Europoslanci. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Európska únia musí zostať svetovým lídrom v oblasti technológií čistej energie, zhodli sa europoslanci

16.02.2023, 14:45
Autor:
TASRTASR

Europoslanci zdôraznili význam posilnenia výrobnej sily Európskej únie v oblasti strategických technológií, ako je solárna a veterná energia, tepelné čerpadlá a batérie.

Poslanci Európskeho parlamentu vo štvrtok prijatom uznesení zdôraznili, že Európska únia musí zostať lídrom v oblasti technológií čistej energie, zlepšovať svoju priemyselnú základňu a vytvárať vysokokvalitné pracovné miesta a hospodársky rast, aby dosiahla ciele Európskej zelenej dohody.

V uznesení, ktoré podporilo 310 poslancov, 155 bolo proti a 100 sa zdržalo hlasovania, a ktoré je reakciou na Priemyselný plán zelenej dohody pre nulové emisie, zákonodarcovia vyzvali Európsku komisiu, aby pracovala na plánoch na prerozdelenie, premiestnenie a návrat priemyselných odvetví do Európy.

image

Hirmanov rezort spustí stámiliónovú pomoc pre podniky. A štát zadotuje aj verejnú správu

Poslanci zdôraznili význam posilnenia výrobnej sily Európskej únie v oblasti strategických technológií, ako je solárna a veterná energia, tepelné čerpadlá a batérie. A preto požadujú rozšírenie a zlepšenie komercializácie strategických technológií na preklenutie priepasti medzi inováciami a trhovým nasadením.

Podľa europoslancov sú potrebné aj rýchle a predvídateľné povoľovacie postupy na spustenie nových projektov na čo najrýchlejšie nasadenie obnoviteľných zdrojov energie.

Celkovým cieľom politiky Európskej únie však musí byť zabezpečenie vedúceho postavenia Európy v technológiách čistej energie, zlepšenie existujúcej priemyselnej základne a pomoc pri jej transformácii s cieľom vytvárať vysokokvalitné pracovné miesta a hospodársky rast. Na dosiahnutie tohto cieľa musí Únia podľa poslancov prijať opatrenia na urýchlenie výrobných kapacít pre cenovo dostupnú, bezpečnú a čistú energiu určenú na využitie v priemysle a na zvýšenie úspor energie a energetickej účinnosti. Poslanci zdôraznili význam bezpečného prístupu ku kritickým surovinám pre dosiahnutie ekologickej a digitálnej transformácie Únie.

image

Ako sa bude dariť ekonomike eurozóny?

Európsky parlament trvá na tom, že cieľom budúceho Európskeho fondu suverenity by malo byť zabrániť fragmentácii spôsobenej nekoordinovanými vnútroštátnymi systémami štátnej pomoci a zabezpečiť účinnú reakciu na krízu. Fond by mal posilniť strategickú autonómiu Únie a zelenú a digitálnu transformáciu, mal by byť súčasťou sedemročného rozpočtu Únie a mobilizovať súkromné investície.

Pravidlá Únie v oblasti štátnej pomoci by sa podľa uznesenia Europarlamentu mali zjednodušiť, ale mali by byť cielené, dočasné, primerané a v súlade s politikou Európskej únie. Poslanci dali najavo, že sú proti pokusom o zvýšenie pružnosti pravidiel štátnej pomoci bez toho, aby bolo poskytnuté európske riešenie pre všetky členské štáty vrátane tých, ktoré nemajú veľké fiškálne kapacity na financovanie rozsiahlej štátnej pomoci.

image

Zdravie väzneného Saakašviliho sa zhoršuje. Ukazuje to oddanosť európskym hodnotám, varuje Únia Gruzínsko

Poslanci chcú, aby eurokomisia zaujala dôraznejší postoj k riešeniu neférovej globálnej hospodárskej súťaže spôsobenej neoprávnenou štátnou pomocou. Vyjadrili znepokojenie nad ustanoveniami zákona USA o znižovaní inflácie, ktoré diskriminujú spoločnosti z Únie. Komisia by mala spolupracovať so Spojenými štátmi, aby zabezpečila, že sa na Úniu budú vzťahovať výnimky stanovené v americkom zákone pre krajiny so spoluprácou vo voľnom obchode, a že európske výrobky budú mať nárok na daňové úľavy tak ako ich americké náprotivky.

01 - Modified: 2023-02-16 12:37:16 - Feat.: 1 - Title: Európsky parlament vyjadril podporu Navaľnému a ďalším ruským politickým väzňom. Sú v neľudských podmienkach 02 - Modified: 2023-02-16 09:15:02 - Feat.: 1 - Title: Europarlament vyzval na sprísnenie sankcií voči Minsku. Lukašenkov režim má čoraz viac politických väzňov 03 - Modified: 2023-02-15 22:55:02 - Feat.: 1 - Title: Európsky parlament vyzval Úniu na ratifikáciu Istanbulského dohovoru, bez čakania na Slovensko a Česko
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 03 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 04 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 05 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:19