Indický miliardár Gautam Adani. FOTO: Reuters
StoryEditor

Impérium indického podnikateľa Adáního po obvinení ďalej rýchlo stráca hodnotu

02.02.2023, 11:53
Autor:
ČTKČTK

"Pokiaľ nebude Adání schopný znovu získať dôveru inštitucionálnych investorov, budú akcie vo voľnom páde," povedal šéf výskumu v spoločnosti Profitmart.

Obchodné impérium indického miliardára Gautama Adáního ďalej rýchlo stráca dôveru investorov, trhová hodnota skupiny Adani Group sa tak za viac ako týždeň znížila už o viac ako 100 miliárd USD. Firma stále dopláca na negatívne dopady kritickej správy analytikov americkej investičnej spoločnosti Hindenburg Research, ktorá naznačuje, že sa Adani Group dopúšťa účtovných podvodov a ďalších nekalých praktík, čo zakladateľ skupiny odmieta.

Skupina Adani v stredu rozhodla, že nebude pokračovať v pláne ponúknuť akcie svojej vlajkovej spoločnosti Adani Enterprises v objeme 2,5 miliardy dolárov. To investorov zaskočilo a podľa analytikov je to aj dôvod, prečo na trhu pokračuje výpredaj akcií aj ďalších firiem skupiny Adani. V indickom parlamente sa navyše ozvala nespokojná opozícia, ktorá dnes vykrikovala heslá proti Adanimu.

Riziko pre ekonomiku

Rozhodnutie zrušiť očakávaný predaj akcií spoločnosti Adani Enterprises pre miliardárov znamená debakel, uviedla agentúra Reuters. Narastajú totiž obavy, či by problémy Adáního impéria nemohli prerásť v systémové riziko, pretože firmy skupiny Adani zohrávajú v indickej ekonomike dôležitú úlohu.

image

Najbohatší človek Ázie odráža útok špekulantov, za dva dni prišiel o 50 miliárd dolárov

"Pokiaľ nebude Adání schopný znovu získať dôveru inštitucionálnych investorov, budú akcie vo voľnom páde," povedal šéf výskumu v spoločnosti Profitmart Securities Avináš Górakšar. Adanie dnes prvýkrát od začiatku kauzy po vyše týždni verejne prehovoril. Vo videoodkaze povedal, že jeho impérium najprv musí vyhodnotiť situáciu.

"Akonáhle sa trh stabilizuje, prehodnotíme našu stratégiu na kapitálovom trhu," povedal vo videoposolstve Adánie investorom. "Toto rozhodnutie nebude mať žiadny dopad na naše existujúce aktivity ani na budúce plány. Aj naďalej sa budeme sústrediť na riadne dokončenie naplánovaných projektov," dodal.

Šesťdesiatročný Adání sa vďaka rýchlemu rastu hodnoty svojich firiem vlani prechodne dostal na druhé miesto na svete medzi najbohatšími ľuďmi. Hodnota jeho majetku sa na čas vyšplhala nad 125 miliárd USD, čím sa Adanie dostal aj pred zakladateľa americkej spoločnosti Amazon Jeffa Bezosa. Ešte minulý mesiac bol tretím najbohatším človekom sveta, zatiaľ čo teraz je s odhadovaným majetkom za 64,4 miliardy USD podľa rebríčka časopisu Forbes až šestnásty. Na prvom mieste medzi najbohatšími ľuďmi v Ázii ho tento týždeň vystriedal krajan Mukéš Ambání.

Špekulácie pri akciách

Hindenburg Research patrí k firmám, ktoré špekulujú na pokles cien akcií. Ak si pri tom však pomáhajú zverejňovaním kompromitujúcich informácií, musia svoje tvrdenia v prípade súdnych sporov doložiť. Ak to ich ľudia nedokážu a nevyvrátia podozrenie, že pokles ceny akcií vyvolali zámerne a za pomoci nepravdivých tvrdení, spravidla ich to potom stojí množstvo peňazí a riskujú aj väzenie. Hindenburg uviedol, že si za svojimi tvrdeniami ohľadom Adáního firiem stojí.

image

Sumy, ktoré si ani len nedokážeš predstaviť. Najbohatší ľudia zbohatli od roku 2020 viac ako zvyšok sveta dohromady

Gautam Adánie nedokončil štúdium a začal sa venovať podnikaniu. Spolu s rodinou zbohatol predovšetkým na ťažbe uhlia, ktoré hrá v indickom priemysle dodnes kľúčovú úlohu. Do podnikateľovho impéria patria stavebné a poľnohospodárske firmy, prenos dát, médiá, obnoviteľné zdroje energie i zbrojárske podniky.

Terajšie problémy sú pre podnikateľov veľmi nepríjemné. Adanie totiž nadviazal partnerstvo s veľkými zahraničnými podnikmi, ako je francúzska energetická spoločnosť TotalEnergies, a s dôležitými investormi, medzi ktorých patrí napríklad International Holding Company z Abú Zabí. Adanie sa usiluje o globálnu expanziu svojich podnikov, ktoré pôsobia v mnohých odvetviach.

01 - Modified: 2023-01-31 13:48:15 - Feat.: 1 - Title: Kollár z Modrej koalície: Určite nebudeme bez áčkového volebného lídra, Dzurinda priniesol štyri kvality 02 - Modified: 2023-01-26 09:45:55 - Feat.: 1 - Title: Nedávna výkonnosť a prehľad akcií bankovej skupiny Intesa Sanpaolo 03 - Modified: 2023-01-24 19:55:37 - Feat.: 1 - Title: V dome bývalého amerického viceprezidenta Mikea Penca sa našli utajované dokumenty
01 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 02 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov 03 - Modified: 2024-04-05 19:15:45 - Feat.: - Title: India pohrozila vstupom do Pakistanu s cieľom usmrtiť teroristov na úteku 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:16