Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Daniel Stehlík
StoryEditor

Autá nemajú byť na jedno použitie. Únia chce posilniť obehovú ekonomiku a znížiť emisie

13.07.2023, 14:49
Autor:
TASRTASR

Navrhované opatrenia by mali do roku 2035 vygenerovať čistý príjem vo výške 1,8 miliardy eur, vytvoriť ďalšie pracovné miesta a posilniť toky príjmov pre odvetvie odpadového hospodárstva.

Európska komisia vo štvrtok navrhla opatrenia na posilnenie obehovej ekonomiky v automobilovom priemysle, čo sa týka dizajnu, výroby a spracovania vozidiel po skončení ich životnosti.

Táto iniciatíva zlepší prístup hospodárstva Európskej únie k zdrojom, prispeje k plneniu cieľov Únia v oblasti životného prostredia a klímy, posilní jednotný trh a prispeje k riešeniu výziev spojených s prebiehajúcou transformáciou automobilového priemyslu.

Bezpečnejšie cesty

Očakáva sa, že navrhované opatrenia vygenerujú do roku 2035 čistý príjem vo výške 1,8 miliardy eur, vytvoria ďalšie pracovné miesta a posilnia toky príjmov pre odvetvie odpadového hospodárstva a recyklácie. Okrem toho prispejú k lepšej bezpečnosti cestnej premávky v tretích krajinách tým, že zabránia vývozu vozidiel, ktoré nie sú spôsobilé na cestnú dopravu, a znížia znečistenie a zdravotné riziká v krajinách, ktoré dovážajú ojazdené vozidlá z Európskej únie.

Komisia očakáva, že nariadenie, ktorým sa nahradia súčasné smernice o vozidlách po dobe životnosti a o opätovnej použiteľnosti, recyklovateľnosti a zužitkovateľnosti, bude mať významný prínos pre životné prostredie vrátane ročného zníženia emisií CO2 o 12,3 milióna ton do roku 2035, lepšieho zhodnotenia 5,4 milióna ton materiálov a kritických surovín. Vykonávanie nariadenia povedie k dlhodobým úsporám energie vo fáze výroby, zníženiu závislosti od dovážaných surovín a podpore udržateľných a obehových obchodných modelov.

image

Európsky parlament schválil nové predpisy. Pribudnúť majú alternatívne čerpacie stanice

Predpokladá sa, že automobilový priemysel sa stane najväčším spotrebiteľom kritických surovín používaných v permanentných magnetoch elektromotorov v Európe. S cieľom uľahčiť transformáciu odvetvia Eurokomisia zrevidovala existujúce právne predpisy a navrhla jedno nariadenie, ktoré sa zameriava na niekoľko kľúčových prvkov s cieľom zlepšiť kvalitu dizajnu, zberu a recyklácie a zároveň uľahčiť oznamovacie povinnosti.

Recyklácia áut

V praxi to znamená: posilnenie obehovosti pri navrhovaní a výrobe vozidiel, čo pomôže zabezpečiť ich ľahkú demontáž; použitie recyklovaného obsahu, keď 25 percent plastov použitých na stavbu nového vozidla bude musieť pochádzať z recyklácie, z toho 25 percent sa musí recyklovať z vozidiel po dobe životnosti; obnovenie väčšieho množstva a kvalitnejších surovín vrátane kritických surovín, plastov, ocele a hliníka - 30 percent plastov z vozidiel po dobe životnosti by sa malo recyklovať.

Nové pravidlá vytvoria vnútroštátne systémy rozšírenej zodpovednosti výrobcu na základe jednotných požiadaviek. Cieľom bude zabezpečiť riadne financovanie povinných činností spracovania odpadu a stimulovať subjekty zaoberajúce sa recykláciou. S cieľom zastaviť zmiznutie vozidiel z Európskej únie návrh predpokladá viac kontrol, digitálne sledovanie starých vozidiel v celej EÚ a zákaz vývozu ojazdených vozidiel, ktoré nie sú spôsobilé na prevádzku.

image

Chystáte sa na dovolenku autom? V týchto krajinách buďte zvlášť obozretný

Rozsah pôsobnosti týchto opatrení sa bude postupne rozširovať tak, aby zahŕňal nové kategórie, ako sú motocykle, nákladné automobily a autobusy, čím sa zabezpečí komplexnejšie pokrytie.

Návrh nariadenia Eurokomisie o požiadavkách na obehovosť pri projektovaní vozidiel a o riadení vozidiel po dobe životnosti teraz posúdi Európsky parlament a Rada Európskej únie.

Každý rok viac ako šesť miliónov vozidiel v Európe dosiahne koniec svojej životnosti. Navrhované nariadenie je v súlade s cieľom Európskej zelenej dohody a akčného plánu pre obehové hospodárstvo dosiahnuť udržateľnejší a odolnejší automobilový priemysel.

01 - Modified: 2023-07-13 10:23:59 - Feat.: 1 - Title: Ponuka jazdených áut v júni klesla, ceny ostávajú stabilné 02 - Modified: 2023-07-13 09:21:00 - Feat.: 1 - Title: Európsky parlament schválil nové predpisy. Pribudnúť majú alternatívne čerpacie stanice 03 - Modified: 2023-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chystáte sa na dovolenku autom? V týchto krajinách buďte zvlášť obozretný
01 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 02 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov 03 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 04 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 05 - Modified: 2024-04-25 17:49:42 - Feat.: - Title: Prvá tranža bude 500 miliónov. Nástroj Únie na podporu partnerov na Balkáne má urýchliť reformy, tvrdí Bilčík
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:33