Moskva. FOTO: Reuters
StoryEditor

Aktivita v ruskom priemysle v máji opäť vzrástla po troch mesiacoch poklesu

01.06.2022, 10:06
Autor:
ČTKČTK

Spracovateľský sektor v Rusku však všeobecne zostáva pod silným tlakom, ktorý vyvolávajú západné sankcie uvalené na Rusko za jeho agresiu voči susednej krajine.

Aktivita v ruskom spracovateľskom priemysle sa napriek vojne s Ukrajinou v máji vrátila k rastu, predtým sa tri mesiace znižovala. Uviedla to dnes organizácia S&P Global, ktorá tieto dáta sleduje vo viacerých krajinách, vrátane napríklad Európskej únie či Spojených štátov. V prípade Ruska minulý mesiac výrazne poľavil tlak na rast cien, na dopyt však ďalej veľmi nepriaznivo doliehajú západné sankcie.

Index nákupných manažérov pre spracovateľský sektor podľa S&P Global v Rusku v máji vystúpil na 50,8 bodu z aprílovej hodnoty 48,2 bodu. Hodnota nad 50 bodov znamená rast aktivity, čokoľvek pod ňou signalizuje pokles. Nad 50 bodov sa index vyšplhal prvýkrát od januára.

Spracovateľský sektor v Rusku však všeobecne zostáva pod silným tlakom, ktorý vyvolávajú západné sankcie uvalené na Rusko za jeho agresiu voči susednej krajine. Moskva inváziu na Ukrajinu označuje ako špeciálnu vojenskú operáciu, ktorej cieľom je zbaviť Ukrajinu nacistického vedenia. Ruské vojská na Ukrajinu vtrhli 24. februára.

"Slabší pokles vo výrobe, nových zákazkách, zamestnanosti a zásobách - to všetko pomohlo zvýšiť sezónne upravenú hodnotu indexu nákupných manažérov," uviedla S&P Global. "Priaznivo k hodnote indexu prispel aj dlhší čas na vybavenie zákaziek - to normálne býva známkou, že sa zlepšujú dopytové podmienky, v tomto prípade je to však výsledok sankcií a oneskorovania v logistike."

Napriek zvýšeniu hodnoty hlavného indexu nákupných manažérov sa výroba v spracovateľskom sektore v máji ďalej znižovala, upozorňuje S&P Global. Ďalej prudko klesal export, pretože ruské firmy kvôli sankciám nemajú prístup ku globálnej ekonomike a navyše čelia problémom v dodávateľských reťazcoch.

Vo firmách ďalej ubúda dostupná pracovná sila, ale dôvera sa zotavila a jej index je na najvyššej hodnote od februára. Firmy dúfajú, že ekonomika sa v nadchádzajúcich mesiacoch stabilizuje a že sa zvýši domáci dopyt.

01 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 02 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 04 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 05 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:40