Nabíjanie elektromobilu. FOTO: HN/Alžbeta Harry Gavendová
StoryEditor

Štáty EÚ sa zhodli na infraštruktúre pre elektromobily. Zrealizuje sa viacero zmien

02.06.2022, 21:42
Autor:
ČTKČTK

Štáty teraz budú o konečnom znení noriem týkajúcich sa elektromobility rokovať s Európskym parlamentom.

Všetky veľké cesty v Európe by mali byť do konca roka 2025 vybavené na každých 60 kilometroch dobíjacou stanicou pre osobné elektromobily, o päť rokov neskôr aj pre nákladné autá.

Taktiež do konca roka 2030 by sa na každých 200 kilometroch týchto ciest malo dať doplniť palivo v autách na vodík. Zhodli sa na tom dnes ministri dopravy krajín Európskej únie, ktorí schválili tiež kritériá na prechod k ekologickým palivám v leteckej a lodnej doprave.

Štáty teraz budú o konečnom znení noriem rokovať s Európskym parlamentom, čo bude podľa českého ministra Martina Kupku úlohou nadchádzajúceho českého predsedníctva EÚ.

Obmedzovanie emisií

Doprava produkuje štvrtinu všetkých skleníkových plynov v európskych krajinách, a preto sú s ňou spojené zásadnou časťou klimatických záväzkov EÚ.

image

Lepšia výdrž, žiadna korózia a zlomok hmotnosti. Revolučné plastové pružiny pre autá už smerujú do výroby

Európska komisia s cieľom obmedziť emisie do roku 2030 najmenej o 55 percent oproti hodnotám z roku 1990 pred rokom navrhla bezprecedentný balík noriem zameraných okrem iného na postupné ukončenie výroby áut na fosílne palivá či obmedzenie emisií u ďalších druhov dopravy.

Zástupcovia členských krajín pôvodné návrhy v niektorých bodoch upravili a dnes sa zhodli na spoločnej pozícii k vyjednávaniu s europoslancami.

"Podarilo sa presadiť variant, ktorý je pre Českú republiku prijateľný, je realistický a znamená ďalší rozvoj dobíjacej infraštruktúry," povedal po rokovaní Kupka, ktorý už nasledujúce zasadnutie unijných ministrov dopravy povedie.

České predsedníctvo

Narážal na fakt, že niektoré krajiny vrátane Česka sa úspešne usilovali o predĺženie pôvodnej lehoty pre zavedenie staníc pre nákladné vozidlá.

Ministri sa dnes zhodli aj na časovom pláne zavádzania alternatívnej dobíjacej infraštruktúry na letiskách a v prístavoch.

image

Stellantis a Samsung spoločne postavia v USA závod na výrobu batérií

Rokovania o konečnej podobe s europoslancami povedie české predsedníctvo, ktoré potrvá od júla do konca roka. Podľa Kupku budú popri doťahovaní klimatických noriem jeho prioritami aj zlepšenie európskeho dopravného spojenia vrátane revízie chrbtovej transeurópskej dopravnej siete TEN-T.

"Pre Českú republiku to bude znamenať príležitosť pre budovanie aj vysokorýchlostných železničných tratí a ďalšiu modernizáciu celej dopravnej siete," doplnil minister.

01 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 04 - Modified: 2024-04-23 07:47:42 - Feat.: - Title: Tohtoročný predaj elektromobilov stúpne o viac než pätinu, predpokladá svetová energetická agentúra 05 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:32