Ilustračná fotografia. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

ANALÝZA: Ekonomika naďalej spomaľuje. Svetový biznis bude čoskoro čeliť štyrom veľkým výzvam

22.10.2022, 11:33
Autor:
TASRTASR

Z výsledkov Dun & Bradstreet Global Business Ranking vyplýva, že firmám vo Veľkej Británii, vo Francúzsku, Taliansku, Indii, USA či v Austrálii sa výrazne zhoršila platobná schopnosť a v týchto oblastiach existuje zvýšené riziko úpadku firiem.

Ochladenie trhu, platobná neschopnosť, vyššia koncentrácia podvodov a zhoršujúca sa kondícia malých podnikov. Toto sú štyri výzvy, ktorým bude už čoskoro čeliť svetový biznis.

Dôvodmi sú pandémia nového koronavírusu, problémy v dodávateľských reťazcoch, geopolitické zmeny a ekonomické sankcie uvalené na Rusko v dôsledku invázie na Ukrajinu. Vyplýva to z aktuálnej analýzy nadnárodnej spoločnosti Dun & Bradstreet.

Krízy sa v celosvetovom meradle opakujú pravidelne a tie uplynulé podľa analýzy odhalili zaujímavý trend, keď sa firmy viac sústredia na vymáhanie dlhov od existujúcich zákazníkov, ako na hľadanie nových obchodných príležitostí.

Spomaľovanie ekonomík 

Aktuálne dáta ale ukazujú aj ďalšie signály zmien v ekonomike, ktoré predpovedajú spomalenie. Z výsledkov globálneho scóringu Dun & Bradstreet Global Business Ranking vyplýva, že firmám vo Veľkej Británii, vo Francúzsku, Taliansku, Indii, Spojených štátoch amerických či v Austrálii sa výrazne zhoršila platobná schopnosť a v týchto oblastiach existuje zvýšené riziko úpadku spoločností.

Podľa spoločnosti je preto možné, že sa v tomto prípade dostaví efekt snehovej gule a problémy vo veľkých ekonomikách sa budú prelievať do ďalších.

Zároveň sa spomalil obchodný ekosystém. Najvypuklejšia situácia je podľa analýzy v USA, avšak ochladenie trhu je cítiť globálne. Firmy začali medzi sebou menej obchodovať a tiež poklesol aj celkový objem transakcií.

image

Vláda stojí pred veľkým rizikom. Otázka znie, kto si ju vezme na paškál, hovorí pre HN expert

Postupne sa zhoršuje kondícia malých podnikov. Od začiatku tohto roka došlo v USA k postupnému spomaľovaniu hlavných sektorov ekonomiky. Dôvodom bolo ukončenie federálnej pandemickej pomoci.

Spomalenie pokračovalo počas roka, keď sa znížil záujem o tovary dlhodobej spotreby. "Najviac to znázorňuje prudký prepad indexov z oblastí automotive a retailu," upozornila spoločnosť.

Podobná situácia je aj v Indii, kde index podnikateľskej nálady pre malé firmy v krajine dosiahol najnižšie hodnoty za štyri štvrťroky. Small Business Index rapídne klesol aj v Británii.

Živná pôda pre podvody

Tento stav kopíruje dáta Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj OECD a Index spotrebiteľskej dôvery CCI. Ten klesol v USA, Británii, Európe a Číne na historicky najnižšie hodnoty. Zo 41 ekonomík OECD až 37 pozorovalo pokles CCI v období od januára 2022 do júna 2022.

Posledným signálom, ktorý naznačuje zlú platobnú kondíciu firiem, sú kreditné karty, respektíve čoraz väčší objem platieb pochádzajúci z kreditných kariet. Naznačuje to zníženie cash flow alebo dostupnosti peňazí cez tradičné kanály.

image

Nemecký parlament podporil vládny plán. Na riešenie energetickej krízy pôjde 200 miliárd eur

Výrazný nárast cien potravín, energií či kovov, ktorý atakuje dlhodobé maximá v spojení s vysokou infláciou v najvyspelejších ekonomikách, sú podľa Dun & Bradstreet zároveň živnou pôdou pre podvody. Podvodníci často zneužívajú dotačné schémy pre zdravotníctvo a biznis, prípadne získavajú prístup ku kapitálu cez ďalšie dotačné programy.

Vyšetrovatelia spoločnosti napríklad odhalil, že tento rok sa o osem percent zvýšil počet prípadov skresľovania firemných údajov a o 11 percenta sa zvýšili krádeže obchodnej identity.

01 - Modified: 2022-10-21 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Vláda stojí pred veľkým rizikom. Otázka znie, kto si ju vezme na paškál, hovorí pre HN expert 02 - Modified: 2022-10-21 12:30:00 - Feat.: 1 - Title: Zistenie HN: Slovenský startup investuje na Kysuciach, do vývoja nadrozmerných batérií naleje milióny 03 - Modified: 2022-10-20 22:04:08 - Feat.: 1 - Title: Hrozba miliónových strát. Slovenskí energetici sa dostali do slepej uličky 04 - Modified: 2022-10-20 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Štát nemá čas chrániť občanov, lebo sa venuje ich šikane
01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 04 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 05 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:53