Slovenský premiér Eduard Heger a luxemburský premiér Xavier Bettel sa zúčastňujú na summite lídrov Európskej únie. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hegerovi mechanizmus na úpravy cien plynu vyhovuje. Zastropovanie sa však nepodarilo, rišenie je dočasné

21.10.2022, 12:14
Autor:
TASRTASR

Premiér povedal, že prioritou je neohroziť dodávky plynu cez zimu, čo by podľa niektorých krajín mohlo spôsobiť zastropovanie cien.

Slovensko je spokojné s výsledkom rokovaní o skresávaní cien energií v Európe. Vpiatok ráno to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO) po prvej časti dvojdňového summitu Európskej únie v Bruseli.

Heger sa netajil spokojnosťou a rokovania označil za výrazný posun pri hľadaní politickej dohody na zavedenie mechanizmu na korigovanie cenových výkyvov plynu. Po dohode lídrov bude na odbornej príprave tohto mechanizmu pracovať Európska komisia a ministri energetiky EÚ, ktorí sa stretnú už na budúci týždeň v Luxemburgu.

Alternatíva k potrubiam

"Trh bol dlhé roky nastavený na potrubný plyn, teraz vidíme, že sú alternatívy aj v podobe skvapalneného plynu LNG. Potrebujeme preto prepracovať cenový mechanizmus aj na LNG, čo je trochu dlhší proces. V krátkodobom hľadisku - kvôli súčasným vysokým cenám plynu - potrebujeme mechanizmus obmedzenia výkyvov cien zaviesť čo najrýchlejšie. To je možné a to je výsledok štvrtkových rokovaní," opísal situáciu Heger.

Ministri energetiky sa kvôli tomu stretnú aj v novembri a nie je vylúčený ani mimoriadny summit EÚ na odobrenie dohodnutých vecí. Korekčný mechanizmus s dohodnutým cenovým pásmom by mal začať platiť ešte pred nastávajúcou vykurovacou sezónou.

"Tých 15 krajín, ktoré prišli s týmto návrhom, uspeli," tvrdí Heger. Nepodarilo sa presadiť návrh na zastropovanie veľkoobchodných cien plynu, podľa nemenovaných diplomatov to však ani nebolo zámerom summitu. Premiér spresnil, že prioritou je neohroziť dodávky plynu cez zimu, čo by podľa niektorých krajín mohlo spôsobiť zastropovanie cien.

"Ten mechanizmus bude zavedený tak, aby obmedzoval výkyvy cien, ktoré rýchlejšie spôsobujú nárast cien plynu. Toto ak sa podarí zaviesť v priebehu týždňov, tak do zimy by sme išli lepšie pripravení a bol by menší tlak na štátne rozpočty," uviedol.

Nasledujúca zima je kľúčová

Na národnej úrovni platí, že väčšina krajín prijíma vlastné opatrenia na zastropovanie cien energií, aby občania mali nižšie faktúry. Eurokomisia vo štvrtok schválila rozšírenie schém štátnej pomoci pre firmy vystavené energetickej kríze aj po novom roku. Slovensko bude môcť použiť aj nevyčerpané eurofondy, schválila to Európska komisia aj Rada EÚ a čaká sa na odobrenie europarlamentom. Z pohľadu nového mechanizmu to prospeje aj dlhom členských krajín.

Korekčný mechanizmus je dočasný, šitý na mieru nastávajúcej zime a mal by byť nahradený, aby zahŕňal aj ceny LNG. Platiť by mal od budúceho roka.

Spoločné nákupy plynu Heger považuje za úspech. Krajiny, ktoré sa chcú zapojiť, vedia, že môžu ísť do spoločných nákupov od hranice minimálne 15 percent celkovej spotreby plynu. "Toto sme schválili, samozrejme tie nákupy budú dobrovoľné. Bude na každej členskej krajine či sa prihlási a bude chcieť využiť tento atraktívnejší model nákupov. Toto vyhovuje Slovensku," vysvetlil.

Objem 15 percent je podľa lídrov Únie už dosť zaujímavý pre dodávateľov, aby sa dohodli na úprave cien s krajinami eurobloku.

01 - Modified: 2022-10-21 08:46:32 - Feat.: 1 - Title: Koniec šokov pri cenách plynu. Lídri riešili päť krokov Európy proti energetickej kríze 02 - Modified: 2022-10-20 21:48:36 - Feat.: 1 - Title: Väčšina EÚ chce zabrániť výkyvom cien na trhu s energiami, tvrdí Heger na samite EÚ 03 - Modified: 2022-10-20 15:52:59 - Feat.: 1 - Title: Nový šéf RTVS Machaj rieši prvú kauzu. Reportáž o otcovi strelca zo Zámockej preveruje rada
01 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-22 18:41:12 - Feat.: - Title: Peter Žiga absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:25