Nočný pohľad na Bundestag so zníženým osvetlením, ktorého cieľom je prispieť k úspore energie v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. Berlín, Nemecko, 31. júla 2022. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Protiruské sankcie sú účinné a poškodzujú viac Rusko ako EÚ, vyhlásila nemecká vláda

21.08.2022, 10:42
Autor:
ČTKČTK

"Sankcie EÚ a jej partnerov sú zámerne koncipované tak, že majú oveľa väčšie dopady na Rusko ako na EÚ," povedalo nemecké ministerstvo hospodárstva.

Nemecká vláda považuje sankcie uvalené na Rusko z dôvodu jeho útoku na Ukrajinu za účinné a predpokladá, že ruská ekonomika v tomto roku klesne až o 15 percent.

Domnieva sa tiež, že sankcie poškodzujú viac Rusko ako Európsku úniu. Vyplýva to podľa agentúry DPA z odpovede nemeckého ministerstva hospodárstva na otázku poslanca Sörena Pellmanna zo strany Levice. Ten však vládne hodnotenie vplyvov sankcií spochybňuje.

image

Chladnejšia voda aj tmavé ulice. Nemecko sa po kroku Putina chystá na najhoršie

Pokles HDP v Rusku od šesť do 15 percent

"Sankcie výrazne poškodzujú ruské hospodárstvo a ich účinky budú pokračovať. Seriózne prognózy predpovedajú recesiu ruskej ekonomiky, konkrétne pokles ruského hrubého domáceho produktu v rozsahu od šiestich do 15 percent v roku 2022," citovala agentúra DPA z odpovede. Upozornila tiež, že Rada Európskej únie tento rok počíta s poklesom ruskej ekonomiky o viac ako 11 percent.

Európska únia od začiatku vojny na Ukrajine schválila už šesť balíkov protiruských sankcií, vrátane embárg na uhlie a ropu. "Sankcie majú okrem iného vplyv na priebeh vojny, pretože dlhodobo oslabujú vojenské kapacity a priemyselnú základňu (Ruska)," uviedlo ministerstvo v odpovedi.

image

Predtým neslýchaný nápad, dnes črtajúca sa realita. Plynová kríza láme protijadrový postoj Nemecka

"Sankcie EÚ a jej partnerov sú zámerne koncipované tak, že majú oveľa väčšie dopady na Rusko ako na EÚ," dodalo. Vláda však pripúšťa, že pre vzájomné hospodárske väzby majú sankcie dopady aj na krajiny, ktoré ich uvaľujú.

"To, že spolková vláda ďalej tvrdí, že sankcie poškodia Rusko viac ako nás, je scestné," povedal Pellmann agentúre DPA. "Potrebujeme poctivú inventarizáciu dopadov sankcií. Zruinovanie domácností a výroby v našej krajine Ukrajine nijako nepomôže, "dodal.

Raketový nárast cien energií

Vojna na Ukrajine a súvisiace sankcie viedli k výraznému nárastu cien energií v Európe. Viaceré európske krajiny vrátane Nemecka sa teraz obávajú nedostatku plynu v zimných mesiacoch. Nemecká vláda ešte v júni pre problémy s dodávkami plynu z Ruska vyhlásila stav výstrahy, čo je druhý z troch varovných stupňov krízového plánu pre dodávky plynu.

Šéf nemeckej centrálnej banky Joachim Nagel tento týždeň v rozhovore s denníkom Rheinische Post varoval tiež, že ak sa prehĺbi energetická kríza, nemecká ekonomika zrejme v zime vstúpi do recesie.

image

Šéf centrálnej banky varuje: Nemecká inflácia môže stúpnuť na 10 percent, hrozí recesia

Predpokladá tiež, že medziročná miera inflácie v Nemecku by sa na jeseň mohla vyšplhať na desať percent. Upozornil, že dvojcifernú infláciu zaznamenalo Nemecko naposledy pred viac ako 70 rokmi.

V júli sa medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v Nemecku spomalilo na 7,5 percenta z júnových 7,6 percenta. Inflácia tak klesla už druhý mesiac po sebe.

Hospodársky rast v Nemecku sa v druhom kvartáli zastavil po tom, ako sa v prvom štvrťroku hrubý domáci produkt zvýšil o 0,8 percenta. Nemecko je najväčšou ekonomikou v Európe.

01 - Modified: 2022-08-18 13:02:39 - Feat.: 1 - Title: Budú si naše domácnosti svojpomocne vyrábať vodík? V Škandinávii sa to už deje, hovorí pre HN známy profesor 02 - Modified: 2022-08-20 16:33:00 - Feat.: 1 - Title: Nemecko a USA vyzdvihli odvahu väzneného kritika Kremľa Navaľného 03 - Modified: 2022-08-20 10:18:00 - Feat.: 1 - Title: Šéf centrálnej banky varuje: Nemecká inflácia môže stúpnuť na 10 percent, hrozí recesia
01 - Modified: 2024-04-20 07:39:57 - Feat.: - Title: Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodných lodí v Červenom mori 02 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 03 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 04 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:42