Prázdne koľaje na hlavnej stanici vo Viedni počas štrajku rakúskych železničiarov. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Železničná doprava v Rakúsku sa zastavila. Zamestnanci žiadajú zvýšenie platu

28.11.2022, 12:02
Autor:
TASRTASR

Celodenný varovaný štrajk prišiel po tom, ako cez víkend neuspelo v poradí piate kolo rozhovorov o kolektívnej zmluve pre zhruba 50-tisíc zamestnancov približne 65 železničných dopravcov.

Železničná doprava v Rakúsku vrátane cezhraničnej sa v pondelok na 24 hodín zastavila. Dôvodom je štrajk železničných zamestnancov, ktorým sa nepodarilo so zamestnávateľmi dohodnúť na zvýšení platov. TASR informácie prevzala od agentúry APA a rakúskej verejnoprávnej stanice ORF.

Štrajk potrvá do polnoci a podľa štátnej železničnej spoločnosti ÖBB sa týka všetkých vlakových spojov. V krajine počas dňa funguje autobusová doprava a mestská hromadná doprava vrátane metra vo Viedni, nie však regionálne, diaľkové ani prímestské vlaky (S-Bahn). Nepremáva ani náhradná autobusová doprava s výnimkou linky spájajúcej hlavné mesto s letiskom Viedeň-Schwechat CAT.

Dopravcovia už vopred upozornili na možné problémy najmä v mestských aglomeráciách. Na vjazdoch do miest sa ráno tvorili väčšie zápchy než obvykle, no obavy z dopravného chaosu sa nepotvrdili.

image

V Budapešti vyšli do ulíc demonštrovať učitelia, žiadajú okrem iného vyššie platy

Spoločnosť ÖBB vyzvala cestujúcich, aby cesty, ktoré nie sú nevyhnutné, v pondelok odložili, prípadne vyhľadali alternatívne možnosti dopravy. Automotoklub ÖAMTC odporučil vodičom, aby sa dohodli na spoločnom cestovaní v jednom aute alebo pracovali z domu.

ÖBB tiež upozornila, že k ojedinelým výpadkom spojov môže dôjsť aj v utorok.

V Rakúsku podľa ÖBB obvykle denne premáva približne osemtisíc osobných a nákladných vlakov rôznych dopravcov. Každý deň v krajine prepravia asi milión cestujúcich.

Celodenný varovaný štrajk prišiel po tom, ako cez víkend neuspelo v poradí piate kolo rozhovorov o kolektívnej zmluve pre zhruba 50-tisíc zamestnancov približne 65 železničných dopravcov.

Vzhľadom na 11-percentnú infláciu žiadajú pracovníci zvýšenie miezd v priemere o 12 percent, zamestnávatelia im ponúkajú 8,4 percenta.

image

Ďalší pokles cien na pumpách. Diesel zlacnel za pár dní na Slovensku až o desať centov

01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 03 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 04 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 05 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:08