím invázie na Ukrajinu oznámil vyše 500 nových sankcií voči Rusku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:33