FOTO: REUTERS
StoryEditor

Samsungu prvýkrát za tri roky klesol zisk, výsledky sú horšie ako očakávania

07.10.2022, 08:09
Autor:
ČTKČTK

Spomalenie globálnej ekonomiky znížilo dopyt po elektronických zariadeniach aj pamäťových čipoch, ktoré sa v nich používajú. Vyplýva to z vyhlásenia spoločnosti.

Juhokórejskej spoločnosti Samsung Electronics Co. Ltd. klesol podľa predbežných údajov v treťom štvrťroku prevádzkový zisk o 32 percent na 10,8 bilióna wonov (7,78 miliardy eur). To je prvý medziročný pokles za takmer tri roky.

Spomalenie globálnej ekonomiky znížilo dopyt po elektronických zariadeniach aj pamäťových čipoch, ktoré sa v nich používajú. Vyplýva to z vyhlásenia spoločnosti.

Výsledky sú horšie ako odhady analytikov opýtaných agentúrou Refinitiv, ktorí čakali v priemere pokles zisku na 11,8 bilióna wonov (8,5 miliardy eur). Tržby sa predbežne zvýšili o tri percentá na 76 biliónov wonov.

Samsung je najväčším svetovým výrobcom pamäťových čipov, smartfónov a televízorov. Investori ho tiež považujú za ukazovateľ vývoja globálneho spotrebiteľského dopytu.

Podľa analytikov dodávky pamäťových čipov firmy pravdepodobne zaostali za už zníženým očakávaním. V tomto štvrťroku by potom mohli ďalej klesať ceny kvôli inflácii, zvyšovaniu úrokových sadzieb a vplyvu ruskej invázie na Ukrajinu. To zrejme spôsobí ďalší pokles zisku firmy vo štvrtom štvrťroku. Dopyt by sa mohol zotaviť začiatkom budúceho roka.

Firmy aj spotrebitelia uťahujú opasky. Kupujúci pamäťových čipov, ako výrobcovia chytrých telefónov a počítačov, pozastavili nové nákupy, aby spotrebovali existujúce zásoby. Tým sa znížili dodávky a začal útlm v odvetví.

Konkurenčná firma Micron Technology sa minulý týždeň stala prvým výrobcom pamäťových čipov, ktorý oficiálne znížila svoje investičné plány na budúci rok. Väčší konkurent SK Hynix naznačil možné zníženie investícií.

Ďalší výrobca pamäťových čipov Advanced Micro Devices poskytol nový odhad tržieb za tretí štvrťrok, ktorý je asi o miliardu USD nižší, než sa pôvodne očakávalo, kvôli slabému dopytu po osobných počítačoch.

Spoločnosť Counterpoint Research odhaduje, že dodávky smartfónov Samsungu v treťom štvrťroku klesli o päť percent na zhruba 66 miliónov kusov. Samsung vo štvrťroku uviedol na trh nové, skladacie telefóny.

Podrobné výsledky Samsung zverejní 27. októbra, napísala agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:09