Sídlo ruskej centrálnej banky v Moskve. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ekonómovia sa rozchádzajú v názore na dlhodobý vývoj ruskej ekonomiky

16.08.2022, 11:44
Autor:
ČTKČTK

Odliv podnikov a talentov postupne znižuje hospodársku aktivitu, spolu s nedostatočným prístupom k dôležitým technológiám.

Ruská ekonomika v druhom štvrťroku klesla, ekonómovia sa však rozchádzajú v názore, či Rusko dokáže dlhodobo čeliť náporu medzinárodných sankcií, upozornil spravodajský portál CNBC. Druhý štvrťrok bol prvým celým štvrťrokom, keď sa do vývoja ekonomiky už plne premietol dopad invázie ruských vojsk na Ukrajinu.

Hrubý domáci produkt Ruska v druhom štvrťroku klesol o štyri percentá, pokles bol však nižší ako prognózy analytikov, ktorí čakali päťpercentný prepad. Ruská centrálna banka očakáva, že v nasledujúcich kvartáloch sa pokles prehĺbi a že maximum dosiahne v prvej polovici roka 2023.

Rusko ekonomiku mení

Moskva sa kvôli prívalu sankcií uvalených západnými mocnosťami v reakcii na inváziu snaží svoju ekonomiku zmeniť. Dňa 24. augusta uplynie šesť mesiacov od prvého zavedenia sankcií a v súčasnosti je na Rusko uvalených viac ako 11-tisíc medzinárodných sankcií. Tie okrem iného narušili obchod a takmer vyradili Rusko z globálneho finančného systému.

image

Slovenská ekonomika spomaľuje, sklamal ju jej najväčší ťahúň

"V mnohých odvetviach sa v poslednom mesiaci alebo dvoch objavili známky stabilizácie, neočakávame však, že pokles dosiahne dno skôr ako v druhom štvrťroku 2023. Myslíme si tiež, že ekonomika potom bude v najlepšom prípade stagnovať," uviedol ekonóm spoločnosti Capital Economics Liam Peach.

Bezprostredný vplyv sankcií zmiernil rýchly zásah centrálnej banky, ktorá zaviedla obmedzenia pohybu kapitálu a prudko zvýšila úrokové sadzby. Tieto opatrenia stabilizovali domáce trhy a rubeľ sa vďaka tomu stal v tomto roku jednou z najvýkonnejších mien na svete. Následne prišli fiškálne stimulačné opatrenia a naopak výrazné zníženie úrokových sadzieb, čo krátkodobo otupilo vplyv sankcií.

image

Spojené štáty oživujú obchodovanie s ruskými dlhopismi

"Pokles mohol byť oveľa hlbší, avšak centrálna banka prijala okamžité opatrenia, aby zabránila vzniku finančnej krízy. Zdá sa tiež, že odolnosť ruského energetického sektora vplyv západných sankcií zmiernila, "dodal Peach.

Viacerí ekonómovia sa však domnievajú, že oveľa závažnejšie budú pre ruskú ekonomiku dlhodobé škody spôsobené sankciami. Odliv podnikov a talentov totiž postupne znižuje hospodársku aktivitu, spolu s nedostatočným prístupom k dôležitým technológiám.

Niektoré oblasti ekonomiky sankcie zasiahli veľmi tvrdo. Produkcia spracovateľského priemyslu klesla medzikvartálne o štyri percentá a výroba v odvetviach závislých od dovozu sa prepadla o viac ako desať percent. Prudký pokles zaznamenal aj spotrebiteľský dopyt. Maloobchodné tržby sa medzikvartálne prepadli o 11 percent, dôvera spotrebiteľov prudko klesá, zatiaľ čo menové podmienky sa sprísnili.

image

Rusko preplatilo našich vedcov: Pracujú v ústave jadrových výskumov. Je to neetické, kritizuje ich kolega

"Tretí štvrťrok bude pravdepodobne ďalším slabým štvrťročným obdobím, aj keď s menším poklesom ako v druhom štvrťroku," dodal Peach. Napriek tomu sa hospodárstvo naďalej musí vyrovnať s množstvom prekážok vrátane obmedzeného prístupu k západným technológiám a hrozbe zákazu poskytovania poistenia na prepravu ruskej ropy. Ekonómovia Capital Economics sa preto domnievajú, že hospodárstvo kvôli tomu na budúci rok zaznamená prepad o desať percent a že ruská ekonomika dosiahne svoje dno najskôr o rok.

