Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Maďarsko je proti zastropovaniu cien ruského plynu, uviedol Szijjártó

09.09.2022, 08:52
Autor:
ČTKČTK

Maďarsko voči Rusku zaujíma najústretovejší postoj zo všetkých krajín dvadsaťsedmičky a kritizuje úniové protiruské sankcie.

Navrhovaný strop pre ceny ruského plynu je proti európskym a maďarským záujmom. Krátko pred začiatkom dnešnej mimoriadnej schôdzky úniových ministrov energetiky to podľa agentúry Reuters povedal maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Upozornil, že by Rusko kvôli cenovému limitu okamžite zastavilo dodávky plynu do Európy.

"Plán, ktorý by zaviedol cenový strop výhradne na ruský plyn prúdiaci plynovodmi, je úplne proti európskym a maďarským záujmom," povedal šéf maďarskej diplomacie vo videu zverejnenom na Facebooku.

"Ak by toto obmedzenie bolo uvalené iba na ruský plyn, viedlo by to k okamžitému ukončeniu dodávok. Na to človek nepotrebuje Nobelovu cenu, aby to pochopil," dodal.

Szijjártó v júli v Moskve rokoval so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom o zvýšení dodávok plynu o ďalších 700 miliónov metrov kubických ročne nad rámec existujúcej dlhodobej zmluvy. Reuters uvádza, že Gazprom od minulého mesiaca začal posielať do Maďarska viac suroviny plynovodom Turkstream, ktorý vedie cez územie Bulharska a Srbska.

Aj Česko, ktoré v tomto polroku EÚ predsedá, už dávnejšie dalo najavo, že chce, aby možnosť zastropovania ruského plynu bola stiahnutá z programu dnešného rokovania. Ministri zodpovední za energetiku budú dnes hľadať riešenie drastického nárastu cien energií, ktorý Európska únia zažíva po tom, čo jej Rusko dodávky plynu výrazne obmedzilo. Moskva tým reaguje na sériu sankcií, ktorú na ňu dvadsaťsedmička uvalila kvôli invázii na Ukrajinu.

Podľa dlhodobej zmluvy, ktorú Maďarsko uzavrelo s ruským Gazpromom vlani, kupuje ročne 3,5 miliardy kubických metrov plynu prostredníctvom potrubia vedúceho cez Bulharsko a Srbsko a ďalšiu miliardu metrov kubických prostredníctvom potrubia vedúceho z Rakúska. Tento kontrakt platí 15 rokov.

Maďarsko voči Rusku zaujíma najústretovejší postoj zo všetkých krajín dvadsaťsedmičky. Kritizuje úniové protiruské sankcie, ktoré podľa neho ruskú ekonomiku nijako výrazne neoslabujú, zato však drvia tú európsku.

01 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 02 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 03 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 04 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára 05 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:34