Bývalý generálny riaditeľ UBS Group Ralph Hamers. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vedenie najväčšej švajčiarskej banky sa snaží upokojiť akcionárov pri prevzatí rivala Credit Suisse

05.04.2023, 21:00
Autor:
ČTKČTK

Narýchlo dohodnutá záchrana Credit Suisse nahnevala a znepokojila nielen akcionárov oboch bánk, ale aj mnohých obyvateľov Švajčiarska.

Vedenie najväčšej švajčiarskej banky UBS sa dnes na valnom zhromaždení snažilo upokojiť akcionárov po narýchlo dohodnutom prevzatí konkurenčnej banky Credit Suisse, ktorá sa dostala do problémov. Dohodu presadila švajčiarska vláda, za svojho rivala zaplatí UBS tri miliardy švajčiarskych frankov. Švajčiarsko poskytlo štátne peniaze a záruky presahujúce 200 miliárd frankov. Akcionári chcú poznať podrobnosti a plány vedenia. Spojenie oboch bánk budí právne aj verejné pochybnosti, uviedla agentúra Reuters. Švajčiarska vláda dnes nariadila banke Credit Suisse, aby zrušila alebo znížila všetky nevyplatené bonusy pre tri najvyššie úrovne vedenia a preverila, či je možné získať späť už vyplatené bonusy.

Transakcia je prvým spojením dvoch globálne významných bánk, povedal dnes na výročnom valnom zhromaždení v Bazileji predseda predstavenstva UBS Colm Kelleher. "Prevedenie je všetko, len nie ľahké, a zahŕňa obrovské riziko," dodal. Verí ale, že UBS integráciu Credit Suisse úspešne zvládne a že obe banky zostanú dobre kapitalizované. "Veríme, že transakcia je pre akcionárov UBS finančne atraktívna," povedal Kelleher.

Znepokojenie

Narýchlo dohodnutá záchrana Credit Suisse nahnevala a znepokojila nielen akcionárov oboch bánk, ale aj mnohých obyvateľov Švajčiarska. Prieskum spoločnosti GfS.bern zistil, že väčšina Švajčiarov nepodporuje dohodu, ktorá by vytvorila finančnú inštitúciu s majetkom dvojnásobným proti ročnej ekonomickej produkcii krajiny.

Kelleher ale v spojení oboch bánk vidí "nový začiatok a obrovské príležitosti pre spojenú banku a pre švajčiarske finančné centrum ako celok".

image

Švajčiarsko zruší alebo zredukuje bonusy členom vedenia banky Credit Suisse, ktorú zachránilo pred krachom

Akcionári na valnom zhromaždení vyjadrovali frustráciu z toho, že sú držaní v neistote, jeden z nich to podľa Reuters označil za urážku. Niektorí tiež prejavili obavy z potenciálnej straty pracovných miest a z nepriaznivého vplyvu novej obrovskej banky na konkurenciu.

Čo sa týka konkurencie, podpredseda predstavenstva Lukas Gähwiler pripomenul, že v krajine funguje okolo 250 bánk, čo podľa neho znamená dostatok hospodárskej súťaže. Ohľadom pracovných miest citoval v nedeľu švajčiarsky denník Tages-Anzeiger nemenovaného vysokopostaveného manažéra UBS, ktorý uviedol, že počet zamestnancov zlúčenej skupiny by sa mohol znížiť o 20 až 30 percent.

Finančná kríza

Akcionári si tiež vzali na mušku mzdy a bonusy manažérov. Dosluhujúci šéf UBS Ralph Hamers bol v roku 2022 najlepšie plateným švajčiarskym generálnym riaditeľom. Oddnes ho na čele banky vystriedal jej bývalý šéf Sergio Ermotti, ktorý dohliadne na prevzatie Credit Suisse. V UBS získal uznanie vďaka zmene stratégie po finančnej kríze. Ermotti sa valného zhromaždenia nezúčastnil.

image

Po fúzii UBS a Credit Suisse sa môže zrušiť až 30 percent pracovných miest

"Akvizícia Credit Suisse bude veľkou výzvou," konštatoval Hamers a podobne ako predseda predstavenstva zdôraznil nové príležitosti. "Očakáva sa, že vznikne podnik s celkovým objemom investovaných aktív presahujúcim päť biliónov dolárov (107,3 bilióna Kč)," povedal.

Nespokojnosť zavládla už na utorkovom valnom zhromaždení Credit Suisse. Jej akcionári vyjadrovali smútok a rozhorčenie z toho, že pre problémy Credit Suisse prišli o úspory, a hnevali sa na vedení, že doviedlo banku na pokraj kolapsu.

Podľa švajčiarskeho bankového práva môže Spolková rada (vláda) uložiť systémovo významnej banke opatrenia týkajúce sa bonusov, ak finančný dom dostal štátnu pomoc z federálnych fondov. Rozhodnutie "sa dotkne približne 1000 zamestnancov, ktorí budú týmito opatreniami pripravení o približne 50 až 60 miliónov švajčiarskych frankov", uviedla Spolková rada vo vyhlásení.

Credit Suisse musí podľa vlády tiež podať úradom správu o tom, či je možné získať späť vyplatené bonusy. Rozhodla tiež o zrušení alebo znížení bonusov pre tri najvyššie úrovne vedenia, ktoré vznikli do dokončenia fúzie s UBS.

01 - Modified: 2023-04-05 18:24:50 - Feat.: 1 - Title: Švajčiarsko zruší alebo zredukuje bonusy členom vedenia banky Credit Suisse, ktorú zachránilo pred krachom 02 - Modified: 2023-04-05 08:05:49 - Feat.: 1 - Title: Fed by mal zvýšiť úrokové sadzby tento rok nad päť percent a podržať ich 03 - Modified: 2023-04-02 19:01:32 - Feat.: 1 - Title: Veľké dilemy centrálnych bankárov
01 - Modified: 2024-04-23 12:21:56 - Feat.: - Title: Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahiahla takmer šesť miliárd frankov 02 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Európske finančné centrum na to ide inak ako ECB. Prečo cieli na mŕtve peniaze? 03 - Modified: 2023-08-31 12:33:42 - Feat.: - Title: UBS úplne začlení Credit Suisse do svojich aktivít. Prevzatie konkurenta prinieslo rekordné zisky 04 - Modified: 2023-08-24 12:17:14 - Feat.: - Title: Credit Suisse plány na uskutočnenie prvotnej verejnej ponuky svojho realitného fondu stiahla 05 - Modified: 2023-08-15 12:00:23 - Feat.: - Title: Domácnosti po celom svete schudobneli, vlastnia čoraz menej. Credit Suisse vidí budúcnosť pozitívne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:59