Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA majú menej než dva týždne, Biden chce čo najskôr rokovať s McCarthym

21.05.2023, 14:45
Autor:
TASRTASR

Šéf Bieleho domu reagoval na informácie o doterajšom neúspechu rokovaní, v dôsledku čoho USA hrozí vyhlásenie bankrotu.

Americký prezident Joe Biden chce v najbližších hodinách diskutovať s predsedom Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevinom McCarthym s cieľom dosiahnuť dohodu o zvýšení dlhového stropu.

Biden tak reagoval na informácie o doterajšom neúspechu rokovaní, v dôsledku čoho USA hrozí vyhlásenie bankrotu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Biden v strede týždňa odcestoval na samit lídrov skupiny G7 do Japonska, jeho tím však naďalej rokoval s republikánmi zo Snemovne reprezentantov.

V piatok však hlavný vyjednávač republikánov oznámil, že k pokroku nedošlo a rokovania sa pozastavili. Po tom, ako vyjednávači za Biely dom Bidena informovali o neúspechu rokovaní, chce prezident šance na dohodu zvýšiť a v nedeľu rokovať so šéfom Snemovne reprezentantov. "Budeme mať možnosť o tom diskutovať ešte dnes," povedal Biden v nedeľu novinárom.

Spojeným štátom zostáva menej než dva týždne do obdobia, keď podľa ministerstva financií federálna vláda nebude mať v dôsledku stanoveného dlhového stropu dosť peňazí na splnenie všetkých finančných záväzkov. To by znamenalo odštartovanie defaultu, ktorý môže viesť k chaosu na finančných trhoch a prudkému zvýšeniu úrokových sadzieb.

Po piatkovom pozastavení rozhovorov sa v sobotu nerokovalo a ani jedna zo strán nedala najavo plán rokovať opäť.  Namiesto toho sa Biely dom aj republikáni obviňujú z príliš vysokých požiadaviek druhej strany.

V sobotu McCarthy pre médiá povedal, že podľa neho sa rokovania nepohnú dopredu dovtedy, dokiaľ sa Biden nevráti zo samitu G7 v Hirošime.

Zároveň obvinil demokratov, že ich návrhy sú extrémne ľavicové. Biely dom zasa uviedol, že republikáni predkladajú požiadavky, ktoré sú extrémne pravicové. Ako informoval zdroj oboznámený s diskusiami, republikáni napríklad navrhujú celkové zníženie výdavkov, avšak v prípade výdavkov na obranu ich požadujú zvýšiť.

Biden v tejto súvislosti povedal, že je ochotný rokovať o znížení výdavkov, nie však iba na základe podmienok republikánov. "Republikáni musia pochopiť, že neexistuje obojstranná dohoda, ktorá by vychádzala z jednostranných požiadaviek. Aj oni musia urobiť ústupky," dodal.

01 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 02 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 03 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 04 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 05 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:29