Európska vlajka a euromena. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Členské štáty EÚ schválili zákon o primeraných minimálnych mzdách

04.10.2022, 14:23
Autor:
TASRTASR

Smernica nadobudne účinnosť dvadsiatym dňom po jej zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Členské štáty následne budú mať dva roky na to, aby ju zaviedli do svojho vnútroštátneho práva.

Členské krajiny EÚ odobrili v utorok smernicu, ktorá presadzuje primeranosť zákonom stanovených minimálnych miezd, a jej cieľom je dosiahnuť dôstojné pracovné a životné podmienky zamestnancov v Únii.

Dohodu na smernici v mene českého predsedníctva v Rade EÚ potvrdil podpredseda českej vlády a minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka.

Utorňajšej dohode predchádzalo osem kôl rokovaní medzi vyjednávačmi Rady EÚ a Európskeho parlamentu. Vyjednávači sa v júni dohodli na spoločnej pozícii k smernici, ktorú Európska komisia predložila v októbri 2020.

"V dobe, keď ľudia musia šetriť pre energetickú krízu, je tento zákon posolstvom nádeje. Minimálne mzdy a kolektívne stanovovanie miezd sú silné nástroje, ktoré možno použiť na zabezpečenie toho, aby všetci pracovníci dostávali platy, ktoré umožňujú slušnú životnú úroveň," uviedol Jurečka v správe pre médiá.

image

Veľký prehľad o výpovediach lekárov. Minister zdravotníctva verí, že situáciu upokojí aj nový zákon

Smernica stanovuje postupy na primeranosť zákonom stanovenej minimálnej mzdy, podporuje kolektívne vyjednávanie o stanovovaní miezd a zlepšuje účinný prístup k ochrane minimálnej mzdy pre tých pracovníkov, ktorí majú podľa vnútroštátneho práva nárok na minimálnu mzdu.

Od členských štátov so zákonnými minimálnymi mzdami sa požaduje, aby zaviedli procedurálny rámec na stanovenie a aktualizáciu týchto minimálnych miezd podľa súboru jasných kritérií.

Aktualizácia zákonnej minimálnej mzdy sa bude vykonávať najmenej každé dva roky (každé štyri roky v krajinách, ktoré používajú mechanizmus automatickej indexácie).

Smernica však nepredpisuje konkrétnu úroveň minimálnej mzdy, ktorú musia členské štáty dosiahnuť.

Podpora kolektívneho vyjednávania o stanovovaní miezd znamená, že cieľom smernice je zvýšiť počet pracovníkov, na ktorých sa vzťahuje kolektívne vyjednávanie o stanovovaní miezd. Na dosiahnutie tohto cieľa by členské krajiny mali podporovať schopnosť sociálnych partnerov zapojiť sa do kolektívneho vyjednávania. 

image

Tisíce ľudí ostali doma. Trnavský Stellantis a časť Volkswagenu stoja

Ak je miera pokrytia kolektívnym vyjednávaním napríklad pod hranicou 80 percent, členské štáty by mali vypracovať akčný plán na podporu kolektívneho vyjednávania. Akčný plán by mal stanoviť jasný časový plán a konkrétne opatrenia na postupné zvyšovanie miery pokrytia kolektívnym vyjednávaním.

Text smernice zároveň stanovuje, že členské štáty prijmú opatrenia na zlepšenie efektívneho prístupu pracovníkov k zákonnej ochrane minimálnej mzdy. Opatrenia na tento účel zahŕňajú kontroly zo strany inšpektorátov práce, ľahko dostupné informácie o ochrane minimálnej mzdy a rozvoj schopnosti orgánov presadzovania práva konať proti zamestnávateľom, ktorí nedodržiavajú pravidlá.

Smernica nadobudne účinnosť dvadsiatym dňom po jej zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Členské štáty následne budú mať dva roky na to, aby ju zaviedli do svojho vnútroštátneho práva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:38