Zakladateľ internetovej spoločnosti Alibaba Jack Ma. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zakladateľ Alibaby Jack Ma sa vrátil do Číny, podľa zdrojov to nie je nastálo

27.03.2023, 12:07
Autor:
ČTKČTK

Jack Ma pevninskú Čínu opustil koncom roka 2021, následne sa objavili jeho fotografie z Japonska, Austrálie či Thajska. Zakladateľ Alibaby predtým patril k najvýraznejším čínskym podnikateľom.

Zakladateľ internetovej spoločnosti Alibaba a predtým najbohatší Číňan Jack Ma sa vrátil do vlasti. Nie je však jasné, ako dlho v krajine zostane. Na východe Číny navštívil školu v meste Chang-čou, ktorú založil, informoval dnes denník South China Morning Post. Agentúra Bloomberg sa k jeho definitívnemu návratu do krajiny stavia na základe svedectva zdrojov skepticky.

Podnikateľ už v zahraničí strávil viac ako rok. Na konci roka 2020 verejne kritizoval čínske regulačné úrady a potom takmer zmizol z verejného života. V nasledujúcich rokoch regulačné úrady zasiahli proti odvetviam, kde sa Ma angažuje, od nehnuteľností cez internetové platformy až po vzdelávanie.

Jack Ma pevninskú Čínu opustil koncom roka 2021, následne sa objavili jeho fotografie z Japonska, Austrálie či Thajska. Zakladateľ Alibaby predtým patril k najvýraznejším čínskym podnikateľom, neskôr mu bola pripisovaná vina na tom, že spustil ťaženie štátnych regulačných úradov proti odvetviam mimo kontroly Pekingu.

image

Vo svete a hlavne v Číne pre oslabenie technologického sektora ubudlo miliardárov

Čínske úrady v posledných mesiacoch tvrdia, že ich regulačné zásahy sa skončili a že hľadajú možnosti, ako súkromný sektor podporiť. Rozhodnutie Jacka Ma zostať v zahraničí považujú čínski podnikatelia za faktor, ktorý podrýva dôveru. Minulý mesiac čínske podnikateľské prostredie znepokojilo zmiznutie jedného z popredných čínskych bankárov, miliardára Pao Fana. To podnietilo obavy, že regulačné záťahy neskončili.

Čínske úrady sa snažili presvedčiť zakladateľa Alibaby, aby sa vrátil, a pomohol tak demonštrovať vládnu podporu podnikateľskej komunite, tvrdí jeden zo zdrojov agentúry Bloomberg. Ma sa však podľa zdrojov rozhodol zostať v zahraničí. Uviedol, že sa zo svojich spoločností stiahol, aby sa mohol venovať výskumu poľnohospodárskych technológií.

Ma sa nedávno v rámci reorganizácie vzdal kontroly nad čínskym fintechovým gigantom Ant Group. Vedenie firiem Ant a Alibaba podnikateľ povedal, aby sa na jeho prípadný návrat do Číny nesústredili. Naznačil, že by sa na ich riadení mohol podieľať na diaľku.

image

IPO Ant Group by sa po „odchode“ Jack Ma mohlo stať realitou

Denník South China Morning Post neuviedol, kedy sa Ma do Číny vrátil. S odvolaním sa na oboznámené zdroje napísal, že navštívil školu, ktorú založil v meste Chang-čou, kde sídli Alibaba a finančne technologická spoločnosť Ant. Dodal, že sa podnikateľ do Číny vrátil po krátkej zastávke v Hongkongu.

Spoločnosť Alibaba vec zatiaľ nekomentovala. Predmetná škola na sociálnej sieti WeChat spomenula podnikateľovu návštevu a zverejnila z nej fotografie a video. Ma v škole hovoril okrem iného o chatovacej robote ChatGPT, technológii, ktorá zrejme zmení podobu práce aj vzdelávania. Uviedol tiež, že by sa niekedy rád vrátil k profesii učiteľa - sám totiž začínal ako učiteľ angličtiny.

"Vládny prístup naďalej uprednostňuje stranícke a štátne inštitúcie," konštatoval ekonóm George Magnus. Súkromné firmy sa môžu rozvíjať, dodal, „za predpokladu, že sledujú a rešpektujú ciele a filozofiu (komunistickej) strany“.

01 - Modified: 2023-03-26 10:21:24 - Feat.: 1 - Title: Rusko a Čína nevytvárajú vojenské spojenectvo. Naša spolupráca nie je hrozbou pre Západ, vyhlásil Putin 02 - Modified: 2023-03-25 22:47:43 - Feat.: 1 - Title: PRIESKUM: Mladí Európania vnímajú kriticky Čínu aj USA. Obe krajiny považujú za pokrytecké 03 - Modified: 2023-03-25 14:12:17 - Feat.: 1 - Title: Predsedníčka českej Poslaneckej snemovne priletela na Taiwan, má rokovať o spolupráci v oblasti polovodičov 04 - Modified: 2023-03-21 15:50:31 - Feat.: 1 - Title: Hongkong zrušil premiéru hororu s medvedíkom Pú. Postavička je prirovnávaná k Si Ťin-pchingovi 05 - Modified: 2023-03-21 10:04:22 - Feat.: 1 - Title: Čína kritizuje americký zákon, ktorý má odtajniť informácie o pôvode koronaviru
01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:36