Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecko dokončuje detaily cenového stropu na plyn, regióny ho chcú okmažite. Financovať ho bude aj pôžička

02.11.2022, 17:33
Autor:
TASRTASR

"Ľudia potrebujú spoľahlivú ochranu pred vyššími nákladmi, najmä v chladných mesiacoch január a február, keď intenzívne využívajú kúrenie," povedal premiér Severného Porýnia-Vestfálska.

Nemecko v stredu dokončuje detaily stropu na ceny energií, ktorý je základným kameňom obrovského balíka v hodnote 200 miliárd eur na ochranu domácnosti a podnikov pred stúpajúcimi nákladmi. Správa pochádza z AFP.

"Okamžitá pomoc je na ceste," uviedol na Twitteri kancelár Olaf Scholz, ktorý napriek kritike európskych partnerov pokračuje v plánoch.

Ekonomika smeruje do recesie

Nemecko považuje veľkú intervenciu na trhu s energiami za nevyhnutnú na podporu spotrebiteľov v čase, keď najväčšia európska ekonomika smeruje do recesie a inflácia prekročila desať percent.

image

Štátny top manažér pre HN: Povolíme ďalšie tisíce nových zelených zdrojov elektriny

Podľa vládneho dokumentu od 1. januára budúceho roka bude využívať strop na ceny plynu 25-tisíc väčších podnikov, ako aj takmer 2000 nemocníc a škôl. Domácnosti a menší podnikatelia si medzitým počkajú na cenovú brzdu najneskôr do 1. marca.

Politici sa budú "snažiť" uplatniť úľavu spätne od februára 2023". Podobný cenový strop bude platiť aj pre ceny elektriny, pričom opatrenia majú trvať do konca apríla 2024. Kým strop pre menších odberateľov začne platiť až neskôr, vláda v decembri poskytne domácnostiam jednorazový príspevok na účty za vykurovanie.

Po zavedení stropu pre domácnosti bude cena za kilowatthodinu (kWh) plynu obmedzená na 12 centov v prípade 80 % ich bežnej spotreby. Podľa porovnávača cien Check 24 aktuálne platia 18,6 centu za kWh. Celkovo by podporné opatrenia v prípade jednočlennej domácnosti mali priniesť úspory približne 264 eur, odhaduje stránka.

image

Pomoc s energiami pre domácnosti predstaví vláda začiatkom decembra, upresnil Krajniak

Čiastočný cenový strop bol navrhnutý tak, aby sa zachovali "stimuly na šetrenie energiami" napriek zníženiu cien pre spotrebiteľov, uvádza vládny dokument.

Scholz sa neskôr v stredu stretne s premiérmi spolkových krajín, aby doladili detaily plánu. Niektorí regionálni lídri naliehali na vládu v Berlíne, aby zaviedla strop na ceny plynu pre domácnosti skôr.

"Ľudia potrebujú spoľahlivú ochranu pred vyššími nákladmi, najmä v chladných mesiacoch január a február, keď intenzívne využívajú kúrenie," povedal pre časopis Der Spiegel Hendrik Wüst, premiér Severného Porýnia-Vestfálska.

Závislosť na Rusku

Nemecko, ktoré bolo pri dovoze energie dlho závislé od dodávok z Ruska, tvrdo zasiahol prudký nárast cien po invázii Moskvy na Ukrajinu a obmedzenie ruských dodávok.

image

Európske ceny plynu čaká prudký pád. V najbližších mesiacoch klesnú o 30 percent, tvrdí americká banka

Napriek tomu, že nemecká ekonomika v období medzi júlom a septembrom vzrástla o 0,3 percenta, väčšina analytikov stále očakáva, že skĺzne do recesie, keďže vysoké náklady na energiu brzdia výrobu.

Podniky, ktoré volali po podpore od vlády, plány privítali. Cenový strop by mal priniesť "trochu bezpečia a zároveň zmierniť starosti", uviedla priemyselná lobby BDI začiatkom týždňa.

Rozsiahly plán Berlína na ochranu svojej ekonomiky sa však nepáči európskym partnerom, ktorí by uprednostnili spoločné riešenie. Obávajú sa, že viac zadlžené krajiny si nemôžu dovoliť také výdavky ako Nemecko, pričom tento plán môže ovplyvniť ich vlastné náklady na energiu.

image

Európa sa už takmer odrezala od ruského plynu. Koľko ťažkých zím nás ešte čaká?

Nemecko bude strop pre ceny energií čiastočne financovať prostredníctvom pôžičiek zo stabilizačného fondu vytvoreného počas pandémie nového koronavírusu. Berlín má tiež v úmysle financovať strop aj z časti mimoriadnych ziskov, ktoré dosiahli energetické spoločnosti vďaka nárastu cien.

01 - Modified: 2022-11-03 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dlhý covid a jeho dopad na človeka: Je to aktívne ochorenie, nie zotavovanie, tvrdí primárka neurológie 02 - Modified: 2022-11-01 13:51:42 - Feat.: 1 - Title: Kišida varoval Rusko pred použitím jadrových zbraní: Bol by to nepriateľský čin voči celému ľudstvu 03 - Modified: 2022-10-31 15:16:11 - Feat.: 1 - Title: Strop na ceny plynu pre veľké firmy v Nemecku bude platiť od januára, vláda vyčlenila 200 miliárd eur
01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:10