Viktor Orbán. FOTO: REUTERS/Marton Monus
StoryEditor

Európa potrebuje energiu zo Strednej Ázie, vyhlásil Orbán

09.06.2023, 12:16
Autor:
TASRTASR

Turkménsko môže byť skvelým partnerom pre Európu a Maďarsko a mohlo by významne prispieť k diverzifikácii dodávok energie, hoci to nebude jednoduché.

Európa potrebuje energiu zo Strednej Ázie. Vyhlásil to v piatok maďarský premiér Viktor Orbán počas návštevy Turkménska. Uviedol pritom, že na zabezpečenie dodávok z tohto regiónu sú potrebné "nové zdroje, trasy a infraštruktúra"., informuje agentúra MTI.

Orbán ďalej vo vyhlásení uviedol, že vzťahy medzi Turkménskom a Maďarskom sú "predvídateľné, spoľahlivé a založené na vzájomnom rešpekte a Budapešť chce rozšíriť a prehĺbiť spoluprácu medzi oboma krajinami".

image

Sankcie poškodili viac nás ako Rusko, vraví prezidentka Maďarska

V súvislosti s ukrajinskou vojnou uviedol, že súčasný svetový stav vecí "prevrátil tradičné ekonomické vzťahy", pričom tradičné zásobovacie trasy z Východu na Západ sa pokazili. To podľa Orbána zvyšuje hodnotu stredoázijského regiónu z maďarského aj európskeho hľadiska.

"Musíme hľadať nové cesty a nových partnerov," povedal s tým, že stredoázijský región by mohol skončiť ako most medzi Východom a Západom.

Turkménsko môže byť skvelým partnerom pre Európu a Maďarsko a mohlo by významne prispieť k diverzifikácii dodávok energie, hoci to nebude jednoduché. Najprv sa musia vyriešiť otázky infraštruktúry a dopravy, čo je mimo kompetencie oboch krajín, poznamenal maďarský premiér.

image

Rusko odovzdalo Budapešti zajatých ukrajinských vojakov, snaží sa hrať "maďarskou kartou", tvrdí Kyjev

"Takže máme záujem rýchlo vyriešiť otvorené problémy okolo Kaspického mora," povedal. "Podporujeme a vyzývame inštitúcie Európskej únie, aby zabezpečili, že dohoda o partnerstve a spolupráci podpísaná pred 25 rokmi s Turkménskom nadobudne platnosť. Keď sa Európa odstrihne od ruských energetických zdrojov, nemôže si dovoliť nepodpísať dohodu o partnerstve," uviedol vo vyhlásení.

Orbán dodal, že Maďarsko, ktoré už dodáva lieky do Turkménska, ponúka príležitosť na spoluprácu vo vodnom priemysle a energetike. Obe strany navrhli nové ekonomické oblasti spolupráce.

01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 03 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 04 - Modified: 2024-04-11 10:59:43 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu 05 - Modified: 2024-04-10 19:56:15 - Feat.: - Title: Blanár ocenil dialóg a spoluprácu slovensko-maďarskej komisie pre menšiny napriek nezhodám
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:29