Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energetiku Fatih Birol počas tlačovej konferencie o energetike. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Európska únia chce obmedziť ceny plynu, podľa komentárov však nie je isté, či to bude funkčné

20.12.2022, 10:56
Autor:
ČTKČTK

Kvôli obavám členských štátov z možných dopadov cenového stropu boli do konečného návrhu zahrnuté rôzne poistky. Opatrenie môže tiež úplne padnúť zo stola.

Krajiny Európskej únie sa v pondelok po dlhých týždňoch neľahkého vyjednávania zhodli na nástroji, ktorým chcú obmedziť ceny plynu v prípade, že prekročia stanovenú hranicu 180 eur za megawatthodinu. Dosiahnutie dohody však podľa komentárov v médiách nemusí stačiť na to, aby nový mechanizmus bol v praxi skutočne funkčný. Analytici upozornili, že efekt pre koncových spotrebiteľov bude len minimálny, a varujú, že v konečnom dôsledku sa snaha ovplyvňovať trhové ceny plynu môže únii vypomstiť.

Kvôli obavám členských štátov z možných dopadov cenového stropu boli do konečného návrhu zahrnuté rôzne poistky. Opatrenie môže tiež úplne padnúť zo stola v prípade, že chystaná správa Európskeho orgánu pre cenné papiere a trhy a Európskeho úradu pre reguláciu energií spolu s analýzou Európskej centrálnej banky konštatujú, že riziká nového mechanizmu znižovania cien prevažujú nad možnými výhodami.

image

Minister Doležal pre HN: Keď chceme stavať viac diaľnic, potrebujeme súkromné zdroje. Už na tom pracujeme

"Je tu toľko poistiek, že je veľmi ťažké plne pochopiť, ako to bude fungovať," citoval server Politico analytika Simona Tagliapietru z bruselského inštitútu Bruegel. Podľa neho je cenový strop na plyn pre mnoho krajín skôr dôležitým symbolom, ktorý v praxi nebude mať valný význam. "Obmedzenie cien plynu je vo viacerých členských štátoch vnímané ako akési magické riešenie problému... ale bola by chyba si myslieť, že to tak naozaj je," dodal.

"Je ťažké posúdiť, čo sa tým naozaj dosiahne... Reálne to neovplyvní priemernú cenu, ktorú ľudia v Európe za plyn platia, "povedal denníku The Financial Times analytik James Waddell z konzultantskej spoločnosti Energy Aspects.

Ešte skeptickejší sú zástupcovia plynárenského priemyslu. Šéf nemeckého plynárenského zväzu Zukunft Gas Timm Kehler podľa serveru Politico povedal, že snaha Európskej únie o nastavenie maximálnych cien je "politická ilúzia". "V trhovej ekonomike sú ceny určované ponukou a dopytom - a nie politickými rozhodnutiami," povedal.

image

Vlády Európskej únie podporili návrh opatrení proti emisiám metánu v odvetví fosílnych palív

Agentúra Bloomberg tiež upozornila, že nové opatrenie sa týka len obchodovania v kľúčovom virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility a nie denných kontraktov alebo zmlúv uzatváraných priamo medzi dvoma stranami, takzvaných OTC. Analytici preto poukazujú na riziko, že obchodovanie sa presunie z burzy na menej transparentné platformy. "Takýto presun by znamenal, že spotrebitelia budú skokovým zmenám cien vystavení rovnako ako predtým," citovala agentúra analytika firmy Aurora Energy Research Jacoba Mandela.

Katja Yafimavaová z oxfordského Inštitútu pre energetické štúdiá dokonca varuje, že zavedenie cenového stropu sa môže vypomstiť a negatívne ovplyvniť schopnosť Európskej únie prilákať medzinárodných dodávateľov plynu. "Vysiela to signál všetkým dodávateľom plynu do Európy, že Európska únia je ochotná - v princípe aj v praxi - ovplyvňovať trh, keď sa jej to politicky hodí... čo môže poznamenať budúce obchodné rozhodnutia dodávateľov," citoval ju server Politico.

Zmiešané pocity má z dohody o zastropovaní cien plynu aj komentátor talianskeho denníka La Repubblica Walter Galbiati, podľa ktorého je dohoda krajín dvadsaťsedmičky víťazstvom aj prehrou zároveň. Pozitívnym aspektom podľa neho je skutočnosť, že štáty sa znovu dokázali zhodnúť na spoločnom postupe. Zároveň je ale podľa neho mechanizmus problematický kvôli tomu, že nijako nemotivuje k hľadaniu alternatívnych zdrojov energie, len sa snaží získať dodávky surovín odinakiaľ ako z Ruska.

01 - Modified: 2022-12-20 09:45:26 - Feat.: 1 - Title: Nemecký súd dal dvojročnú podmienku bývalej 97-ročnej sekretárke z koncentračného tábora 02 - Modified: 2022-12-20 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Za posledných 300 rokov až 200 prípadov. Samovznietenie človeka postihne hlavu a trup, ruky a nohy ostanú nedotknuté
01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane 03 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 21:52:55 - Feat.: - Title: Fiala a De Croo adresovali list hlavám inštitúcií Európskej únie o ruskom zasahovaní do volieb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:38