Toaletný papier. FOTO: Reuters
StoryEditor

Globálne ceny toaletného papiera prudko rastú. Prispieva k tomu zákaz vývozu brezy z Ruska

13.10.2022, 15:21
Autor:
ČTKČTK

V dôsledku zákazu vývozu brezy z Ruska priemysel očakáva, že z trhu zmizne 800-tisíc až 1,2 milióna ton buničiny, ktorá je potrebná na výrobu toaletného papiera.

Toaletný papier je ďalším tovarom, ktorý čelí vyšším nákladom v súvislosti s dopadmi invázie ruských vojsk na Ukrajinu. Zákaz vývozu ruskej brezy, ktorej drevo pozostáva z krátkych vlákien, vďaka ktorým sú hygienické výrobky mäkšie, vyvolal boj o buničinu, hlavnú zložku pri výrobe toaletného papiera.

Vplyv rozhodnutia je už poznať po celom svete, a to v podobe tenších a drahších úloh papiera, uviedla agentúra Bloomberg. Je to ďalšia kríza, ktorá zasiahla dodávky toaletného papiera, časté obete rôznych výpadkov v dodávateľskom reťazci, ktoré postihli trhy s komoditami od začiatku pandémie.

Jeho nedostatok v roku 2020, keď sa ľudia čeliaci neobvyklím obmedzeniam pohybu v panike vrhli na toaletný papier a ďalší tovar pre domácnosť, bol jedným z prvých varovných signálov rozsiahlych problémov, ktorým bude ekonomika čeliť. Následné omeškania pri nakladaní kontajnerových lodí v prístavoch narušili globálne dodávky drevných vlákien na výrobu papiera.

image

Ako Rusko ničí naše životy

Odveta za sankcie

Rusko v marci zakázalo vývoz brezového dreva v odvete za sankcie, ktoré Spojené štáty a Európska únia zaviedli po invázii ruských vojsk na Ukrajinu. V dôsledku toho priemysel očakáva, že z trhu zmizne 800-tisíc až 1,2 milióna ton buničiny.

Jej ceny sa tento rok zvýšili už asi o 45 percent, pretože náklady na energeticky náročný proces čistenia drevnej štiepky na celulózovú kašu prudko vzrástli. Teraz, keď najväčší výrobcovia v Európe začínajú pociťovať nedostatok dodávok, výrobcovia papiera ešte viac musia bojovať, aby si zabezpečili surovinu.

Podľa údajov štatistického úradu Eurostat sú najväčšími výrobcami buničiny v Európe Švédsko a Fínsko. Zhruba desať percent dodávok dreva z Fínska predtým pochádzalo z Ruska. Iné stromy na severnej pologuli sú vhodnejšie na výrobu papiera, ktorý je odolný proti roztrhnutiu a používa sa napríklad pre škatule z vlnitej lepenky.

Nedostatok dreva z Ruska ešte zhoršuje niekoľko neplánovaných odstávok papierní, ktoré tiež obmedzujú celosvetové dodávky buničiny. Začiatkom roka štrajk robotníkov vo Fínsku zastavil výrobu na viac ako tri mesiace.

Sucho v Španielsku potom prinútilo výrobcu Ence Energía y Celulosa SA uzavrieť od júla závod v meste Pontevedra. Brazílska spoločnosť Suzano kvôli modernizácii zastavuje vo štvrtom štvrťroku takmer na 60 dní jednu linku na výrobu buničiny vo svojej fabrike v Aracruze. Trh tento rok do septembra prišiel o viac ako 1,4 milióna ton buničiny.

image

Ruská Gazprombank odchádza zo Švajčiarska

Napätý trh

Trh s celulózou zrejme zostane napätý do druhej polovice budúceho roka, uvádza analytik spoločnosti Santander Rafael Barcellos. Očakáva, že ceny sa začnú postupne znižovať v budúcom roku, keď začnú vyrábať závody, ktoré sú teraz vo výstavbe v Čile a v Uruguaji.

Odberatelia buničiny v Európe sú teraz znepokojení a hľadajú dodávateľov v iných častiach sveta. Podľa Leonarda Grimaldiho, ktorý má na starosti predaj buničiny v brazílskej spoločnosti Suzano, dopyt od zákazníkov je obrovský. Suzano je najväčším svetovým producentom buničiny.

Fínsky výrobca papiera a obalov Stora Enso uvádza, že bol pre slabnúce dodávky z Ruska nútený zmeniť výrobný postup a používa buničinu z dlhých vlákien. Tento druh buničiny je pevnejší, ale na úkor mäkkosti. Tiež je drahší.

V dôsledku rastúcich nákladov na buničinu a energiu sa výrobcom papiera znižujú ziskové marže. Energetická kríza v Európe vyvolaná obmedzením dodávok zemného plynu z Ruska prinútila firmy znížiť výrobu.

Výrobca toaletného papiera Metsa Tissue varoval, že je možné ďalšie obmedzovanie výroby. Švédska spoločnosť Essity uviedla, že zvýši ceny a zavádza príplatky za energie.

image

Holandská ministerka si v priamom prenose odstrihla prameň vlasov. Gestom podporila protest iránskych žien

01 - Modified: 2022-06-24 11:58:03 - Feat.: 1 - Title: V hoteli sa utečenci najlepšie cítia v suterénnych priestoroch. Pivničné okienka im pripomínajú kryty 02 - Modified: 2022-06-14 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Päť príčin, ktoré stáli za nafúknutím bitcoinovej bubliny
01 - Modified: 2023-10-12 09:01:40 - Feat.: - Title: Polícia našla viac ako pol tony metamfetamínu. V zásielke s toaleťákmi 02 - Modified: 2023-07-22 09:01:23 - Feat.: - Title: Kirah konzumuje toaletný papier, Kevin miluje, keď sa môže zasadrovať a tváriť sa ako ranený. Toto sú tie najbizarnejšie závislosti 03 - Modified: 2023-03-13 10:00:00 - Feat.: - Title: Už si videl všetko. Novú hru od Nintenda ovládaš toaletným papierom - ako to funguje? 04 - Modified: 2022-08-25 16:36:02 - Feat.: - Title: Pre plynovú krízu hrozí nedostatok toaletného papiera, varujú nemeckí výrobcovia 05 - Modified: 2021-10-18 20:13:11 - Feat.: - Title: Prvý toaletný papier ekonomický úspech nepriniesol, ľudia nechápali, prečo by si ho mali kupovať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:00