Bezprostredný kolaps neprišiel

Mnoho ekonómov sa zameriava na dlhodobé štrukturálne hrozby pre ruskú ekonomiku, ktorým sa vláda a centrálna banka snažia čeliť. Je však isté, že bezprostrednejší kolaps, ktorý niektorí ekonómovia predvídali, sa nenaplnil.

"Napriek náporu sankcií a predpovediam mnohých pozorovateľov sa ruská ekonomika náhle nezrútila, a hoci tento rok čelí poklesu o päť až šesť percent, nehrozí jej kolaps ani pravdepodobne nezažije žiadnu formu ekonomickej alebo finančnej krízy," uviedol generálny riaditeľ moskovskej spoločnosti Macro-advisory Chris Weafer.

image

Ratingová agentúra Standard & Poor‘s zhoršila výhľad ratingu Maďarska na negatívny

"Čaká ju však päť až sedem štvrťrokov poklesu v nízkych jednociferných číslach a dlhodobý zoznam problémov, ktoré - ak nebudú efektívne riešené - budú udržiavať rast blízko stagnácie mnoho rokov." V piatkovej správe Weafer naznačil, že ruská ekonomika sa "rúca, ale netopí sa".

Weafer tiež nesúhlasí s nedávnymi hodnoteniami, podľa ktorých je ekonomika na dlhej ceste k zániku, a tvrdí, že masový odchod západných firiem z Ruska nebude mať taký negatívny dopad na aktivitu, ako sa všeobecne predpokladá.

"Väčšina z tých, ktoré odchádzajú, sú buď malé spoločnosti, alebo tie, ktoré predali aktivity miestnym podnikateľom. Z 50 najväčších spoločností pod zahraničnou kontrolou iba tri úplne ukončili činnosť. Ďalšie tri predali aktivity miestnym majiteľom a ďalších desať uviedlo, že plánujú predaj miestnemu záujemcovi. Ostatní zostávajú," dodal. Dopad na HDP bude podľa neho nižší ako jedno percento, keďže prevádzka zostane v krajine.

image

Ruská ekonomika kvôli sankciám v druhom kvartáli klesla o štyri percentá

To je v kontraste s katastrofickým scenárom, aký predpokladá štúdia Yaleovej univerzity zverejnená minulý mesiac. Autori v nej tvrdia, že sankcie a odchod viac ako 1000 globálnych spoločností paralyzujú ruskú ekonomiku.

O tom ale Weafer nie je úplne presvedčený. "Je tu veľký skepticizmus ohľadom takzvanej odolnosti Ruska a jeho schopnosti, dokonca aj ochoty, investovať do lokalizácie, najmä vzhľadom na to, ako málo sa za posledných 20 rokov urobilo v takých oblastiach, ako sú technológie, strojárstvo a špecializované služby. Avšak ako ukázali predchádzajúce krízy, Rusko takéto problémy zvyčajne rieši, až keď mu nič iné nezostáva. A zvyčajne len vtedy," dodal.

01 - Modified: 2022-08-15 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Drahšie rožky, pivo aj cement. Podnikateľom opäť rastú faktúry za energie o stovky percent 02 - Modified: 2022-08-15 12:55:45 - Feat.: 1 - Title: Elektrina má v Európe rekordnú cenu, megawatthodina v Nemecku stojí 475 eur 03 - Modified: 2022-08-15 12:47:36 - Feat.: 1 - Title: Výrazné spomalenie rastu cien? Prečo to nie je pravda 04 - Modified: 2022-08-15 12:31:28 - Feat.: 0 - Title: Inflácia cvála, platy však nedvíha (prieskum)
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:47