ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Dôvera malých a stredne veľkých firiem v Nemecku sa zvýšila

25.06.2023, 16:59
Autor:
TASRTASR

Podľa prieskumu niektoré stredne veľké spoločnosti z Nemecka od jesene zredukovali svoje pôsobenie v zahraničí.

Napriek nedávnemu poklesu nemeckej ekonomiky sa dôvera malých a stredne veľkých firiem v krajine zvýšila. Ukázal to v sobotu prieskum Spolkového združenia nemeckých družstevných bánk a DZ Bank, informuje DPA.

Po poklese očakávaní vlani na jeseň je teraz väčšina malých a stredných podnikov opäť optimistická, pokiaľ ide o ich podnikanie v nasledujúcich šiestich mesiacoch. Vyplýva to z prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo približne 1000 firiem. Jedným z dôvodov zlepšenia ich nálady je podľa analýzy fakt, že elektrina a plyn sú aktuálne oveľa lacnejšie ako v minulom roku, najmä vďaka vládnym cenovým stropom.

image

Zdravý rozum mu zachránila matematika. Diplomatovi Eduardovi Goldstückerovi zrátali pôvod nacisti i komunisti

Súčasná situácia nemeckých MSP ako celku je dokonca lepšia ako dlhodobý priemer, odhalila analýza. "V porovnaní s naším jesenným prieskumom aktuálne výška nákladov firmy znepokojuje menej ako na jeseň," skonštatovali analytici, podľa ktorých to však v žiadnom prípade neznamená, že je už všetko v poriadku.

Takmer tri štvrtiny, presnejšie 73 percent opýtaných, stále pouvažuje náklady na energie za problém a dve tretiny aj náklady na suroviny a materiál.

"Zvýšená úroveň nákladov naďalej vyvíja tlak na marže. Navyše klesá konkurencieschopnosť voči rivalom z krajín s nižšími nákladmi na energie a personál, ale aj voči nemeckým spoločnostiam, ktoré vyrábajú v zahraničí," uvádza sa v analýze.

Podľa prieskumu niektoré stredne veľké spoločnosti z Nemecka od jesene zredukovali svoje pôsobenie v zahraničí. Zatiaľ čo pred šiestimi mesiacmi bolo 50 percent firiem stále aktívnych v zahraničí, v súčasnosti je to 45 percent. Najmä menšie firmy s ročnými tržbami do 5 miliónov eur obmedzili svoje podnikanie a vzťahy v zahraničí.

image

Nemeckí poslanci schválili plán, ktorý má pritiahnuť kvalifikovaných cudzincov

Veľká väčšina opýtaných, konkrétne 83 percent, označila nedostatok kvalifikovaných pracovníkov za najväčšiu výzvu. Podľa Uweho Berghausa z DZ Bank v čase vysokých nákladov, nedostatku kvalifikovaných pracovníkov, meniacich dodávateľských reťazcov a zvyšujúcej sa byrokracie potrebujú nemecké malé a stredné podniky predovšetkým väčšie istoty.

"Väčšia bezpečnosť plánovania s ohľadom na zákonné požiadavky, cenovo dostupné dodávky energie a zníženie byrokracie by firmám pomohlo, aby boli opäť ofenzívnejšie," povedal Berghaus. BVR a DZ Bank pripravujú svoju správu dvakrát ročne, pričom sa opierajú o hodnotenie ročných súvah korporátnych klientov a výsledky prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo 1002 majiteľov a konateľov spoločností v Nemecku.

01 - Modified: 2024-04-29 17:50:27 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli takmer o dolár, Brent sa pohybuje nad 88,60 dolára za barel 02 - Modified: 2024-04-29 17:12:28 - Feat.: - Title: Bývalý príslušník Bundeswehru sa priznal k špionáži pre Rusko 03 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 04 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 05 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 21:46