Zničená priehrada v Novej Kachovke. FOTO: Reprofoto/Twitter
StoryEditor

Svetová banka plánuje rýchlo zhodnotiť škody po zničení priehrady na Ukrajine

08.06.2023, 07:35
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzitým adresoval ďalšiu kritiku Medzinárodnému výboru Červeného kríža za to, že nepôsobí v postihnutej oblasti.

Svetová banka plánuje prísť s rýchlym zhodnotením škôd spôsobených zničením Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny. Na twitteri to uviedla výkonná riaditeľka banky Anna Bjerdeová.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal potom na rovnakej sociálnej sieti napísal, že s ním Bjerdeová hovorila a sľúbila mu rýchle zhodnotenie škôd a ukrajinských potrieb.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzitým adresoval ďalšiu kritiku Medzinárodnému výboru Červeného kríža za to, že nepôsobí v postihnutej oblasti.

Bjerdeová podčiarkla, že zničenie priehrady má vážne dopady na možnosti poskytovať v oblasti základnej služby a tiež na životné prostredie.

Zelenskyj vo svojom prejave v stredu večer varoval, že v ohrození sú aj životy ľudí. Ukrajinské úrady podľa neho vykonávajú evakuáciu obyvateľov z územia, ktoré majú pod kontrolou, a to aj napriek ruskému ostreľovaniu.

Kritická je ale podľa Zelenského situácia v tých častiach zasiahnutej oblasti, ktoré sú pod ruskou okupačnou správou.

Podľa ukrajinského prezidenta môže ľuďom na okupovaných územiach hroziť smrť kvôli absencii pitnej vody, jedla a zdravotnej pomoci.

"Je potrebné, aby sa Medzinárodný výbor Červeného kríža bez odkladu pripojil k záchranným operáciám a pomohol ľuďom práve v okupovanej časti Chersonskej oblasti. Každý človek, ktorý tam zomrie, bude obžalobou súčasného medzinárodného systému a medzinárodných organizácií, ktoré sa odnaučili zachraňovať životy. Ak v tejto chvíli medzinárodné organizácie nie sú v oblasti katastrofy, znamená to, že nie sú vôbec," citovala Zelenského večerný prejav agentúra Unian. Predtým v stredu okrem Červeného kríža kritizoval aj OSN.

01 - Modified: 2024-05-04 08:24:55 - Feat.: - Title: Po ruských útokoch dronmi hlásia na Ukrajine požiare a zranených 02 - Modified: 2024-05-04 06:35:29 - Feat.: - Title: Rusko hlási ukrajinský raketový útok na Krym 03 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 04 - Modified: 2024-05-03 16:50:39 - Feat.: - Title: Na Ukrajine od začiatku invázie zahynulo 150-tisíc ruských vojakov, uviedol francúzsky minister 05 - Modified: 2024-05-03 16:27:24 - Feat.: - Title: Vo vzduchu visí útok na Kerčský most. Rusko varuje pred ničivou odvetou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 10:51