Hlavné mesto Českej republiky Praha. FOTO: Mafra/T. Krist
StoryEditor

Medzimesačný rast cien v Česku v júli bol najslabší od februára, inflácia dočasne spomalila rast

10.08.2022, 10:59
Autor:
ČTKČTK

"Inflácia by sa pravdepodobne blížila svojmu vrcholu, keby však ceny energií na európskych burzách opäť nezačali zdolávať rekordy," hovorí analytik.

Júlový medzimesačný rast cien v Českej republike predstavoval 1,3 percenta, čo je podľa analytikov najslabšia dynamika od tohtoročného februára, medziročne však inflácia zrejme stále nie je na svojom vrchole, otázkou zostávajú najmä ceny energií, zhodli sa.

Medziročná inflácia a v júli po trinásty krát v rade zrýchlila. Medziročne vzrástli spotrebiteľské ceny v júli o 17,5 percenta, čo bolo o 0,3 percentuálneho bodu viac ako v júni, uviedol dnes Český štatistický úrad.

Za menším rastom môže byť metodika štatistikov

"Júlová inflácia nakoniec prekvapila menším rastom, za čím stojí zrejme metodika štatistického úradu, ako premieta rast cenníkov distribútorov do konečných cien v súvislosti s predpokladom o fixovaných kontraktoch časti domácností," uviedol analytik Českej bankovej asociácie Jakub Seidler.

image

Koľko získajú rodičia vďaka protiinflačnému balíčku? Benefity majú byť takéto

To podľa neho spôsobuje, že rast cenníkov sa neprejavuje v inflácii skokovo, bude však viac rozložený v čase. Inflácia sa bude podľa neho naďalej v nasledujúcich mesiacoch zrýchľovať a približovať sa k 20-percentnej hranici. Citeľnejšie spomalenie inflácie očakáva až začiatkom budúceho roka, stále však zrejme pôjde o dvojcifernú hodnotu.

Energie infláciu opäť zrýchlia

"Inflácia by sa pravdepodobne blížila svojmu vrcholu, keby však ceny energií na európskych burzách opäť nezačali zdolávať rekordy," doplnil analytik Deloitte David Marek. Nákladové faktory preto podľa neho zrejme aj naďalej udržia infláciu na vysokých hodnotách. S vplyvom dopytu je to iné. Doteraz zreteľne prispievajú k inflácii, ako je vidieť napríklad na cenách zájazdov cestovných kancelárií, avšak v ďalších mesiacoch budú rýchlo slabnúť so zhoršením ekonomickej situácie, dodal.

image

Inflácia v Nemecku sa v júli mierne spomalila, ceny však naďalej rastú

"Po dlhom čase čísla prekvapili v smere nadol, aj keď len kozmeticky," upozornil analytik Unicredit Bank Patrik Rožumberský. Na rozdiel od minulých mesiacov sa v spotrebnom koši našlo väčšie množstvo oddielov či položiek, pri ktorých medziročný cenový rast spomalil.

image

Medziročná inflácia v Česku dosiahla v júli 17,5 percenta, vzrástla po trinásty raz za sebou

Išlo napríklad o odevy a obuv či alkohol a tabak. V doprave sa zastavilo zrýchľovanie rastu cien automobilov a zmiernil sa rast cien pohonných hmôt. Spomalenie rastu po viacerých mesiacoch zaznamenali aj náklady na vlastnícke bývanie.

"V neposlednom rade potom rast cien dovoleniek, ktorý ťahal medzimesačnú infláciu, zodpovedal bežnému cenovému zvýšeniu a neprispel tak k ďalšiemu zvýšeniu medziročnej inflácie," poznamenal.

01 - Modified: 2022-08-10 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koľko získajú rodičia vďaka protiinflačnému balíčku? Benefity majú byť takéto 02 - Modified: 2022-08-10 08:31:48 - Feat.: 1 - Title: Inflácia v Nemecku sa v júli mierne spomalila, ceny však naďalej rastú 03 - Modified: 2022-08-10 07:24:26 - Feat.: 1 - Title: Medziročná inflácia v Česku dosiahla v júli 17,5 percenta, vzrástla po trinásty raz za sebou
01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:20