Vyústenie ropovodu Družba v rafinérii Slovnaft v Bratislave. FOTO: TASR/Jaroslav Novák 
StoryEditor

Únia definitívne schválila embargo na ruskú ropu. Aj s bodom, ktorý môže potopiť Slovnaft

03.06.2022, 11:22
Autor:
ČTKČTKredred

EÚ sa dohodla na tom, že o šesť mesiacov prestane dovážať surovú ruskú ropu a o dva mesiace neskôr aj ropné produkty. Práve druhá lehota je podľa Slovnaftu krátka a v konečnom dôsledku spôsobí obmedzenie dodávok palív na slovenský trh.

Európska únia dnes definitívne schválila šiesty balík sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorého súčasťou je zákaz dovozu väčšiny ruskej ropy od budúceho roka. Z embarga budú mať dočasné výnimky Slovensko, Česko a Maďarsko, teda krajiny závislé na dodávkach ropovodom Družba.

Európsky blok zároveň vylúči z medzinárodného platobného systému SWIFT tri ruské banky vrátane najväčšej Sberbank. Tri ruské televízie šíriace vojnovú propagandu Kremľa budú mať zakázané vysielať v EÚ.

image

Po embargu prídeme o palivá, Matovič o ropnú daň. Slovnaft reaguje: Benzín a naftu už nevieme garantovať

"Obmedzujeme možnosti financovať vojnu"

Na viac ako tisíchlavý zoznam potrestaných ruských činiteľov po dnešku pribudne 65 ľudí, najmä vojenských veliteľov spojených s masakrami civilistov v Buči a násilnosťami v Mariupole. Zoznam rozšíri aj 18 firiem, väčšinou zbrojoviek. EÚ tiež zakáže vývoz desiatok chemikálií, ktoré môžu Rusku poslúžiť na výrobu chemických zbraní.

"Dnešným balíkom ďalej obmedzujeme ruské možnosti financovať vojnu," komentoval dnes zhodu dvadsaťsedmičky krajín šéf úniovej diplomacie Josep Borrell. Pre ruskú ropu je EÚ najväčším trhom, na ktorý mieri takmer polovica všetkého vývozu. Európska komisia sa v pôvodnom návrhu pred mesiacom usilovala o úplné embargo, tento plán však vetovalo Maďarsko.

Únia sa nakoniec dohodla na tom, že o šesť mesiacov prestane dovážať surovú ruskú ropu a o dva mesiace neskôr aj ropné produkty. Časovo nešpecifikovanú výnimku má ropovod Družba. Nemecko a Poľsko, dovážajúce ropu jeho severnou vetvou, sa však zaviazali do konca roka tento import ukončiť. Dvadsaťsedmička by sa tak mala celkom zbaviť viac ako 90 percent ruskej ropy.

Sankcie by mali po zverejnení v oficiálnom úniovom vestníku začať platiť ešte dnes.

image

Ak má byť ropa z Ruska zbraňou, treba sa jej zbaviť

Slovnaft bije na poplach

Slovnaft kritizuje len osemmesačné obdobie, kým začne platiť embargo na produkty z ruskej ropy. Od dodávok komodity od Kremľa je totiž naša jediná rafinéria závislá na sto percent. Pôvodne mala dostať čas tri roky na prebudovanie technológií a dopravných trás na iný druh suroviny.

Po ôsmich mesiacoch nemôžeme vyvážať produkty z ruskej komodity. Keďže 70 percent produkcie Slovnaftu ide na export, rafinéria hovorí o vážnom zásahu. Tvrdí, že berie na vedomie opatrenia, ktoré boli prijaté, zároveň však upozorňuje na možné riziká.

„Po ôsmich mesiacoch od platnosti sankcií nebudeme vedieť zaručiť zásobovanie trhu v regióne strednej Európy. Súčasné znenie sankcií nám totiž neumožní vývoz kľúčových produktov na naše tradičné trhy ako Česko, Rakúsko a Poľsko,“ upozornil v stanovisku hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Embargo podľa neho obmedzí nastavené spracovateľské kapacity rafinérie v Bratislave pod technologické minimum. „V dôsledku toho nebude garantovaná bezpečnosť dodávok na Slovensku. Obmedzením ponuky produktov v regióne a znížením kapacity Slovnaftu Slovensko a slovenský trh nebude možné zásobovať,“ dodáva.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:33