Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Z Ukrajiny bolo exportovaných už 14 miliónov ton obilia, časť končí v bohatých krajinách

15.12.2022, 22:10
Autor:
TASRTASR

Spolu s dohodou o vývoze obilia bola v lete podpísaná aj dohoda medzi Moskvou a OSN týkajúca sa vývozu ruských potravín a hnojív, na ktoré sa nevzťahujú západné sankcie uvalené na Moskvu.

Z ukrajinských prístavov bolo  vďaka tzv. čiernomorskej iniciatíve doteraz vyvezených viac ako 14 miliónov ton obilia. Na tlačovej konferencii v Ženeve to vo štvrtok uviedla generálna tajomníčka Konferencie OSN o obchode a rozvoji Rebeca Grynspanová, pričom súčasne zdôraznila vplyv dohody medzi Ukrajinou a Ruskom na vývoj svetových cien potravín, ktoré sa znižujú už sedem mesiacov.

Takzvaná Čiernomorská dohoda, ktorú 22. júla na 120 dní podpísali OSN, Ukrajina, Rusko a Turecko, pomohla zmierniť celosvetovú potravinovú krízu spôsobenú vojnou. Jej platnosť sa mala skončiť 19. novembra, ale bola predĺžená o ďalších 120 dní, podotkla agentúra AFP.

image

Rusko malo rekordnú úrodu obilia, a to aj z okupovanej Ukrajiny. Moskva čelí obvineniam z krádeže

Podľa nej Rebeca Grynspanová na tlačovej konferencii odmietla obvinenia, že vývoz obilia z Ukrajiny končí v bohatých, a nie v rozvojových krajinách.

Krmivo ide do bohatých štátov

V súvislosti s tým vysvetlila, že je potrebné rozlišovať medzi vývozom obilia určeného pre hospodárske zvieratá a pre ľudskú spotrebu. Dodala, že väčšina krmiva nikdy nešla do rozvojových krajín, ale dováža sa skôr do rozvinutých krajín.

Podľa Grynspanovej rozvojové krajiny mali z čiernomorskej iniciatívy veľký prospech, pokiaľ ide o potraviny určené na ľudskú spotrebu. Uviedla napríklad, že dve tretiny vývozu pšenice smerujú do rozvojových krajín.

image

Navonok ostrá kritika vojny, biznis s Putinom však kvitne. Ako Ázia rozvíja obchod s Ruskom

Táto bývalá kostarická viceprezidentka však súčasne priznala, že objem vývozu obilia je stále nižší ako v roku 2021. "Ešte je pred nami dlhá cesta," konštatovala.

Spolu s dohodou o vývoze obilia bola v lete podpísaná aj dohoda medzi Moskvou a OSN týkajúca sa vývozu ruských potravín a hnojív, na ktoré sa nevzťahujú západné sankcie uvalené na Moskvu.

Moskva sa pritom sťažuje, že dohoda o vyňatí jej hnojív spod sankcií, ktorá má platiť tri roky, sa nedodržiava.

Nedostatok hnojív

Grynspanová priznala, že v budúcom roku sa obáva nedostatku hnojív. "Čas sa kráti a obdobie sejby sa nedá predĺžiť," pripomenula, pričom uviedla, že OSN sa snaží tento problém čo najskôr vyriešiť.

V rámci snáh OSN bojovať proti celosvetovej potravinovej neistote - prostredníctvom dohôd podpísaných v júli - Svetový potravinový program OSN sprostredkúva dodávku 260-tisíc ton hnojív, ktoré ruská firma Uralchem/Uralkali označuje za humanitárny dar.

image

Čo ak dnes nemáme infláciu?

Toto hnojivo však uviazlo v prístavoch v Holandsku, Belgicku, Estónsku a Lotyšsku, uviedla Grynspanová a dodala, že tieto štyri krajiny súhlasili s uvoľnením tohto nákladu.

Prvá loď s 20-tisíc tonami minerálneho hnojiva vyplávala z Holandska 29. novembra a cez prístav v Mozambiku smerovala do Malawi. Do svojho cieľa však ešte nedorazila, uviedla Grynspanová.

Odborníci už skontrolovali hnojivá, ktoré sa nachádzajú v prístavoch v Belgicku, Estónsku a Lotyšsku, a OSN čaká na povolenie, kým ich bude môcť poslať do západnej Afriky, uviedla Grynspanová. Spresnila, že tento vývoz sa uskutoční v rámci programu zriadeného Svetovou bankou.

01 - Modified: 2022-12-15 20:00:31 - Feat.: 1 - Title: Michel gratuloval Bosne ku kandidátskemu štatútu, no zdôraznil potrebu reforiem 02 - Modified: 2022-12-15 17:33:46 - Feat.: 1 - Title: Summit Európskej únie priznal Bosne status kandidáta na členstvo 03 - Modified: 2022-12-15 17:06:52 - Feat.: 1 - Title: Kyjev dostal od USA 130 generátorov na posilnenie energetickej infraštruktúry
01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:17