Britský minister financií Jeremy Hunt. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rezort finančných služieb v Británii čakajú najväčšie zmeny za viac ako 30 rokov, odstraňujú pravidlá Únie

09.12.2022, 13:05
Autor:
ČTKČTK

"Zabezpečíme reformu tiesňových zákonov Európskej únie, ktoré dusili rast aj v ďalších odvetviach, ako sú digitálne technológie a lekárske vedy," uviedol minister financií.

Sektor finančných služieb v Británii čakajú zásadné zmeny, ktoré budú podľa vládnych úradníkov najväčšie za viac ako 30 rokov, respektíve od vlády premiérky Margaret Thatcherovej. Reforma regulácie počíta s obmedzením byrokracie aj s podporou rastu a má Británii zbaviť pravidiel Európskej únie, ktorými sa riadila, keď bola členom Európskej únie, a ktorá podľa vlády v Londýne len dusila rast. Návrh zmien dnes v sérii dokumentov oznámilo britské ministerstvo financií. Nutnosť zmien urýchlil odchod Británie z Európskej únie, ktorý sektor finančných služieb na britských ostrovoch oslabil.

Návrh zmien tiež predpokladá, že sa zjednodušia požiadavky na kapitálovú primeranosť menších bánk. Finančné domy z londýnskeho finančného centra City nemôžu po brexite vykonávať finančné transakcie v krajinách EÚ rovnako ako v čase, keď bola Británia členom únie. Vláda preto čelila tlaku, aby doterajšie pravidlá uvoľnila, pretože pozíciu európskej jednotky pre obchodovanie s akciami Londýna po brexite zobral Amsterdam.

Ochrana základov britskej ekonomiky

"Prístup vlády k reforme regulačného prostredia finančných služieb uznáva a chráni základy, na ktorých je postavený úspech Spojeného kráľovstva ako centra finančných služieb: pružnosť, trvalo vysoké regulačné štandardy a otvorenosť," uviedlo ministerstvo financií.

image

Rusko začína na Ukrajine útočiť iránskymi dronmi z novej dodávky, tvrdí Británia. Predošlé zásoby vyčerpali

Súbor plánovaných reforiem, prezývaný edinburské reformy, zahŕňa aj revíziu pravidiel pre takzvaný predaj nakrátko, keď obchodníci špekulujú na pokles cien, ďalej revíziu prospektov vydávaných spoločnosťami pri vstupe na burzu a plány na zrušenie a reformu pravidiel, ktoré boli zavedené v čase, keď bola Británia v EÚ.

"A pôjdeme ešte ďalej - zabezpečíme reformu tiesňových zákonov EÚ, ktoré dusili rast aj v ďalších odvetviach, ako sú digitálne technológie a lekárske vedy," uviedol minister financií Jeremy Hunt. Dodal, že jeho cieľom je zachovať Britániu ako jedno z najotvorenejších, najdynamickejších a najkonkurencieschopnejších centier finančných služieb na svete.

Súbor zahŕňa viac ako 30 reforiem, revíziou prejdú napríklad aj pravidlá, ktoré nútili banky povinne oddeliť retailové bankovníctvo od rizikovejších investícií. Tieto pravidlá boli zavedené po globálnej finančnej kríze z roku 2008, keď sa niektoré banky ocitli na pokraji bankrotu. Zmeny sa teraz dotknú napríklad aj fungovania realitných investičných fondov.

Pravidlá ako brzda

Revízie čakajú najmä pravidlá, ktoré upravujú, akým spôsobom sa prijímajú, hodnotia a prípadne sankcionujú skúsení riaditelia a ďalší pracovníci vrcholového manažmentu. Ľudia z odvetvia serveru televízie BBC povedali, že práve tieto pravidlá sa ukázali ako brzda, ktorá finančnému sektoru v Británii znemožňuje lákať najtalentovanejších zamestnancov.

image

Všetky triky antikapitalistov odhalené. Ako manipulujú s masami?

Obmedzenie, čo sa prémií pre vrcholových manažérov týka, má aj korene v čase globálnej finančnej krízy. Príslušné opatrenie z roku 2016 nazvané Senior Managers Regime stanovuje, že jednotlivci v regulovaných firmách môžu čeliť pokutám za zlé riadenie, nedostatky v kultúre na pracovisku alebo za zlé rozhodovanie.

Návrh zmien vláda prezentuje ako príklad slobody po brexite, keď si Británia môže stanoviť reguláciu, ktorá presne vyhovuje jej potrebám a povahe britskej ekonomiky. Podľa kritikov však riskuje, že tým zabudne na lekciu, ktorú jej dala globálna finančná kríza. Britská aj ďalšie vlády vtedy museli peniazmi daňových poplatníkov sanovať často celé odvetvia.

Plán zmierniť reguláciu finančných služieb sa v Británii prezentuje ako ďalší Big Bang (veľký tresk). Odvoláva sa tým na dereguláciu finančných služieb, ktorú v roku 1986 predstavila vtedajšia vláda konzervatívnej premiérky Margaret Thatcherovej.

image

Merkelová priznala chyby v politike voči Rusku: Na agresivitu Kremľa sme mali reagovať rýchlejšie

Súčasná britská vláda už oznámila, že zruší strop, do akého možno bankárom vyplácať prémie. Poisťovniam potom umožní investovať aj do dlhodobých aktív, ako je bývanie alebo napríklad veterné farmy. Sľubuje si od toho celkovú podporu investícií aj rovnakých príležitostí. Minister financií povedal, že zmeny umožnia investície naprieč ekonomikou a zabezpečia pracovné miesta aj ďalšie príležitosti pre britských občanov.

01 - Modified: 2022-12-09 10:43:55 - Feat.: 1 - Title: Británia a Kanada dnes uvalili sankcie na viac ako 50 ľudí z celého sveta 02 - Modified: 2022-12-08 06:38:48 - Feat.: 1 - Title: Britská vláda schválila výstavbu kontroverznej novej uhoľnej bane 03 - Modified: 2022-12-07 15:55:47 - Feat.: 1 - Title: Merkelová priznala chyby v politike voči Rusku: Na agresivitu Kremľa sme mali reagovať rýchlejšie
01 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 02 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-23 05:35:08 - Feat.: - Title: Britský parlament schválil kontroverzný návrh zákona o deportácii migrantov 04 - Modified: 2024-04-22 18:41:12 - Feat.: - Title: Peter Žiga absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-22 14:45:46 - Feat.: - Title: Britská polícia obvinila dvoch mužov zo špionáže pre Čínu. Súd ich čaká už dnes
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:54