Šéf firmy Apple Tim Cook. FOTO: Reuters
StoryEditor

Obrovský míľnik pre Apple. Ako prvá firma dosiahol trhovú hodnotu vyše tri bilióny dolárov

30.06.2023, 23:10
Autor:
ČTKČTK

Akcie firmy si dnes pripísali 2,3 percenta a uzavreli na rekordnej cene 193,97 dolára. Trhová kapitalizácia firmy tak dosiahla 3,05 bilióna dolárov. Od začiatku tohto roka akcie stúpli o zhruba 55 percent.

Americká spoločnosť Apple sa stala prvou firmou, ktorá uzavrela obchodovanie s trhovou hodnotou viac ako tri bilióny dolárov. Investori sa spoliehajú na to, že výrobca iPhonov bude schopný zvýšiť tržby, hoci skúma nové trhy, ako je virtuálna realita, uviedla agentúra Reuters. Apple je podľa trhovej kapitalizácie najhodnotnejšou spoločnosťou na svete.

Rekordná cena akcií

Akcie firmy si dnes pripísali 2,3 percenta a uzavreli na rekordnej cene 193,97 dolára. Trhová kapitalizácia firmy tak dosiahla 3,05 bilióna dolárov. Od začiatku tohto roka akcie stúpli o zhruba 55 percent.

Najnovší rast akcií Applu prichádza v čase oživenia technologických spoločností vďaka stávkam na to, že centrálna banka USA (Fed) by mohla spomaliť tempo zvyšovania úrokových sadzieb.

Technologickým firmám pomáha tiež záujem o umelú inteligenciu (AI). Apple navyše podporil tiež lepší predaj iPhonov v druhom štvrťroku, ako sa čakalo, a predstavenie nových produktov v tomto mesiaci, vrátane náhlavnej súpravy pre rozšírenú realitu Vision Pro.

Apple sa po prvý raz stal najhodnotnejšou firmou s akciami na burze v roku 2011, keď jeho trhová kapitalizácia predstavovala takmer 340 miliárd dolárov.

V auguste 2018 sa stal prvou spoločnosťou, ktorej trhová kapitalizácia prekonala hranicu jedného bilióna USD. O dva roky neskôr potom jeho trhová kapitalizácia stúpla nad dva bilióny dolárov.

Stal sa tak prvou spoločnosťou v USA, ktorá túto hranicu prekonala, celosvetovo bola prvá ropná firma Saudi Aramco. Pod vedením generálneho riaditeľa Tima Cooka, ktorý sa ujal funkcie v auguste 2011, Apple rastie rýchlejšie ako firmy Alphabet a Amazon spolu a jeho hodnota je o takmer pol bilióna dolárov vyššia ako druhé najväčšie firmy, ktorou je Microsoft.

"Dôvodom, prečo Apple už viac ako desať rokov dosahuje lepšie výsledky nie je to, že sú investori šialení, ale to, že spoločnosť realizuje fungujúcu obchodnú stratégiu, jej plán ziskov funguje a jej napojenie na spotrebiteľov je čoraz silnejšie," povedal pre agentúru Bloomberg analytik firmy Franklin Equity Group Jonathan Curtis.

Fenomenálna bilancia

Neprekvapilo ho, že Apple sa stáva prvým, kto dosiahol tento míľnik. Dodal, že bilancia firmy je fenomenálna, vypláca dividendu, ktorú môže ďalej zvyšovať, má aktívny program spätného odkúpenia akcií a zariadení, na ktoré sa ľudia pozerajú štyri hodiny denne.

V súčasnosti vyššiu hodnotu ako dva bilióny USD majú spoločnosti Microsoft a Saudi Aramco. Ďalšie tri americké spoločnosti - Alphabet, Amazon.com a Nvidia - majú trhovú kapitalizáciu vyššiu ako jeden bilión USD. Medzi najrýchlejšie rastúce tento rok patria akcie spoločností Tesla a Meta Platforms, ktorých cena sa od začiatku tohto roka viac ako zdvojnásobila, a výrobca čipov Nvidia, ktorého akcie stúpli o 190 percent.

01 - Modified: 2024-04-28 08:00:00 - Feat.: - Title: Dokument od Netflixu čelí kritike. Tvorcovia mali použiť materiál vygenerovaný umelou inteligenciou, obviňujú ich z manipulácie 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 03 - Modified: 2024-04-26 13:24:12 - Feat.: - Title: Pomocou AI vytvoril obnažené deepfake fotky detí, umelú inteligenciu tak skoro nepoužije. Britský súd vydal prelomový verdikt 04 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 05 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 18:00