Talianska premiérka Giorgia Meloniová a minister hospodárstva Giancarlo Giorgetti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Taliansko znepokojuje rast sadzieb v eurozóne. Situácia, z ktorej sme roky ťažili, sa mení, povedal minister

17.12.2022, 18:09
Autor:
ČTKČTK

Členovia talianskej pravicovej vlády kritizujú postup ECB, pretože silne zadlženým členským krajinám eurozóny výrazne zvyšuje náklady na správu dlhu.

Postupné zvyšovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou je znepokojujúce pre silne zadlžené krajiny, ako je Taliansko. Uviedol to v utorok taliansky minister hospodárstva Giancarlo Giorgetti.

"Ako štát sme niekoľko rokov ťažili z priaznivej situácie, keď sa úrokové sadzby nachádzali blízko nuly," upozornil Giorgetti. "To sa teraz mení," dodal.

ECB tento týždeň podľa očakávania zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu na 2,50 percenta. Tempo zvyšovania úrokov tak síce spomalila oproti predchádzajúcim dvom zasadnutiam, zároveň však predpovedala ďalší rast sadzieb v najbližších mesiacoch. ECB začala zvyšovanie úrokov v júli, reagovala tak na rast inflácie. Predtým niekoľko rokov držala základnú sadzbu na rekordnom minime nula percent.

Členovia talianskej pravicovej vlády postup ECB kritizujú, pretože silne zadlženým členským krajinám eurozóny výrazne zvyšuje náklady na správu dlhu. Taliansky vicepremiér a líder strany Liga Matteo Salvini postup ECB označil za "neuveriteľný, nepochopiteľný, znepokojujúci". Taliansky minister obrany Guido Crosetto potom vyhlásil, že postup ECB by mohol pomôcť Rusku podkopať solidaritu západných krajín s Ukrajinou.

Podľa ministra hospodárstva by malo zvyšovanie úrokových sadzieb predstavovať výzvu na väčšiu opatrnosť v oblasti verejných financií. Taliansko v rozpočte na budúci rok vyčlenilo okolo 21 miliárd eur na pomoc rodinám a podnikom s vysokými nákladmi na elektrinu a plyn v prvom štvrťroku, napísala agentúra Reuters.

Podľa Giorgettiho je nerealistické predpokladať, že náklady na energie do marca klesnú. Vláda teraz podľa neho uvažuje o nových opatreniach, vrátane mechanizmu, ktorý by mal motivovať k znižovaniu spotreby energií.

Giorgetti tiež vyzval Európsku úniu k dôraznej a strategickej reakcii na americký zákon o znížení inflácie (IRA), ktorý počíta s dotovaním výroby spojenej s ekologickou transformáciou. "Niektoré talianske podniky v súvislosti s IRA zvažujú presun produkcie do USA. To by bola katastrofa," vyhlásil.

IRA bol prijatý tento rok v lete. Krajiny EÚ sa naňho pozerajú s veľkou nevôľou. Obávajú sa, že zákon môže vďaka svojim štedrým daňovým úľavám odlákať podniky z EÚ a znevýhodniť európske spoločnosti, od výrobcov áut po výrobcov ekologických technológií.

01 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 02 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 03 - Modified: 2024-04-23 13:52:58 - Feat.: - Title: Zníženie úrokov ECB bude závisieť od nových údajov a prognóz, vraví šéf nemeckej Bundesbanky Nagel 04 - Modified: 2024-04-23 10:59:24 - Feat.: - Title: Aktivita v súkromnom sektore eurozóny výrazne vzrástla. Pod výsledok sa podpísal kľúčový sektor služieb 05 - Modified: 2024-04-23 10:33:12 - Feat.: - Title: Grécko plánuje splatiť krajinám eurozóny tento rok miliardy eur. Chce sa udržať v investičnom pásme
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:59