Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Investori vyberajú kryptomeny z burzy Binance, vyhodnocujú vplyv žaloby v USA

06.06.2023, 13:09
Autor:
ČTKČTK

Najznámejšia kryptomena Bitcoin hneď v pondelok v reakcii na žalobu výrazne oslabila. Dnes dopoludnia sa už stabilizovala, cenový pokles nepresiahol päť percent.

Investori za jediný deň vybrali z najväčšej kryptomeny Binance kryptomeny zhruba za 780 miliónov dolárov. S odvolaním sa na odhad spoločnosti Nansen o tom dnes informovala agentúra Reuters. Trh stále vyhodnocuje krok americkej Komisie pre cenné papiere a burzy, ktorá v pondelok vzniesla proti burze Binance a jej zakladateľovi celkovo 13 obvinení.

Najznámejšia kryptomena Bitcoin hneď v pondelok v reakcii na žalobu výrazne oslabila. Dnes dopoludnia sa už stabilizovala, cenový pokles nepresiahol päť percent, Bitcoin sa pohyboval okolo 25 740 USD. To je najslabšia hodnota od začiatku apríla. V pondelok Bitcoin klesol o viac ako päť percent a zaznamenal najvýraznejší prepad od 19. apríla.

Tvrdá rana pre kryptomeny

Americká súčasť burzy Binance zaznamenala od pondelka, teda za rovnaké obdobie, čistý odliv investícií v objeme 13 miliónov dolárov, uviedol Nansen. Binance ani americká súčasť Binance.US na žiadosť o komentár bezprostredne nereagovali. Žaloba na Binance podľa analytikov zasadila odvetviu kryptomien tvrdú ranu.

Americká burzová komisia v pondelok zažalovala burzu Binance aj jej generálneho riaditeľa, ktorým je Kanaďan čínskeho pôvodu Changpeng Zhao, v brandži nazývaný podľa začiatočných písmen svojho mena ako CZ. Žaloba sa týka okrem iného toho, že CZ podľa úradov tajne ovládal Binance.US v rámci siete podvodov, aby sa vyhol americkým zákonom.

image

Prečo sú aktívne riadené ETF čoraz atraktívnejšie

"Je to ďalšia rana pre odvetvie kryptomien a pre kryptomeny vo svete," uviedol analytik trhu v spoločnosti IG Markets Tony Sycamore. "Ak je pravda, čo (burzová komisia) tvrdí... no, Binance je najväčšia, a ak sa toto deje na tej najväčšej, čo sa deje na tej najmenšej? To je prirodzená súvislosť. Investorov to nenapĺňa dôverou, "dodal. Reuters už skôr uviedol, že Binance mala pod kontrolou bankové účty svojej americkej súčasti, hoci tvrdila, že je nezávislá.

Spoločnosť Binance vo svojich vyhláseniach uviedla, že s americkou burzovou komisiou spolupracovala a "usilovne pracovala na zodpovedaní ich otázok a riešení ich obáv", vrátane snahy o dosiahnutie dojednaného urovnania.

Právne problémy

Pondelková sťažnosť je zatiaľ poslednou z množstva právnych problémov, s ktorými sa kryptomenová burza Binance potýka. V marci túto burzu zažalovala americká Komisia pre obchodovanie s termínovými kontraktmi na komodity za prevádzkovanie údajne nelegálnej burzy a fiktívneho programu zhody s právnymi predpismi. Zhao uviedol, že tvrdenia CFTC sú "neúplným uvedením faktov".

Podľa analytického webu CoinMarketCap sa dvadsaťštyrihodinový objem obchodov na burze Binance dnes ráno pri obchodovaní v Ázii viac ako zdvojnásobil a dosiahol 12,48 miliardy dolárov.

image

Trpká oslava bitcoinu. Majiteľ meny spustil ošiaľ, no pizza ho pripravila o rozprávkové bohatstvo

"Ak SEC uspeje a stablecoin BUSD, ADA od Cardana, SOL od Solany a Matic od Polygonu budú považované za cenné papiere, mohlo by to zničiť záujem tých menších hráčov o dôležitú časť kryptosveta," uviedol hlavný analytik trhu v spoločnosti Oanda Ed Moya. "Všetci teraz čakajú na to, ako sa budú kryptomeny v USA regulovať, a ak bude príliš veľa kľúčových kryptomien považovaných za cenné papiere, mohlo by to znamenať, že budú zlikvidované a peniaze by sa mohli vrátiť práve do bitcoinu," dodal.

Žaloba proti Binance predstavuje najnovší vývoj v rozsiahlom zásahu americkej burzovej komisie proti odvetviu kryptomien po vlaňajšom páde kryptomeny FTX. Zvýšená kontrola prinútila niektoré firmy v tomto sektore zvýšiť opatrenia na zabezpečenie súladu s predpismi, k vylepšeniu produktov a k expanzii mimo Spojených štátov.

"Tento prípad je významný a odvetviu krypta a finančných technológií by mala jeho dopadu venovať veľkú pozornosť," povedal spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti XREX Wayne Huang. Tento podnik je finančnou inštitúciou s blockchainom a prevádzkuje kryptomenovú burzu XREX USD.

01 - Modified: 2023-06-10 07:59:32 - Feat.: 1 - Title: Bitcoin sa prepadol najviac od vlaňajšieho škandálu. Čo virtuálny svet napovedá pre ekonomiku? 02 - Modified: 2023-05-25 07:30:57 - Feat.: 1 - Title: Trpká oslava bitcoinu. Majiteľ meny spustil ošiaľ, no pizza ho pripravila o rozprávkové bohatstvo 03 - Modified: 2023-05-16 15:22:33 - Feat.: 1 - Title: Európska únia schválila najprísnejšiu reguláciu trhov s kryptomenami na svete 04 - Modified: 2023-05-15 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Čo prinesie regulácia kryptomien v Únii?
01 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 02 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 03 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 04 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 05 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 05:34