Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Grécke akcie za rok spevnili o 40 percent, pomohol im aj volebný neúspech ľavice. Vracajú sa investori

24.05.2023, 13:59
Autor:
ČTKČTK

Hlavný index gréckych akcií vykazuje od začiatku tohto roka zisk takmer 30 percent, za posledný rok potom viac ako 40 percent. Priemerné denné objemy obchodov sú teraz citeľne vyššie, pretože sa vracajú zahraniční investori.

Grécke akcie za posledný rok výrazne spevnili a krajina sa podľa analytikov postupne zbavuje nálepky problémového dieťaťa Európy. Investori v posledných dňoch tiež vítajú, že v parlamentných voľbách cez víkend neuspeli ľavicové strany, takže nehrozí, že by po opakovaných voľbách predbežne plánovaných na jún vznikla koalícia mnohých strán. Očakáva sa tak, že ďalej bude vládnuť liberálno-konzervatívna Nová demokracia súčasného premiéra Kyriakosa Mitsotakisa, napísal server americkej televízie CNBC.

Hlavný index gréckych akcií vykazuje od začiatku tohto roka zisk takmer 30 percent, za posledný rok potom viac ako 40 percent. Priemerné denné objemy obchodov sú teraz citeľne vyššie, pretože sa vracajú zahraniční investori. Fiškálne a byrokratické reformy, väčšia prítomnosť na svetovej scéne a solídne ekonomické ukazovatele zlepšili vnímanie Grécka medzi investormi a centrálna banka dúfa, že krajina sa dočká aj zvýšenia ratingu. Ten je od finančnej krízy stále v špekulatívnom pásme.

Neúspech ľavice

Keď bolo na začiatku tohto týždňa jasné, že ľavica vo voľbách neuspela, hlavný index gréckych akcií spevnil takmer o sedem percent. V raste pokračoval aj v utorok, hoci na svetových trhoch medzitým zavládol pesimizmus a s ním aj pokles cien akcií. Grécky trh je však v porovnaní s ostatnými relatívne malý, takže cenové výkyvy sú v prípade silných impulzov oveľa výraznejšie.

Obchodníci sa obávali, že vo voľbách uspejú opozičné ľavicové strany a že by mohla vzniknúť koalícia troch až štyroch politických strán, ktorá by mohla spôsobiť nestabilitu, povedal hlavný ekonóm spoločnosti Mazars Wealth Management George Lagarias. Napriek tomu sa hlavný index gréckych akcií teraz nachádza blízko najvyšších hodnôt za desať rokov, čo ale vypovedá skôr o reformách a dlhodobom vývoji gréckej ekonomiky, dodáva Lagarias.

image

Protiimigračná rétorika vyhrala voľby. Grécko oddelí od Turecka oceľový plot

"Súčasná vláda je považovaná za podnikateľsky priateľskú," povedal Lagarias. Investori teraz očakávajú stabilitu, ktorú by mohla priniesť práve pohodlná parlamentná väčšina Mitsotakisovej konzervatívnej strany.

V prípade Grécka už vzbudilo pozornosť aj niekoľko ekonomických úspechov: skoré splatenie pôžičiek, ktoré krajine poskytol Medzinárodný menový fond, alebo klesajúci pomer dlhu k hrubému domácemu produktu. Zvyšuje sa zamestnanosť a na vzostupe sú aj vklady, spotreba a príjmy podnikov.

Grécka ekonomika vlani stúpla o 5,9 percenta, čo je výrazne nad rastom v eurozóne, ktorej súčasťou je aj Grécko a kde hospodársky rast predstavoval 3,5 percenta, uviedla agentúra Reuters. Pre tento rok počíta grécka centrálna banka s rastom o 2,2 percenta. Od tohto týždňa sa výnosy desaťročných dlhopisov gréckej vlády dostali na 24-ročné minimum voči Taliansku, čo naznačuje nižšie riziko.

Rozpočtový prebytok

Kľúčovým úspechom súčasnej gréckej vlády je dosiahnutie rozpočtového prebytku vďaka zvýšenému výberu príjmov, o čo dlhodobo usilovali vlády predchádzajúce, povedal hlavný investičný riaditeľ spoločnosti Piraeus Asset Management Kostas Kondakis. Dodal, že popri percentuálnom raste vzrástli priemerné denné objemy na akciovom trhu medziročne o 38,7 percenta, čo svedčí o návrate zahraničných investorov.

"Majte na pamäti, že ocenenie akcií je stále o 30 percent nižšie v porovnaní s priemerom eurozóny. Sú tam ale vyhliadky na vyšší rast a predpoklad zdravšieho vývoja ziskov a voľných peňažných tokov. Grécke podniky sa po desaťročnej kríze celkom dosť naučili, "povedal Kondakis. Ďalším krokom, aj keď potenciálne nie bezprostredným, bude podľa neho preradenie aténskej burzy z rozvíjajúcej sa na rozvinutú. Zatiaľ však potrebuje reformy, vrátane vyššieho podielu obchodovaných akcií, vyšších objemov a vyššieho počtu veľkých firiem.

image

Grécko získalo od britského obchodníka naspäť stovky historických predmetov

George Lagarias zo spoločnosti Mazars tiež uviedol, že sa Mitsotakisovej Novej demokracii podarilo zmeniť vnímanie Grécka v zahraničí, a to napriek nepriaznivým vplyvom pandémie a pretrvávajúcim vážnym problémom v podobe krízy životných nákladov a mnohých ľudí žijúcich pod hranicou chudoby. "Grécko už nie je problémovým dieťaťom Európy, práve naopak. Podarilo sa im zmeniť obraz Grécka z problémového dieťaťa na vzor reforiem, "povedal.

Ak si Mitsotakis zabezpečí znovuzvolenie, bude pravdepodobne pokračovať v podobnej agende, povedal hlavný ekonóm ING Bank Paolo Pizzoli. Pozitívne pre rozpočet Grécka bude pravdepodobne aj politická stabilita, najmä po skončení pandémie a balíkov na podporu energetiky. Cestovný ruch bude pôsobiť ako krátkodobý motor rastu, ale vplyv vysokej inflácie na reálne disponibilné príjmy zasiahne súkromnú spotrebu, zatiaľ čo vyššie úrokové sadzby môžu ovplyvniť tvorbu fixného kapitálu, varoval Pizzoli.

01 - Modified: 2023-04-19 07:12:34 - Feat.: 1 - Title: Slovensko je na dlhovej hrane, ale náklady mu narástli najrýchlejšie za poslednú dekádu (trhový brífing) 02 - Modified: 2022-09-22 12:21:51 - Feat.: 0 - Title: Štátna tajomníčka Brocková pre HN: Náš export vlani rekordne rástol, ťahali ho automobily 03 - Modified: 2022-07-24 21:42:33 - Feat.: 1 - Title: Rusko rozširuje listinu. Do zoznamu nepriateľských štátov pridalo Bahamské ostrovy, ostrovy Guernsey a Man
01 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 02 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 04 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 05 - Modified: 2024-04-24 12:56:02 - Feat.: - Title: Grécky poslanec mal udrieť svojho kolegu, bol suspendovaný. Predseda parlamentu chce podať trestné oznámenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:29