ILustračná fotografia. FOTO: Ukjanov Mikhail
StoryEditor

Rusko opäť otvorilo trh s dlhopismi pre niektorých zahraničných investorov

15.08.2022, 10:39
Autor:
ČTKČTK

V piatkovom vyhlásení moskovská burza uviedla, že znovu otvorí trh s dlhopismi pre nerezidentov z krajín, ktoré nie sú voči Rusku nepriateľské.

Moskovská burza sa dnes čiastočne otvorila zahraničným investorom, kvôli vojne na Ukrajine bola pre nich takmer šesť mesiacov uzavretá. Zatiaľ je možné obchodovať len s dlhopismi, a to len investorom z krajín, ktoré Moskva nepovažuje za nepriateľské. To znamená, že na moskovskú burzu stále nesmú investori z krajín, ktoré zaťažujú ruskú ekonomiku sankciami, informoval portál BBC.

Rusko uzavrelo svoje trhy vo februári, aby obmedzilo odliv peňazí z krajiny v čase invázie na Ukrajinu. V marci začalo postupné znovuotváranie, ktoré bolo obmedzené na dlhopisy vydané ruskou vládou.

image

Mučia ich len tak pre zábavu. Mladý Ukrajinec opísal tri mesiace v ruskom zajatí

V piatkovom vyhlásení moskovská burza uviedla, že znovu otvorí trh s dlhopismi pre nerezidentov z krajín, ktoré nie sú voči Rusku nepriateľské, a pre nerezidentov, kde sú konečnými príjemcami ruské právnické alebo fyzické osoby. Medzi tieto krajiny patrí pravdepodobne Čína a Turecko.

Opätujú tvrdé sankcie

Naopak, medzi nepriateľské krajiny, ktorých investori majú naďalej zákaz predávať ruské cenné papiere, patria členovia Európskej únie, Kanada či Japonsko. Na túto skupinu vlani pripadlo 90 percent investícií do Ruska.

image

S Talibanom budeme spolupracovať v oblastiach, kde sa nám to hodí, hovorí ruský veľvyslanec

"Spočiatku išlo o nevyhnutné obmedzenie pohybu kapitálu na stabilizáciu situácie," povedal agentúre Bloomberg výkonný riaditeľ pre globálny politický výskum spoločnosti TS Lombard Christopher Granville. "Ale teraz už ide skôr o princíp nepoľavovať, kým sú v platnosti tieto bezprecedentné sankcie zo strany Západu," dodal.

Ide zatiaľ o najnovší príklad toho, ako Rusko čoraz dôraznejšie triedi priateľov a nepriateľov. Tento mesiac ruský prezident Vladimir Putin zakázal niektorým zahraničným bankám a energetickým spoločnostiam ukončiť podnikanie v krajine. Ďalší výnos umožnil ruským veriteľom so zmrazenými devízami zastaviť obchody s firemnými klientmi v týchto menách. Ruský štátny investičný fond môže teraz investovať do mien krajín, ako je Čína, India a Turecko, keďže sankcie zablokovali nákupy eur a dolárov.

Zahraničné vlády s cieľom potrestať Rusko za jeho februárovú inváziu na Ukrajinu uvalili sankcie na obchod a financie, zmrazili približne polovicu rezerv ruskej centrálnej banky a vyradili mnohé banky z globálneho platobného systému SWIFT. Zdá sa však, že domáce trhy búrku prečkali, napísal Bloomberg.

Rubeľ ide hore

Nečakané príjmy z predaja energií a prepad dovozu pomohli rubľu odraziť sa od dna a umožnili úradom zrušiť obmedzenia pohybu kapitálu. Výnosy miestnych dlhopisov sa vrátili na predvojnovú úroveň.

image

Wagnerovci vystupujú z tieňov. V Rusku ich ospevujú štátne médiá a bilboardy píšu: "Pripoj sa k orchestru"

Zatiaľ nie je jasné, ako čiastočné otvorenie domáceho trhu ovplyvní investorov z nepriateľských krajín, ktorí sa plánujú zbaviť svojich dlhopisov v miestnej mene. Manažér investičnej spoločnosti ABRDN Viktor Szabó uviedol, že aj teraz je možné, aby investori svoje podiely predali, ale za znížené ceny.

Nerezidenti zo spriatelených krajín vlastnili pred rokom iba päť až desať percent ruských štátnych dlhopisov v držbe zahraničných investorov. Ekonóm spoločnosti Otkritie Research Vladimir Malinovskij označil tento podiel za zanedbateľný. Szabó uviedol, že otvorenie trhu je skôr prejavom ochoty obnoviť zdanie normálnosti.

Rusko pre absenciu zahraničných investorov teraz hľadá zdroje financovania na svojom trhu. Medzi návrhmi, ktoré sa predkladajú na zváženie, sú koncepty ako charitatívne dlhopisy a participatívne financovanie. Ďalšie návrhy centrálnej banky majú odradiť podniky od používania takzvaných toxických mien, štátne podniky by potom mali previesť svoje devízové podiely na meny spriatelených krajín.

01 - Modified: 2022-08-15 08:10:39 - Feat.: 1 - Title: Mučia ich len tak pre zábavu. Mladý Ukrajinec opísal tri mesiace v ruskom zajatí 02 - Modified: 2022-08-15 07:45:35 - Feat.: 1 - Title: Povolenie na vývoz ukrajinského obilia dostalo ďalších šesť lodí 03 - Modified: 2022-08-15 07:07:46 - Feat.: 1 - Title: S Talibanom budeme spolupracovať v oblastiach, kde sa nám to hodí, hovorí ruský veľvyslanec
01 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 04 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 05 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:28