Ruský premiér Michail Mišustin a čínsky prezident Si Ťin-pching počas privítania v rámci návštevy v čínskom Pekingu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Čína uzatvorila s Ruskom nové ekonomické dohody. Moskva sa na ňu kvôli sankciám spolieha

24.05.2023, 15:10
Autor:
TASRTASR

Mišustin, najvyšší ruský predstaviteľ, ktorý navštívil Peking prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine, rokoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a premiérom Li Čchiangom.

Ruský premiér Michail Mišustin podpísal v stredu počas návštevy Pekingu sériu dohôd s Čínou. A označil bilaterálne vzťahy oboch krajín za bezprecedentné napriek kritike týchto väzieb zo strany Západu, ktorý zaviedol rozsiahle sankcie proti Moskve po tom, ako vlani vo februári poslala svojich vojakov na Ukrajinu.

Mišustin, najvyšší ruský predstaviteľ, ktorý navštívil Peking prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine, rokoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a premiérom Li Čchiangom.

Váha západných sankcií

Keďže vojna na Ukrajine trvá už druhý rok a Rusko čoraz viac pociťuje váhu západných sankcií, Moskva sa spolieha na podporu Pekingu oveľa viac ako Čína na Rusko. Ázijská krajina má záujem najmä o ruský plyn a ropu.

Tlak na Moskvu zo strany Západu sa pritom stupňuje. Členovia skupiny G7 (siedmich najbohatších ekonomík sveta) na samite minulý víkend diskutovali aj o Rusku a Číne. Skupina súhlasila so sprísnením sankcií voči Moskve a vyzvala Čínu, aby tlačila na Rusko, nech stiahne svojich vojakov z Ukrajiny.

image

Tlak západných krajín posilňuje rusko-čínske vzťahy, povedal v Pekingu premiér Michail Mišustin

"Vzťahy medzi Ruskom a Čínou sú dnes na bezprecedentne vysokej úrovni," povedal Mišustin na stretnutí Li Čchiangom.

"Vyznačujú sa vzájomným rešpektovaním záujmov toho druhého, túžbou spoločne reagovať na problémy, ktoré sú spojené so zvýšenými turbulenciami na medzinárodnej scéne a tlakom nelegálnych sankcií zo strany Západu," povedal. "Ako hovoria naši čínski priatelia, jednota umožňuje prenášať hory," dodal.

Čína a Rusko by mali nájsť spôsoby, ako "zvýšiť úroveň hospodárskej, obchodnej a investičnej spolupráce", povedal čínsky prezident Si Ťin-pching ruskému premiérovi, pričom energetika je oblasťou, v ktorej by mohli rozšíriť spoluprácu.

Spolupráca

Obe strany podpísali viaceré memorandá o porozumení vrátane  dohody o prehĺbení investičnej spolupráce, dohody o vývoze poľnohospodárskych produktov do Číny aj pakt o športovej spolupráci.

Experti odhadujú, že dodávky ruských energií do Číny tento rok vzrastú o 40 percent. Obe krajiny rokujú tiež o dodávkach technologických zariadení Rusku, uviedla tlačová agentúra Interfax.

image

Rusko chystá elitnú leteckú skupinu. Svedčí to o problémoch, tvrdia Briti

"Keďže sankcie proti Rusku poskytujú Číne nové príležitosti, nie je prekvapujúce, že by sa rada angažovala v Rusku ekonomicky, pokiaľ akékoľvek vzťahy, ktoré nadviaže, nevyvolajú sekundárne sankcie proti Číne," povedal Steve Tsang, riaditeľ školy orientálnych a afrických štúdií v Londýne.

"Politika Číny v prípade vojny na Ukrajine je politikou vyhlásenia neutrality," dodal. Peking sa zdržal otvoreného odsúdenia ruskej invázie na Ukrajinu. A trvá na tom, že jeho vzťah s Moskvou neporušuje medzinárodné normy, pričom Čína má právo spolupracovať s ktoroukoľvek krajinou, ktorú si vyberie.

01 - Modified: 2023-05-24 08:39:28 - Feat.: 1 - Title: Tlak západných krajín posilňuje rusko-čínske vzťahy, povedal v Pekingu premiér Michail Mišustin 02 - Modified: 2023-05-23 19:10:00 - Feat.: 1 - Title: Mišustin v Šanghaji žiadal rozšíriť hospodársku spoluprácu Ruska a Číny 03 - Modified: 2023-05-23 15:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko chystá elitnú leteckú skupinu. Svedčí to o problémoch, tvrdia Briti
01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 05 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:51