Členovia Talibanu jazdia v konvoji na oslavu prvého výročia stiahnutia amerických jednotiek z Afganistanu. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA zriaďujú fond na pomoc Afgancom, peniaze budú prevedené zo zmrazených účtov

14.09.2022, 17:36
Autor:
ČTKČTK

Zvyšných 3,5 miliardy dolárov má zostať v USA a budú použité na odškodnenie amerických obetí terorizmu, ktorí sa peňazí domáhajú prostredníctvom súdov.

Americká a švajčiarska vláda dnes oznámili, že prevedú 3,5 miliardy dolárov zmrazených afganskej centrálnej banke do fondu určeného pre pomoc Afgancom ohrozeným hladom. Vládnuce radikálne hnutie Taliban nebude podľa informácie agentúry AP súčasťou tohto mechanizmu. Konto Afganského fondu bude v Banke pre medzinárodné vyrovnanie, ktorá sídli v Bazileji.

Taliban nastúpil v Afganistane opätovne k moci vlani v auguste a rezervy afganskej centrálnej banky uložené v cudzine boli následne zmrazené, a to najmä v USA.

Zmrazených je sedem miliárd

Podľa AP mala vo februári afganská centrálna banka zmrazených sedem miliárd dolárov. Americké ministerstvá financií a zahraničia dnes v spoločnom vyhlásení uviedli, že teraz musí banka preukázať, že má "odbornosť, schopnosti a nezávislosť, aby mohla zodpovedne plniť povinnosti centrálnej banky". "Boli prijaté masívne záruky, aby sa predišlo zneužitiu peňazí na nezákonné aktivity," uvádza sa vo vyhlásení amerických ministerstiev.

image

Náboženská polícia Talibanu dočasne zadržala tri pracovníčky OSN, tvrdí UNAMA

Zahraniční darcovia pozastavili po nástupe Talibanu pomoc Afganistanu. Americký prezident Joe Biden vo februári vydal príkaz uvoľniť 3,5 miliardy dolárov zo zmrazených peňazí do fondu, z ktorého budú peniaze poskytnuté humanitárnym skupinám pracujúcim v Afganistane.

Zvyšných 3,5 miliardy dolárov má zostať v USA a budú použité na odškodnenie amerických obetí terorizmu, ktorí sa peňazí domáhajú prostredníctvom súdov. Ide väčšinou o rodiny obetí teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001.

image

Biden vyjadril odhodlanie USA naďalej bojovať proti terorizmu. "Nikdy sa nevzdáme," povedal

"Afganský fond pomôže zmierniť ekonomické ťažkosti Afganistanu a zároveň ochráni 3,5 miliardy dolárov z afganskej centrálnej banky, ktoré budú využité v prospech Afgancov," uviedol námestník ministerky financií Wally Adeyemo. Dlhodobé ekonomické problémy Afganistanu pripísal Talibanu, jeho represiám a zlému riadeniu ekonomiky. Preto bolo vrátenie zmrazených peňazí podľa námestníka neobhajiteľné.

Humanitárna kríza sa vyostruje

Organizácia Human Rights Watch v auguste oznámila, že humanitárnu krízu v Afganistane nemožno vyriešiť, kým vláda USA a vlády ďalších štátov nezmiernia reštrikcie uvalené na afganský bankový sektor.

Odhaduje sa, že takmer polovica Afgancov - až 19 miliónov ľudí - nemá pre obdobie od júla do novembra istotu, že budú mať dostatok jedla. Krízu čelia podľa Svetového potravinového programu (WFP) všetky provincie.

image

Ukameňovať alebo upáliť. Alí, Bella a Ahmad opisujú, ako to vyzerá v krajine, kde LGBT+ komunite hrozí smrť

Námestníčka amerického ministra zahraničia Wendy Shermanová povedala, že príčinou humanitárnej a ekonomickej krízy, ktorej čelia Afganci, sú "desaťročia vojen, sucho, covid-19 a korupcia". "USA a ich partneri dnes urobili významný krok, ktorý zabezpečí dodatočné zdroje, ktoré pomôžu zmierniť utrpenie a zlepšiť ekonomickú stabilitu Afgancov, pričom zodpovednosť stále leží na Talibane," povedala Shermanová.

01 - Modified: 2022-09-13 04:49:22 - Feat.: 1 - Title: Náboženská polícia Talibanu dočasne zadržala tri pracovníčky OSN, tvrdí UNAMA 02 - Modified: 2022-09-05 08:50:32 - Feat.: 1 - Title: Pri ruskom veľvyslanectve v Kábule útočil samovražedný atentátnik 03 - Modified: 2022-09-04 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ukameňovať alebo upáliť. Alí, Bella a Ahmad opisujú, ako to vyzerá v krajine, kde LGBT+ komunite hrozí smrť
01 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 02 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu 03 - Modified: 2024-04-14 20:59:36 - Feat.: - Title: Silné dažde a povodne si v Afganistane vyžiadali najmenej 33 mŕtvych 04 - Modified: 2024-04-14 15:12:32 - Feat.: - Title: Pri záplavách v Afganistane zomrelo od piatka najmenej 33 ľudí 05 - Modified: 2024-04-02 13:16:39 - Feat.: - Title: Rusko vedie dialóg s Talibanom. Musíme s ním riešiť naliehavé otázky, tvrdí Peskov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:28